Laddar annons
Primitivo – så blev det svenskarnas favoritvin
20 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Primitivo – så blev det svenskarnas favoritvin

Även om många kanske inte känner till det så består några av de mest säljande vinerna i Sverige av druvan primitivo. De syditalienska vinerna som görs på druvan hamnar ständigt i toppen när man tittar på Systembolagets försäljningsstatistik. Men hur kommer det sig att just primitivo har blivit en sådan succé i Sverige?

Primitivo eller zinfandel. Kärt barn har många namn brukar man säga. Det har visat sig att den syditalienska druvan är exakt samma druva som zinfandel, känd från främst USA. Ända sedan de första vinerna gjorda på druvan primitivo kom till Sverige för strax över 20 år sedan, har de varit en stor favorit hos svenskarna. Ett exempel är storsäljaren Mauro som var ett av de allra första primitivo-vinerna som lanserades i landet.

– Primitivo som vin har en smakkaraktär som passar oss i Sverige. Man får den där fruktigheten och bärigheten som många uppskattar, berättar Lisa Lind för Oenoforos som lanserade Mauro Primitivo Albarello för mer än 20 år sedan.

"Primitivo passade oss svenskar perfekt"

På den tiden, i början av 2000-talet var druvan och dess viner ganska oupptäckta i Sverige. Därför stack Mauro ut där på hyllan, inte än mindre när primitivovin dessutom lanserades som box. Och det var just Mauro Primitivo Albarello som var den första primitivo-boxen som lanserades i Sverige.

– Som alltid är det en chansning som baseras på en spaning. Med just Mauro hade vi anat att det skulle bli populärt och det visade sig mycket riktigt att primitivo passade oss svenskar perfekt och Mauro blev onekligen snabbt succé.

Mauro Primitivo Alberello var med en föregångare på hyllan för italienska viner. Sedan dess har andra viner följt i samma spår och i dag är primitivo-viner en av storsäljarna i Sverige.

– Jag är inte förvånad. Vi kan se flera viner gjorda på druvan som blivit populära. Man får mycket vin för pengarna och folk uppskattar den smakprofilen som Mauro Primitivo har.

Varför tror du att vi i Sverige fortsatt gillar primitivo minst lika mycket som när det kom?

– Primitivo är okomplicerat vin och en vinstil som de flesta konsumenter känner igen och det gör att vinet fortsätter vara populärt. Mauro uppskattas för sin fruktiga och mogna smak som dessutom passar till många olika typer av maträtter.

Konkurrensen blir ständigt större och större, hur tror du att primitivo i allmänhet och Mauro i synnerhet kommer stå sig i framtiden?

– Mauro fyllde 20 år förra året och vinet fortsätter år efter år att vara omtyckt och uppskattat. Vårt motto är att leverera Mauro med mycket kvalitet för pengarna då vi ser att detta uppskattas, avslutar Lisa Lind.

Recension

Mauro

Mauro, Primitivo Alberello, 2021 (32364) 244:-

Ett fruktigt vin med tydliga toner av mogen mörk frukt i doften. Här samsas plommon, blåbär och toner av fat i doften. I smaken får du ett vin där frukten hamnar i främsta fokus, med en fin diskret kryddighet som snyggt komplement. Om du någon gång varit i södra Italien och druckit vin av primitivo så kommer du garanterat känna igen dig här. Vinet ger ett ärligt uttryck av vad druvan primitivo går för, och det är lätt att första varför det här vinet fortsatt är så pass populärt.