Laddar annons
Rätt vin till rätt ryggbiff - tips på 5 viner
7 Aug, 2025

Rätt vin till rätt ryggbiff - tips på 5 viner

Rött till kött är en regel många får lära sig. Men när det gäller mat och vin i kombination är det inte riktigt så enkelt, och tack och lov gäller inte så begränsande regler. Vi tipsar om fem favoriter till sommarens ryggbiff – oavsett om den hamnar på grillen eller i en sallad. 

Tvärt emot vad instinkten kanske säger är det inte huvudråvaran, ryggbiff i det här fallet, som dikterar vinvalet. Tillagningssätt och framför allt tillbehör spelar långt större roll för att matchningen ska bli lyckad. Men vi tar ändå avstamp i ryggbiffen. Här har vi en smakrik råvara med högt proteininnehåll. Den mest klassiska approachen är att matcha kraftiga proteinrika råvaror med strävhet och kraftiga viner. Vi tipsar här nedan om vin till ryggbiff, där vi har utgått från just de olika tillbehören.

Vin till ryggbiff - klassiska kombinationer

Enligt devisen ”what grows together, goes together” matchar vi vin och mat som kommer från samma plats. Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till ryggbiff och kommer ursprungligen från området Béarn i sydvästra Frankrike. Här odlas också druvsorten tannat som är känd just för att ge mycket sträva viner. Den feta bearnaisesåsen och ryggbiffen bildar som en krockkudde för de sträva tanninerna, och matchningen blir himmelsk. 

  • Alain Brumont Château Montus

    Alain Brumont Château Montus

    2012
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    15%

    En klassiker i franska regionen Madiran, tannatdruvans ursprung, är Chateau Montus. Tillsammans med biff och bea går det utmärkt att dricka ett yngre exemplar, men vill du ha en riktig upplevelse finns årgång 2012 i Systembolagets beställningssortiment. Här får du ett fylligt vin med mycket av allt: mörka bär, torkade plommon, choklad och kryddor. Dessa viner är otroligt lagringsdugliga och 2012 är långt ifrån sitt bäst före-datum.

    419 kr
  • Substance Cs Cabernet Sauvignon

    Substance Cs Cabernet Sauvignon

    2022
    usaUSA
    750 ml
    14%

    Stilmässig kusin till tannat är den mer välkända druvan cabernet sauvignon. Även här hittar vi den höga strävheten som vi vill ha till vår biff med bea. Druvtypisk amerikansk cab som bjuder på mängder av mörk frukt, från svarta vinbär till mörka körsbär, tillsammans med kaffe och choklad från fatlagringen. Ett vin som brukar gå hem hos de flesta!

    199 kr

Vin till grillad ryggbiff

Är fokus i stället på kolgrillat och rökigt vill jag möta upp det med ett vin där frukten står i fokus. Kanske grillar du lite grönsaker till? Ett par olika såser, kanske en chimichurri, dukas upp tillsammans med en sallad. Solen skiner och inga bekymmer så långt ögat kan nå. Ja, förutom att det börjar bli knepigt att välja vin när det både ska vara kraftigt nog att möta upp det grillade köttet och samtidigt klara av de spretiga smakerna i tillbehören, inte minst salladens beska. Det är här fruktigheten i vinet kommer in som en brygga mellan de olika smakerna och tar udden av salladens beska. 

  • Segredos de São Miguel

    Segredos de São Miguel

    Organic, 2022
    portugalPortugal
    750 ml
    13.5%

    Från familjeägda producenten Casa Relvas i Portugal får vi ett smakrikt och balanserat vin där frukten verkligen står i fokus. Här får du björnbär, mörka körsbär och plommon, uppbackat av choklad, örter och en lätt rökighet, och ett vin som är tillräckligt fylligt för att möta upp vårt grillade kött.

  • David & Nadia Grenache Noir

    David & Nadia Grenache Noir

    2023
    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    13.5%

    En annan väg att gå är det här lättare vinet från Swartland i Sydafrika, där vi visserligen tummar på fyllighetskriteriet, men i stället får ett läskande och komplext vin som passar utmärkt i sommarvärmen. Med röda bär (tänk körsbär, hallon, jordgubbe) och örter i fokus, och en schysst struktur där syran tar framsätet möter vinet upp våra somriga tillbehör alldeles utmärkt.

    329 kr

Vitt vin till nötkött?

Som ingressen antyder finns det faktiskt annat än rött som passar till ryggbiff. Nu rör vi oss bort från grill, potatis och feta såser. Tänk dig i stället en ljummen glasnudelsallad med krispiga grönsaker och en dressing med smak av lime, chili och ingefära, så där härligt söt-syrlig. På toppen fint skuren och perfekt rosa ryggbiff. Hetta möts bäst med en liten sötma i vinet. En halvtorr riesling bidrar dessutom med frisk och krispig syra som matchar den syrliga salladen. 

  • Kloster Eberbach  Riesling Kabinett

    Kloster Eberbach Riesling Kabinett

    2023
    tysklandTyskland
    750 ml
    7.5%

    Med anor bak ända till 1100-talet är Kloster Eberbach en odödlig klassiker i Rheingau, Tyskland. Med persika, lime, äpple och päron och en skyhög syra i perfekt balans med sötman är det här ett stiltypiskt exempel på halvtorr riesling. Ett vin med mycket smak och hög fräschör. 

    139 kr

Tips på vin till ryggbiff

  • Chateau Montus

  • Substance Cabernet Sauvignon

  • Segredos de Sao Miguel

  • David & Nadia Grenache Noir

  • Kloster Eberbach Kabinett