RÖDVINSÅS. En sås kan få vilken rätt som helst att smaka himmelskt. Att kunna laga en grundsås som rödvinsås är bra och det är verkligen inte svårt.
Recept på rödvinsås är inte så krångligt som man tror. Har man sparat slattar av rödvin i frysen passar de utmärkt att använda till såskoket.
Portvin går att köpa i mindre flaskor och har du vinet enbart till matlagning gör det inget om du inte använder allt på en gång. Och som sagt, att frysa in resterande vin är ett alternativ.
Recept | Rödvinssås, 2-3 dl eller cirka 4 portioner
3 dl kalvfond
1 dl rött portvin
5 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
2 st schalottenlökar, finhackade
1 st lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 msk socker
salt och nymalen vitpeppar
Gör så här
1. Fräs löken i oljan någon minut, strö i sockret, karamellisera lätt.
2. Tillsätt övriga ingredienser utom kalvfonden. Sjud ihop till 2 dl återstår.
3. Häll i fonden, koka ihop ytterligare till 2-3 dl.
4. Sila.
5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
[artikel id="57789" titel="Så lagar du vitvinssås"]