Laddar annons
1 Aug, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Få öl för glutenallergiker

Tänk dig att vara en musikälskare som blir döv. Så beskrev en ölfantast hur det kändes att bli diagnostiserad som glutenintolerant.

Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att gluten måste uteslutas ur kosten. Gluten är proteiner som finns i spannmålen vete, råg och korn. Alltså även i mer än 99 procent av all öl. En sökning på öl på Systembolagets hemsida ger 1775 träffar. Av dessa är fem öl glutenfria.

Senaste recensionen av glutenfri öl våren 2017: Stort test - öl för glutenintoleranta

Traditionella öl är vanligtvis bryggt med vete och korn som innehåller gluten, men i glutenfria öl ersätts dessa ingredienser med allt från durraextrakt till hirs. Det finns även glutenfria öl som bryggts med traditionella ingredienser, men då har ingredienserna bearbetats för att minska glutenhalten.

Livsmedelsverket analyserade glutenhalt

I våras genomförde Livsmedelsverket en undersökning, deras hittills mest utförliga, av gluten i öl och julmust. Rapporten heter ”Gluten i maltdrycker” och finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Syftet med studien var att analysera glutenhalten i öl – och denna gång till skillnad från tidigare undersökningar - ifrån tre separata tillverkningstillfällen. Det analyserade värdet ställdes mot gränsvärdet, som är 20 mg gluten per kg för produkter som får märkas med ”glutenfri”.

48 olika ölsorter analyserades; ljus och mörk lager, ale, porter/stout, veteöl, glutenfritt och alkoholfritt öl. Tre tillverkningsdatum av majoriteten av varje sort analyserades med en så kallad antikroppsbaserad ELISA metod (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay).

Resultatet visade att öl som enbart bryggts med kornmalt hade en glutenhalt mellan 10 och 190 mg gluten per liter. En öl som bryggts på vetemalt innehöll 2 000 och 5 900 mg gluten per liter. De två öl som märkts med ”glutenfri” innehöll inte gluten (förutom ett av proverna på Saxon).

En fjärdedel av ölen (inklusive de som märkts med glutenfria) som analyserades innehöll glutenhalter som ligger runt eller under gränsvärdet för ”glutenfritt” på 20 mg gluten per liter.

Prover från alla tre tillverkningsdatum av Corona Extra 4,6 % låg under metodens kvantifieringsgräns på 10 mg gluten per liter. Fullers India Pale Ale visade värden under 20 mg gluten per liter liksom Falcon 2,8%, Mariestad 2,8%, Norrlands Guld 2,1% och Norrlands Guld Export 5,3%.

Glutenhalten i dessa öl kan ligga på en nivå som är rimlig även för en glutenallergiker, men livsmedelsverket poängterar att man får i sig mer gluten från drycker än från fasta livsmedel. Hur mycket gluten en glutenintolerant person klarar av varierar också mycket så rådet blir att diskutera med läkare eller dietist innan öl med gluten – även låga halter – hälls upp i glaset.

Glutenfria öl på Systembolaget

Against the grain ale 4,5 % (89136), 39,60kr 500 ml, (BS minsta beställning 12 st)
Saxon ljus lager 4,1 % (1519),13,40kr 500 ml
Zatec ljus lager 4,5 % (1550), 16,90kr 330 ml
Estrella Damm Daura ljus lager, 5,4 % (1532), 14,90kr 330 ml
St Peter’s G-free ale, 4,2%, (1577), 35,90kr 500ml

Vi återkommer med smakkommentarer.