Alberto Graci – bankmannen som satsade allt på vulkanviner
2004 bestämmer sig Alberto Graci för att lämna sitt jobb inom bank och finans i Milano för att flytta hem och göra vin vid vulkanen Etnas sluttningar. I dag blickar han tillbaka med ett leende på satsningen, samtidigt som han ser en ljus framtid för Etnas viner.
- 2022Ett vin med en fantastiskt fin aromatik direkt i nosen. Det är som att du stoppar näsan i en salig blandning av rosenblommor och solmogna röda bär. På toppen av allt hittar vi den är karaktäristiska lätta rökiga mineraliteten som följer med oss. Här är det nypon, färska jordgubbar, färska örter, timjan, körsbär, och rökig aska. Avslutet bjuder oss på härligt tuggiga tanniner. Detta är rent, precist och vibrerande, exakt så som en bra Etna Rosso ska vara.
”Etna på Sicilien har fått nytt utbrott”, ”Röd varning efter vulkanutbrott på Sicilien – luftrum stängt” och ”Aktiv Etna satte stopp för flyg på Sicilien”. Det är bara några av rubrikerna i svensk media de senaste två åren. Med sina 3 367 meter över havet kan vulkanen Etna stoltsera med att vara Europas största vulkan, och en av dem mest aktiva.
– Om jag ska vara helt ärlig så är det inget som oroar mig. Det finns risker med allt i livet. Vi skulle kunna drabbas av terrorism, sjukdomar och massvis av annat. För mig är Etna hem och jag vet att det är en aktiv vulkan, men jag valde att komma tillbaka för att skapa bästa möjliga viner.
"Fanns 15 producenter vid Etnas sluttningar"
Alberto Gracis familj hade länge varit verksamma inom vinindustrin på Sicilien. Redan 2002 började Alberto själv leta land vid Etnas sluttningar. Han hade någonstans känt ett kall att komma tillbaka till ön som han alltid kallat för hem. Genom studier i Rom hade han hamnat i Milano där han arbetade som bankman, men någonstans kände han att han ville hem och göra vin. 2004 slog han så till och köpte några hektar mark vid Etnas nordliga sluttningar. Just nordsidan av den aktiva vulkanen är främst känd för produktionen av röda viner, så kallad Etna Rosso, som är gjorda på druvan nerello mascalese. Det är även här som Alberto i dag, under de 20 åren som han varit aktiv inom den sicilianska vinindustrin, skaffat sig ytterligare hektar till att idag omfatta hela 28 hektar vingårdar.
– Jag kommer ihåg när jag började leta mark för drygt 20 år sedan. Jag tror att det typ fanns 15 producenter vid Etnas sluttningar. Det var inte alls många som gjorde vin här, men det fanns några som redan då hade börjat sätta Etna på kartan. I dag finns det över 150 producenter.
Det senaste decenniet har vi i Sverige fått se ett rejält uppsving när det kommer till vin från Etna. Genom Etna Rosso, Etna Bianco och Etna Rosato har hela öns vinindustri fått sig ett rejält lyft. Siciliens vinrykte hade länge varit skamfilat, och orsaken var att många förknippade ön med massproducerade, alkoholstinna, syltiga viner. Men tack vare producenter både runt Etna men även andra ursprung på ön, så har Siciliens rykte repats rejält de senaste åren.
Alberto Graci: mina viner ska alltid symboliseras av renhet och energi
– Skillnaden är enorm om jag ska jämföra med hur ryktet var när jag började med hur det är nu. När jag valde att komma tillbaka så var mitt mål att skapa bästa möjliga viner. Jag vill inte vara den största producenten, det kommer aldrig vara min ambition, men jag vill skapa de bästa vinerna.
– Mina viner ska alltid symboliseras av renhet och energi. Frukten ska alltid vara ren och du som dricker det ska alltid känna av Etnas energi. Etna är en fantastisk plats att producera vin på. Det är svårt att förklara, men det finns så otroligt många olika platser som ger olika uttryck till vinerna.
Alberto Graci har även de senaste åren valt att göra något som är unikt inom hela vineuropa. Han planterar i dag druvor på 1000 meters höjd, vilket är Europas högst planterade vinodlingar. Där skördar han druvorna så sent som i november för att få perfekt mognad till dem. Om man frågar honom själv så är det unikt. Och om man ber honom själv sia i sin spåkula så tror han att de vita vinerna, Etna Bianco, kommer få allt mer uppmärksamhet framöver.
– När man pratar om vin i Italien så tänker alla på röda viner. Vi har Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino och även Amarone som är ikoniska viner. Dessa är svåra att konkurrera med. Men när det kommer till vita viner så ser jag potential i att Etna Bianco ska kunna fylla tomrummet som ett högkvalitativt italienskt vitt vin, för i den kategorin finns det i dag väldigt få viner.
"Ångrar inte en sekund att jag valde att satsa på detta"
Viner från Etna generellt sett kännetecknas av sitt ursprung och sin karaktäristiska vulkaniska jordmån. I många fall är rankorna planterade i förstelnad aska som är flera tiotusen år gammal. Detta ger en hel del viner de där karaktäristiska askiga toner som vi i Sverige lärt oss förknippa med Etna.
– Etna är en fantastisk plats. Jag har sett hur populariteten för vinerna bara ökat. Vi är i dag stora i USA och exporterar till flera olika marknader, och vi ser att våra viner bara blir mer och mer populära. Det är givetvis hur kul som helst. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att satsa på detta. Min ambition är och kommer alltid vara att göra de bästa möjliga Etna-vinerna. Vi skapar i dag 120 000 flaskor om året och det är jag nöjd med. Vi köper inga druvor. Vi gör viner med härlig energi, och våra viner är alltid rena. Jag är stolt över Etna och vilka fantastiska viner som kan göras där, avslutar Alberto Graci.