Laddar annons
27 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ramlösa startar Vattenfond i samarbete med Röda Korset

Vatten för vatten. Nystartade Ramlösa Vattenfond ska bidra med rent vatten till utsatta delar av världen. Vinbanken gillar initiativet. Vatten och livsmedel är redan nu en brist i många delar av världen. Framtidens stora fråga även för i-länder kommer sannolikt att handla om det mest basala, - hur ska jordens resurser fördelas. Vem har rätt till maten och vattnet och vilka stängs ute? När världens största läsktillverkare köper rätten till vattenkällor i Schweiziska Alperna kan man utgå ifrån att det långt ifrån är ett olyckskorpscenario vi snart kommer ställas inför. Välkommen till verkligheten!

För varje liter som säljs skänker Ramlösa en liter rent vatten till olika vattenprojekt i Afrika. Det innebär över 60 miljoner liter rent vatten årligen. Ramlösa Vattenfond är ett långsiktigt biståndsprojekt i samarbete med Röda Korset. För varenda liter vatten som säljs skänks en liter rent vatten till olika vattenprojekt i Afrika. Genom Vattenfonden hoppas Ramlösa därmed kunna göra skillnad för väldigt många.

- Att vatten är viktigt är något vi arbetar utifrån varje dag, och vetenskapen om att vi kan förändra någon annans framtid med vatten får oss att vilja arbeta ännu hårdare. Ramlösa Vattenfond är ett sätt för oss att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle, vilket känns väldigt inspirerande, säger Henric Byström, PR-chef på Carlsberg Sverige.

Två Röda Korset-projekt som direkt stöds av Ramlösa Vattenfond är Vatten för Namibia och Vatten för Etiopien. Projekten pågår under en fyra- och femårsperiod där målet är att förbättra tillgången på rent vatten och förbättra saniteten, samt att informera och utbilda människor i hur man förhindrar spridning av sjukdomar genom säker förvaring av vatten och en förbättrad personlig hygien.

- Över en miljard människor lever idag utan tillgång till rent vatten. Följderna är allvarliga – ibland dödliga. Ramlösa Vattenfond kommer vara ett viktigt bidrag till Röda Korsets arbete i utsatta delar av världen med att se till att människor har rent vatten att ge till sina barn, att laga sin mat med och att tvätta sig med, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Röda Korset.

Bidra även genom mobilapplikation
Förutom att man bidrar genom att köpa Ramlösa så kan man även stödja Vattenfonden på ett enkelt och roligt sätt med hjälp av en mobilapplikation. Genom en GPS-funktion i applikationen kan privatpersoner enkelt samla kilometer som Ramlösa sedan omvandlar till vatten. Applikationen heter ”Ramlösa Pole2Pole” då den även följer Vattenfondens ambassadör, den svenske äventyraren Johan Ernst Nilson, på hans klimatneutrala resa från Nordpolen till Sydpolen på cykel, skidor, segel och kite.

- Ramlösa skänker en liter rent vatten för varje kilometer som en privatperson samlar ihop, till exempel genom att springa, cykla, paddla eller gå. Vi gör det enkelt för alla svenskar att bidra med rent vatten till de drabbade områdena i Afrika, säger Henric Byström.

Läs mer/ladda ner appen Ramlösa Pole2Pole, här eller hos Appexplorer
alternativt gå till iTunes här

Röda korset
Ramlösa

Om Ramlösa
Det tar 70 år för en droppe regnvatten att nå Ramlösas källa. Under den tiden har vattnet renats och berikats med mineraler från berggrunden vilket resulterar i ett väl balanserat naturligt mineralvatten. För att vattnet ska behålla sin naturliga och orörda karaktär, buteljeras vattnet direkt vid källan och kolsyras bara lätt.