Laddar annons
Vin till julmat – här är vinerna som passar på julbordet
15 Dec, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till julmat – här är vinerna som passar på julbordet

Att välja rätt vin när man har massvis traditionella julrätter framför sig är inte alltid det enklaste. Därför har vi nu plockat fram en lista på olika sorters vin som passar bra till de sju turerna på julbordet.

Du sitter där vid bordet. Du sneglar ner och ser Janssons, julskinka, köttbullar, prinskorv, lax, sill, dopp i grytan, revbenspjäll, sylta, strömming, ägghalvor, rödbetssallad, brysselkål och potatis. Tanken i ditt huvud är ”hur ska jag veta vad jag ska dricka till detta?” innan någon ställer fram en flaska rödvin på bordet. Innerst inne vet du att vinet inte passar till hälften av maten. Hur ska du kunna dricka rödvin till laxen eller sillen till exempel? Vinet passar kanske till några enstaka rätter på bordet, men ändå finns bara det vinalternativet framför dig. Du ställer frågan till dig själv: Vilket vin ska jag dricka till julmat?

Vi på Vinbanken förstår svårigheterna med att matcha ett vin till så otroligt många rätter med så olika smaker. Därför har vi nu plockat fram en lista på ett antal viner som passar riktigt bra till julmat. Listan är dock baserad på att du följer traditionen med de sju turerna i samband med julbordet. För varje tur finns det ett vin som passar.

Här är listan på vilket vin som passar till julmat och till varje enskild tur på julbordet:

Tur 1: Sill och strömming

Ett traditionellt julbord är inte värt sitt namn om det inte inleds med sill och strömming i alla möjliga former. Senapssill, matjesill och löjromssill.

Vintips: Gustave Lorentz Gewurtztraminer 2020 (5244) 109:-
Här kan man antingen välja mellan en sherry fino-stil som Tio Pepe, eller så satsar man på en gewurztraminer som funkar oväntat bra.

Tur 2: Lax och annan fisk

Nu går vi vidare till laxen och den övriga fisken. Här har vi kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt lax. Men även fiskpaté, ägg och andra skaldjur.

Vintips: Antxiola 2020 (2618) 119:-
Om man vill så kan man köra vidare på sherryn eller gewurztraminern från första turen, men om man verkligen vill matcha varje tur med ett enskilt vin så skulle vi föreslå Antxiola. Vinet passar bra till laxen men även till de andra rätterna på bordet.

Tur 3: Kallskuret

Vi går vidare till köttet, närmare bestämt det kallskurna. Julskinkan är i fokus men även patéerna och pastejerna.

Drycketips: Pomoligik Aroma 2019 (80332) 99:-
Vad vore ett svenskt julbord utan någon svenskproducerad dryck? Här har vi en torr cider som skulle passa utmärkt till julskinkan. Om du vill ha ett vin som passar till pastejerna så bör du leta efter sötma, varför inte Vin Jaune?

Tur 4: Varma rätter

Det har blivit dags för de varma rätterna. Ta för dig av köttbullar, prinskorv, Janssons, revbensspjäll. Glöm dock inte dopp i grytan och lutfisken.

Vintips: Cafaggio Chianti Classico 2019 (22817) 149:- och Harrow & Hope Blanc de Noir 2017 (95112) 369:-
Här har vi den tuffaste turen att matcha med endast ett vin, därför blir det två vintips till den här turen. Till köttbullarna kan man gå på ett klassiskt Chianti, medan man till prinskorven och Janssons skulle kunna välja ett brittiskt bubbel av högre kvalitet.

Tur 5: Ostar

För ostfantasten är detta hela julbordets höjdpunkt. Tänk dig en fin Västerbottenost som höjdpunkten.

Vintips: Bacalhoa Moscatel de Setbual 2018 (8011) 109:-
Om man vill lyxa till det rejält så bör man testa ett portvin till den här turen. Helst ett vintage port, men självklart funkar även söta viner som Moscatel de Setubal.

Tur 6: Efterrätter

Nu tar vi klivet över till efterrätterna. Här kan du hitta Ris á la Malta, risgrynsgröt och mycket mer.

Vintips: Nittnaus Beerenauslese 2017 (2959) 109:-
Här har man möjlighet att fortsätta på Moscatel de Setubal från förra turen, eller så går man över till ett österrikiskt Beerenauslese som passar riktigt bra till desserterna som finns på bordet. Portvin skulle också kunna funka här.

Tur 7: Julgodis

Den sötaste av alla turer stundar. Knäck, fudge, polkagrisar och andra sötsaker står framför dig.

Vintips; Vintrys Madeira Fine (7882) 149:-
Vi avslutar givetvis julbordet med en fin sherry eller madeira som passar utmärkt till sötsakerna.

Vin till julskinka - här är listan