Laddar annons
16 Jun, 2015

Vega Sicilia – única viner sedan 1874

Spanskt kvalitetsvin var länge antingen från Rioja, Jerez eller – Vega Sicilia. 150 kilometer nordväst om Madrid finns denna legendariska vingård. En av världens kändaste, och det långt innan Ribera del Duero fick status som vinregion år 1982.

Vega Sicilia – mer än en vingård

Vinproducenten Vega Sicilia har en annan bakgrund än sina grannar i Ribera del Duero. Sedan starten 1874 har vinproduktion bara vart en del av affärsmodellen. Vega Sicilia är en farm, men med tiden upptäckte ägarna att det var just vinet som de tjänade mest pengar på. Uppsatt folk (framförallt i Spanien) var beredda att betala höga priser för vinet som producerades av farmens druvor. Idag gör Vega Sicilia närmare en miljon flaskor vin årligen inkluderat de nyare etiketterna Pintia och Alión. Det är mycket för ett vineri på högsta kvalitetsnivån, ungefär dubbelt så mycket som den totala produktionen på Chateau Latour i Bordeaux.

Vega Sicila, granne med Pingus

Kör på N-122 från Valladolid till Peñafiel så ser du Vega Sicilia och dess 240 hektar vingårdar precis efter byn Quintanilla de Onésimo, där Peter Sisseck sedan 1995 producerar kultvinet Pingus. Vega Sicilias vingårdar finns på båda sidor om motorvägen.

Vingårdar i nordläge leder till elegans

Viktigt att nämna är att de befinner sig söder om floden Duero, vilket betyder att de är riktade mot norr.

– I Ribera del Duero ger vingårdar med nordlig exponering elegantare och svalare viner, vingårdar i sydläge som Tinto Pesquera blir kraftigare och varmare, säger Javier Ausás, teknisk direktör (vinmakare) på Vega Sicilia.

Motsatsen till ett ”hands off-vin”

Nuförtiden är det vanligt att höra vinmakare säga att deras vin ”gör sig självt”. Det hör man inte på Vega Sicilia. Precis som på Dominio de Pingus finns ett detaljstyre som genomsyrar allt. Ett exempel är de majestätiska vita väderkvarnarna som finns utspridda på vingårdarna. Om temperaturen letar sig under 2 grader slår väderkvarnarna på automatiskt för att motverka frost.

– årgång 2010 kommer att bli det mest detaljstyrda vinet någonsin från Vega Sicilia, säger Javier Ausás. Firman har investerat i 81 ståltankar vilket gör att samtliga parceller (delar av vingårdar) kan jäsa separat. Sedan flera årgångar tillbaka har de 38 personer som selekterar druvklasar. Numera sker även en andra selektering druva för druva.


De tre mognadsfaserna på Vega Sicilia

Javier Ausás ser inte ekfatslagring som ett matematiskt system, där exempelvis 12 månaders lagring leder till ett visst resultat. Genom regelbundna fatprover har han identifierat tre faser (obundna av tid) som Vega Sicilias traditionella viner (Ùnico och Valbuena 5° año) måste gå igenom.

  1. Gymmet (nya franska ekfat) – I första steget växer vinet, ekens ämnen adderas till det unga vinets

  2. Utbildning (använda amerikanska ekfat) – I andra steget hälls vinerna över till använda ekfat där de ska integreras och sammansvetsas till en enhet

  3. Återhämtning (stora hermetiska ekliggare) – I tredje steget hälls vinet över till ekliggare där vinet återhämtar sig efter den syresättningen som ekfatslagring innebär

Vinprovning med Javier Ausás

Personen som är tekniskt ansvarig på Vega Sicilia kan närmast jämföras med Berndt Arell, chef för nationalmuseum i Stockholm. I stor utsträckning är chefskapet ett bevarande ämbete, även om utvecklingen står långt ifrån stilla. Exempelvis har ekfatslagringen minskat de senaste åren till fördel för lagring i flaska. Javier Ausás hamnade på Vega Sicilia direkt efter sin önolog-utbildning i Bordeaux. Året var 1982 (samma år som Vega Sicilia köptes av familjen Àlvarez) och Ausás hade en vansinnig tur att få ansvara för ett så mytiskt vin i ung ålder.

– Trotts allt ståhej kring våra viner är min filosofi enkel. Jag vill göra så goda viner som möjligt, allt annat är sekundärt, säger Javier Ausás.

Pintia 2011 (79728) 359 kr – årgång 2009
Den tionde årgången av Pintia är elegant och inte så ”bufflig” som årgångarna på 10-talet. Pintia är numera en frisk och aromatisk upplevelse. Javier Ausás mål är att göra det elegantast möjliga uttrycket av en rustik region och det uppnås bland annat med en helt egen uppbindningsteknik som särskiljer Vega Sicilias vingårdar i Toro från de övriga. Produktion: 189.700 flaskor.
Poäng: 4 av 5

Alión 2011 (70834) 1200kr/1.5L
Alión får sin rikedom och kraft av vingårdarnas läge precis intill floden Duero. De mer lerrika jordarna vid flodbanken get ett tätt, långt och kraftigt vin. Om Pintia kännetecknas av sin röda aromatiska stil, kännetecknas Alión av en mörkare jordigare kraft. Produktion: 288.700 flaskor.
Poäng: 4.5 av 5

Valbuena 5° año 2010 (72985) 1050kr – årgång 2008
– Valbuena bör inte ses som Ùnicos ”andravin” utan som ett ”annat vin”, säger Javier Ausas som håller 2010 som en av de bästa årgångarna han satt till livet hittills. Det är ett rikt och härligt vin med klassiska drag av tobak och svart te. Polerad, välkammad med en mjukare mer eterisk kvalitet jämfört med Alión. Produktion: 179.600 flaskor.
Poäng: 4 av 5

Unico 2007 (70287) 2100kr – årgång 2000
Precis som i det berömda Côte de Nuîts (Bourgogne, Frankrike) så höjs kalkstenshalten i vingårdarna dramatiskt när man tar sig upp på de vinbeklädda kullarna söder om motorvägen N-122 (Valladolid-Peñafiel). Anledningen till Ùnicos särskilda karaktär är att druvorna plockas från dessa karga vingårdar högt upp på ”kullen”. 2007 är redan väl sammansatt men bör gärna drickas i ett senare skede för maximal utdelning. Att släppa lös en Ùnico är i regel ingen tjurfäktning, det är en intellektuell roman på tusen sidor. Trotts svår årgång kan jag inte ge annat än högsta poäng. Produktion: 175.188 flaskor.
Poäng: 5 av 5

Javier Ausás och Cruz Liljegren, maj 2015

Vega Sicilia
Profil: Ett av den moderna världens första kultviner
Hemsida: Vega Sicila
Vinodlare: Enrique Macías
Vinmakare: Javier Ausás med assistans från Begoña Jovellar och Horacio Vasallo
Importör: Janake Wine Group
I glaset hos: Mestadels gäster på världens bästa restauranger
Drickfönster: Ùnico 1921 (en av de första) är fortfarande i livet, ett av Vega Sicilias kännetäcken är att vinerna är extremt lagringsdugliga
Värdelöst vetande: Vega Sicilia brukade gjorde förr en vit Ùnico vars produktion stoppades i slutet av 1950-talet
Omdöme: ”Vega Sicilia är en spansk nationalskatt och ett av världens första kultviner”