SERVERINGSTEMPERATUR VIN. Här, en lathund för vilken serveringstemperatur vin ska ha. För bästa möjliga smakupplevelse är vinets temperatur avgörande.
Generellt kan man säga att ju högre kvalitet vinet har, desto varmare temperatur klarar det. Det inte sagt att högkvalitativa viner ska serveras "varmare", absolut inte men på grund av sin solida status klarar vinet större variationer, skulle det vara så.
Bra att tänka på är att det är enklare att ha ett "svalt" vin i glaset och höja temperaturen än tvärtom.
Hemmaknep
För exakt koll finns vintermometers att köpa i handeln. Ett annat knep är att rödvinsflaskan ska kännas sval när du korkar upp eller bättre, att ställa in det röda vinet i kylen 30-45 minuter innan servering. Det vita vinet plockar du ut kylskåpet cirka 30 minuter innan servering.
RÄTT SERVERINGSTEMPERATUR VIN
Rött vin
Fylliga och/eller smakrika: 16-18 Celsius
Unga och /eller fruktiga: 14-16 Celsius
Vitt vin
Mogna, smakrika och/eller kraftfulla: 11-13 Celsius
Unga, lätta vita viner: 9-11 Celsius
Rosévin
9-11 Celsius
Söta viner
9-11 Celsius
Mousserande viner
4-7 Celsius