Laddar annons
12 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 50 | Skönt rött EKO-val från Argentina och fler

För dig som saknar vinförslag eller middags-inspiration till helgen kommer här veckans #vinköplista. Här hittar du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna till helgens vininköp från Systembolaget.

Vinerna nedan är provade den 9 december i en så kallad, ny årgångsprovning. Dessa arrangeras löpande under året, och hålls i Systembolagets lokaler i Stockholm. Med tanke på de tusentals viner som finns i sortimentet är det alltid ett hundratal viner som byter årgång i princip varje månad.

 

Vitt vin upp till 80 kr

Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc 2013 (2196), Concha y Toro, Casablanca Chile, 79 kr
Ljusgul nyans och rökig doft. Vinet är torrt, medelfylligt och smakar av vit frukt som gråpäron, husmorsäpplen och vita persikor. Rökig touch. Fin eftersmak.

Drick vinet till: Här är ett vin som passar till förrätter, sallader, svamp och getost. Man kan tänka sig rökta rödbetor och getost. Till 'vardags' är vinet utmärkt till huvudrätt med kyckling alternativt lax, gärna i tillagning med citron eller lime.
Betyg: 3+

 

Vitt vin upp till 160 kr

Tegernseerhof Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2013 (4616), Wachau Österrike, 119 kr
Färgen är gul, doften stram av mineral och kryddor. Vinet är torrt, medelfylligt och fruktigt, päron, smakrikt med inslag av citrus och peppar och bra längd.
Strålande grüner som ger en riktigt bra vinupplevelse och därtill omisskännlig druvtypicitet.

Drick vinet till: Passar utmärkt till smakrik men inte 'heta' måltider. Välj fisk eller kött som kalv alternativt lufttorkade skinkor, till ost med fördel getost. Svamp och skaldjur som då tillagas 'mustigt' som i en soppa. Mycket användbart vin som i princip kan följa genomgående från fördrink till avslutande måltidsrätt när getost.
Betyg: 4+

 

Rött vin upp till 80 kr

Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2014 (6518), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 79 kr. EKO certifierat vin.
Färgen är röd och doften örtig. Smaken är stram, medelfyllig av mörka bär och röd frukt med inslag av fat. Smaken har också bra längd, vinet är rent och snyggt.

Drick vinet till: Ugnsbakad kyckling kryddad med lime eller med citronmyntaångade rotsaker. Skönt husvin som passar bra till julskinkan också för den som 'tjuvstartat'.
Betyg: 4

 

Rött vin upp till 160 kr

Villa Cafaggio 2011 (22817), Chianti Italien, 152 kr
Rödblå tät färg. Doften är känig, mjuk. Smaken stram, fyllig och rödfruktigt kärnig av körsbär röda plommon, det finns en lätt parfymerad ton som jag översätter till pinje och cypressörtiga inslag samt en lätt fat-ton. Balanserad.

Drick vinet till: Mums - vinet längtar efter mat och en salviaörtig kalvstek med hemmagjorda, tjocka, pommes passar perfekt.
Betyg: 4+

 

Trevlig helg!