Laddar annons
7 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ornellaia vertikal 2011 - 2004

Ornellaia ligger i Bolgheri. Det vackra vindistriktet är också som Toskanas egen Riviera. Sandynerna är härliga, landskapet är som skapt för cykelturer längs pinje- och cypressalléer med bra access till högre belägna byar för en slående utsikt över berömda vingårdslägen. Klara dagar kan man se Corsica i horisonten. Alla är här! Ja, om man räknar in alla de vinmakare som har ett namn och vilka vill, samt de facto gör vin av världsklass.

Klimatet är tempererat, vinden är alltid närvarande och den kan lägligt eller olägligt vara den varma Siroccon från Afrika eller kall, tramontana, som en förlängning av Rhônedalens kalla Mistral. Jorden är inte överbrukad och intressant är variationen mellan sand, sten och lera. Terrängen reser sig långsamt från havet upp mot bergen på en förhållandevis kort sträcka och området ligger annars mycket skyddat.

Ett av italiens första riktigt stora viner, Sassicaia hör hemma här och som det så naturligt är när någon gör något bra dröjde det inte länge innan de fick konkurrens. Idag finns vinhus som Antinori, Angelo Gaja, Tenuta San Guido och Ornellaia med många fler. Ingen av nämnda hus gör egentligen vin som kan drickas "nu" frågar man en vinentusiast. Och häri ligger både spänning samt en hel del av intresseväckande nyfikenhetskittling, för alla inblandade och för distriktet.

Det finns dock ingen annan som liknande Ornellaia gör vin, såsom man gjorde förr. Långt borta är extraktion som kan beskrivas som 'över', eller smaker av chokladfat alternativt eldig alkoholhalt som närmar sig 15 volymprocent. Enda aber torde alltså vara att man bör spara Ornellaia, oavsett årgång, i minimum 10 år. Men det är det å andra sidan värt!

Vinifkation

Druvklasar plockas för hand, i 15 kg lådor varpå en gradering samt andra manuell selektion sker. Avstjälkning sker varpå ytterligare en selektering görs. Pressningen är mjuk och varje sort samt varje enskilt läge vinifieras separat. Alkoholjäsningen gör i rostfria ståltankar och därefter skalmaceration mellan 10 till 15 dagar. Den malolaktiska jäsningen görs i ekfat, varav 70% är nya och 30% årsfat. Faten lagras i den temperaturkontrollerade källare under 18 månader.

De första 12 månaderna lagras alla viner separat, den slutliga blandningen görs varpå vinet går tillbaka till faten för ytterligare 6 månader. Efter buteljeringen lagras vinet 12 månader i källaren innan det släpps till försäljning.

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2011 (92424), Ornellaia, Bolgheri Italien, 1049 kr (säljs även i magnum)

Druvor: 51% cabernet sauvignon, 32% merlot, 11% cabernet franc, 6% petit verdot

Årgång 2011:
En het och torr årgång. Man skördade tidigare än vanligtvis annars men eftersom knoppning skedde 10 dagar tidigare än genomsnitt. Regn under växtsäsongen kom under rätt tid och druvorna kunde skördas under optimala förhållanden i slutet av september.

Notering:
Färgen är blåröd. Doften stram, av rostat kaffe, kompakt. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad. Stor smak av frukt, körsbär och plommon, av svarta vinbär, kaffe, örter, rostade fat. En smakbris av ungdomlig eldighet finns i glaset i början av provningen. Efter en timme finns inga sådana spår.
Vinet är ungt och har stor potential!

Betyg: 5

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2009

Druvor: 51% cabernet sauvignon, 22% merlot, 21% cabernet franc, 5% petit verdot

Årgång 2009:
Kylig och regning vinter samt vår. Tidigare knoppning, liknande 2011. Heta sydvindar, Sirocco, under slutet av augusti snabbade på mognadsutvecklingen vilket fick till följd att den snabbaste och tidigaste skörden (för merlot) på Ornellaia var ett faktum. Plockningen stannade av under 9 dagar varpå petit verdot och cabernetsorterna skördades under optimala förhållanden i början av oktober.

Notering:
Färgen är mörkt röd. Doften är söt, som av kola. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad.
Vinet är stramt, eldigt med inslag av körsbär, svarta vinbär och kakao. Örter med lätt rostade inslag i bakgrunden, tanninerna är strama och faten markerade.

Betyg: 4

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2008

Druvor: 54% cabernet sauvignon, 27% merlot, 16% cabernet franc, 3% petit verdot

Årgång 2008:
Sval och regning vår. Knoppningen skedde vid normal tidpunkt. Regn under blomningen reducerade volymerna.
Het sommar fram till höst och skörd. I mitten av september kom de kalla nordvindarna, Tramontana, som sänkte nattemperaturer och flyttade fram skörden. Cabernet sauvignon skördades med höga aromatiska och polyphenoliska värden.

Notering:
Blåröd, tät färg. Doften är stor av tobak. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad.
Vinet är stramt, mörk frukt och av mogna svarta vinbär, tanninerna är strama och markerade: Örter och kryddor är framträdande som de balanserade, rostade fatinslag. Strukturerad.

Fösta omdömet är att vinet är i en smyg-tunnel, inte riktigt men närapå oh helt klart tonårsbråkig. Svår att bedöma är min notering. Efter en timme har årgång 2008 öppnat upp och till min förvåning är 2008 vinet som vinner i längden. Superintressant årgång med kraft och potential.

Betyg: 4+

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2006

Druvor: 56% cabernet sauvignon, 27% merlot, 12% cabernet franc, 5% petit verdot

Årgång 2006:
Kall och våt vinter som gjorde att knoppningen senarelades, trots en mycket varm vår. Blomningen var först i början av juni. Sommartemperaturer var normala, utan regn och druvorna utvecklade sina aromatiska ämnen utan avbrott. Vid skörd var förutsättningarna perfekta och ultimat tajming av merlot och cabernet franc. Sedan följde regn varför cabernet sauvignon fick vänta några dagar, skörden avslutades 4 oktober.

Notering:
Färgen är röd, mörk med en hint av mognadston. Doften stor av körsbär, kakao och örter. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad.
Frukten är röd, plommon och körsbär, inslag av vinbär, örter, fat och kakao. Tanninerna är markerade men inte gröna. Eftersmaken lång och förvånande mjuk i detta sällskap.
Efter en timme framträder en distinkt doft, smak av mynta. Intressant på ett elegant och finare sätt än övriga årgångar.

Betyg: 4

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2005

Druvor: 60% cabernet sauvignon, 22% merlot, 14% cabernet franc, 4% petit verdot

Årgång 2005:
Efter några kalla vinterdagar i mars och februari var vintern hyfsat mild. Våren kom med värme och sol. Blomningen började en vecka tidigare och under sommaren var vädret perfekt, värme, sol och lite regn. Hösten fortsatte i samma goda anda, temperaturer var ej över stadiga +32 C. Skörden blev tidvis avbruten av regn. Mätningar visade på druvor med mycket god polyphenolisk mognad, vilket ger indikation om en stor årgång.

Notering:
Färgen är röd, mörk. Doften stor och söt av mogen frukt. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad.
Vinet har röd mogen fruktsmak av plommon och körsbär samt svarta vinbär. Utmärkande är en distinkt kärnighet som backas upp av fat, kakao och örter med inslag av animaliska lädertoner.
Spontant är omdömet är årgång 2006 vill jag dricka nu, därtill med stort nöje. Efter en timme är vinet intakt i glaset, det har varken hänt positivt eller negativt. Jag märker till min förvåning att det är glaset som har rejält med vin kvar. Årgången kan väl jämföras med slottsvin röd bordeaux.

Betyg: 4-

 

Ornellaia Bolgheri DOC Superiore 2004

Druvor: 60% cabernet sauvignon, 25% merlot, 12% cabernet franc, 3% petit verdot

Årgång 2004:
Väderförutsättningarna under växtåret beskrivs som perfekta. Genomsnittlig nederbörd under vintern, solig vår med punktvisa skurar. Blomningen var rik vilket gav arbetarna jobb med s k bunch- grape-thinning. Sommaren var moderat arm medan augusti kom med rejäl värmebölja. Alla sorter kunde skördas utan avbrott från regn.

Notering:
Röd mörk och tät färg. Doften är stor, lite söt av kaffe. Smaken är fyllig, tät, nyanserad och koncentrerad.
Tanninerna är fruktiga, med smak av plommon, körsbär och svarta vinbär. Det finns inslag av kaffe, örter, tobak och läder och mineral. Eftersmaken är lååååång!
Inslaget av mineral och mynta påminner om årgång 2006.

Vinet smakar helt fantastiskt idag men kan, för den som vill, sparas än längre. Förutsatt att du vet vad du vill med din smak, själv dricker jag 2004 nu. Fantastiskt en stor vinupplevelse!
Betyg: 5+