Laddar annons
Populära vodkadrinkar Vodka Martini
21 Nov, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Populära vodkadrinkar Vodka Martini

VODKADRINK. Vodkatillverkningen sköt i höjden under sent 1970-tal och anledningen var förmodligen att det sammanföll med de globala handelsvägarnas spirande tidsålder. James Bond hakade på och vips omnämndes drinken Vodka Martini så fort som Agent 007 kom på tal, eller tvärtom.

Efter andra världskriget startar en tidsåldern för fest och glamour som bartenders kallar den gyllene cocktail eran. Gin var fortfarande en populär drinkblandarsprit men det är framförallt en nygammal spritsort som fångar bartenders uppmärksamhet. Under den här gyllene tiden skapas många av de klassiska drinkrecepten vi känner än i dag. Om bakgrunden var på grund av en god vodkatillgång, bra priser eller en så kallad James Bondeffekt låter vi vara osagt.

I rullen Diamonds are Forever från 1956 presenterades Vodka Martini för första gången. Och citatet , Shaken not stirred, myntades av James Bond i Dr. No, 1958.

Med citronen kom anledningen till oliven. Och att de är tre oliver till antalet i original receptet är också enkelt, glasen hade blivit allt större över tid.

Numer kan en Vodka Martini presenteras i många olika skepnader och det är bara fantasin hos bartendern som sätter gränser, eller du själv. En klassisk Vodka Martini, som förmodligen de flesta tänker sig är originalet, är som i recept med oliv och vermouth.

Men för Purity Vodka rekommenderar destillatören Thomas Kuuttanen att man toppar med vatten. Inget ska täcka smaken av Purity vodka som destilleras hela 34 gånger. Ungefär så dricker älskare av fin whisky sina alkoholrika destillat, allt för att smak och doft ska öppna upp än mer.

Recept drink |  Vodka Martini Purity

Valfri mängd vodka
Toppa med lite vatten, gärna källvatten för att undvika bismak av klor.

Recept drink |  Vodka Martini

4 delar vodka
1 del torr vermouth
Cocktailoliv

Gör så här
Blanda vodka och vermouth i en shaker tillsammans med krossad is. Skaka.
Häll upp i glas.
Dekorera med oliv

[artikel id="45384" titel="Fler drinktilltugg"]
[artikel id="57165" titel="Mästardestillatören Thomas Kuuttanen om Purity Vodka, korad som världens bästa 2017"]

Tilltugg till vodka
Master blenders bästa tilltuggstips till vodka