Laddar annons
Pepe Raventós – vinmakaren som vågar gå sin egen väg
17 Dec, 2021

Pepe Raventós – vinmakaren som vågar gå sin egen väg

När någon säger mousserande spanskt vin så tänker de allra flesta direkt på cava. Det är något som vinmakaren Pepe Raventós vill ändra på.
– Det finns andra sätt att göra mousserande viner på här i Spanien, säger Pepe i en intervju med Vinbanken.

I slutet av 1800-talet, närmare bestämt 1872, skapade Pepes förfader Josep Raventós den första flaskan av det som kallades för cava. Sedan dess har den mousserande drycken rönt stora framgångar i Spanien och världen över. Men mycket har hunnit hända på senare år, fråga bara Pepe Raventós.

Han bestämde sig 2012 för att lämna ursprungsbemärkningen DO Cava, som hans förfader varit med och skapat, för att istället lansera en egen appellation, Conca Del Riu Anoia.

"Finns andra sätt att göra mousserande viner på"

– Sedan jag valde att ta klivet har intresset definitivt ökat för våra mousserande viner. Vi har fått mycket uppmärksamhet och många har insett att det finns andra sätt att göra mousserande viner på här i Spanien, berättar Pepe.

Mousserande viner med ursprungsbeteckningen cava är i dag väl exporterade runtom i världen, men Pepe Raventós är långt ifrån ensam om att ha valt att lämna DO Cava.

Pepe Raventos

 

– Ryktet som cava har är vad det är, det är inte vår kamp att slåss. Just nu känner många till Raventós i Blanc och vi har jobbat hårt för det. Vår klassificiering, Conca Del Riu Anoia, får mer och mer uppmärksamhet och det viktiga är att vi är på rätt väg.

Uppskattat inslag bland spanska mousserande

Pepe Raventós är i dag den 21:a generationens Raventós som gör vin, sedan hans förfader startade i slutet av 1400-talet. Trots att hans familjenamn Raventós är ett av de mer välkända inom den spanska vinindustrin, så känner Pepe själv ingen press.

– Jag känner bara bra energi. Min far var generös mot mig, lät mig ta många beslut och lärde mig att det var okej att göra misstag.

Raventós I Blanc har på senare år även kunnat hittas på Systembolagets hyllor och har blivit ett uppskattat inslag bland de många mousserande vinerna.

Så sent som 10 december lanserades Raventós i Blanc De la Finca på Systembolaget. Det är det senaste vinet av Pepe Raventós som nått den svenska marknaden.

"Måste fokusera på olikheterna"

Flera andra vinmakare i regionen har valt att ta samma väg som Pepe. Sedan några år tillbaka går det att hitta beteckningen Corpinnat på många vinflaskor från Katalonien. Det är ytterligare en beteckning som nu konkurrerar med Cava.

– Jag kan bara se positiva saker med framtiden. Folk älskar vin, och de älskar vin för vad det är. Det kommer nya appellationer hela tiden, och det är kul att folk vågar tänka nytt.

För Pepes del vill han nu skilja sig ännu mer från mängden och fortsätta gå sin egen väg.

– Vi ligger ungefär 1 500 kilometer från Champagne. Vi måste fortsätta fokusera på olikheterna och på det vi gör bra. Det som gör oss unika är närheten till Medelhavet och sättet vi odlar vinerna på. Det här är vår livsstil och vingårdarna är en del av vårt liv. Vi är stolta över vår katalanska tradition och det vi gör här. De där 1 500 kilometerna som är mellan oss och Champagne försöker vi göra så långa som möjligt, avslutar Pepe Raventós.

Årets mest prisvärda bubbel 2021