Laddar annons
Recension nyhetslanseringen 6 juli - vita, mousserande, orange och rosé
5 Jul, 2021
Uppdaterad: 
22 Sep, 2023

Recension nyhetslanseringen 6 juli - vita, mousserande, orange och rosé

Nyhetslanseringen 6 juli av vita viner bjuder på många fynd och mycket prisvärda viner. Äntligen släpps en klockren Chablis från toppårgången 2019, till rimligt pris.

Recension nyhetslanseringen 6 juli. Nordvästra Spanien tar ledartröjan med två ordentliga fynd i form av Komokabras albariño och ett vin från Baskien med namnet Egia Enea.

Andra fynd är ett välgjort sommarvin från Ungern, Soltész Egri. Eller Jameks grüner veltliner som är  svårslagen. Bäst är en Chablis från Domaine Laroche. Ovanliga druvor och oortodoxa druvblandningar är också något som sticker ut i bland vinerna i nyhetslanseringen 6 juli.

Men lanseringen bjuder på mycket mer och ni hittar mer information i texten plus i kombination med päng i tabellen!

Snabbval

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli mousserande viner från Italien

1) Integro 2020 (93863), Colline Pescaresi, Az. Agr. Chiusa Grande di Franco d'Eusanio, EKO, 149 kr

Ett friskt ungt vin med päron, äpplen, blommor vita persikor och melon. Trevlig och elegant mousserande vin med bra balans, mineral och lätt sälta.

Vinet är gjort på druvan chardonnay efter ”methode ancestrale”, vilket innebär att vinet buteljeras och försluts när önskad mängd restsocker återstår (vanligen runt 10 gr). Vinet efterjäser i flaskan och då uppstår kolsyra.

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli vita viner Frankrike

2) Chablis 1er Cru Mont de Milieu Domaine Pinson 2019 (90674), 359 kr

Varmt mogen doft med gula äpplen, persika, mandlar, hasselnötter och fat. Friskt och smakrikt med bra längd, flinta, citrus, mineral och sälta. Ett snyggt, rent och elegant vin som glider lite mot klassisk Bourgogne även om det bär tydliga spår av Chablis.

3) Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains 2019 (96146), 309 kr

Friskt ungt vin med gröna äpplen, grapefrukt, nötter, flinta, mineral, sälta, bra syra och riktigt bra balans och längd. En imponerande, snygg och ren Chablis med en klockren syraklang som ligger kvar i munnen många minuter.

4) Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2017 (91209), EKO, 170 kr

Fruktiga aromer av päron, äpplen, ananas, citrus, melon, granit, mandlar, vitpeppar och frisk, lång smak med syra och sälta. En imponerande och välgjord Muscadet som levererar större djup och mer komplexitet än vi normalt förknippar med både druvan melon de bourgogne och området.

Le Pallet hör till de vingårdar som fick "cru-status" 2011. För producenten Earl Bedouet pekar kvalitetsutvecklingen spikrakt uppåt. Servera till smörstekt panerad abborre och nypotatis.

LÄS MER: FÖRÄNDRINGENS TID I AOP MUSCADET

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli vita viner Österrike

5) Hochberc Weiss WG A Gesellmann 2019 (90189), Burgenland, EKO, 199 kr

Ungt vin med rena aromer av äpplen, gråpäron, vita blommor, pomerans och elegant balanserade fat. Bra lång eftersmak av mineral, citrus, syra och lätt sälta.

Vinet är en ”gemischter satz” vilket innebär att det är gjort av den blandning druvor som finns i vingården och som vinifieras tillsammans. I detta fall är det en lyckad blandning av grüner veltliner, chardonnay , sauvignon blanc, weissburgunder och riesling.

6) J. Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2018 (90163), Wachau, 173 kr

Ungt friskt vin med doft av vita blommor, vit persika, grapefrukt, gröna äpplen och krita. En imponerande välgjord grüner veltliner med klockrena citrussyror, mineral, kalk och sälta. Riktigt bra!

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli vita viner Spanien

6) Komokabras Lias 2019 (90626), Adega Entreosrios SL, 189 kr

Ett friskt, ungt vin med gröna äpplen, gråpäron, citrusskal och underbara havstoner. Bra balans med krispiga, fina syror, mineral och sälta. Blunda, ta en klunk och Atlantens vågskvalp finns där i bakgrunden.

Lägg till färska räkor, ett spett med grillad scampi och en sallad så är du halvvägs till himlen. Vinet är gjort på druvan albariño och kommer från Galicien, närmare bestämt från Vino de Tierra Barbanza e Iria.

7) Egia Enea 2019 (96205), Bizkaibarne S.L.Bizkaibarne, 150 kr

Stor varm doft med lime, persika, mandarin, kryddor och kalk. Snyggt balanserad smak av äpplen, grillad citron, mineral och skarpa, eleganta syror.

Vinet är gjort på druvan med det tungvrickande namnet hondarrabi zuri (samma ruva som i Frankrike heter petit courbu) och kommer från området Bizkaiko Txakolina i nordvästra Spanien. Passar lysande till en fisksoppa eller en sallad med gravad lax och fetaost.

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli vita viner Portugal

8) Quinta dos Carvalhais Encruzado White 2019 (90391), Dão, Sogrape, 159 kr

Ung frisk och mogen doft med blommor, persika, honungsmelon, päron och fat. Bra balans med lång eftersmak med lätt sälta, mineral och fina syror. Encruzado är druvan.

9) Branco Antonio Madeira 2019 (93802), 239 kr

Aromatiskt med mandarin, äpplen, pomerans, oliver och vitpeppar. Välbalanserat och kryddigt i en egen och speciell stil med bra syra, mineral och sälta. Vinet har ursprunget Dao och är gjort på 20 olika druvsorter som kommer från gamla vinstockar där druvan siria utgör den största delen.

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli vita viner Ungern USA och Sydafrika

10) Soltész Egri Csillag Selection 2020 (92149), Ostorosbor Zrt, 120 kr

Stram doft av citrus, äpplen, melon, blommor och päron. Frisk, rustik smak med lime, mineral, sälta och klingande rena syror i en underbar balans. Ett imponerande och välgjort vin från Eger.

Druvsammansättningen tillhör inte bland de vanliga och förtjänar att nämnas: 50% királyleányka, 10% hárslevelu, 10% olaszrizling, 10% muscat ottonel, 7% pinot gris, 7% sauvignon blanc och 6% furmint.

10) Sumaridge Chardonnay 2018 (96026), Upper Hemel-en-Aarde Valley, 199 kr

Ett stort, moget och varmt vin med persika, päron, mariekex, passionsfrukt, äpplen och fat. Stor smak med äpplen, smör, vanilj, citrus, sälta och syra. Allt i bra balans.

Orange vin från Italien, USA och Sydafrika

11) Colle Fregiara Amfora Annesanti 2019 (93920), Umbrien, 287 kr

Stor, aromatisk doft med apelsin, mandarin, persika, grapefrukt, blommor, färska mandlar och aprikoser som följs av mineral och sälta. Välgjort i personlig och uttrycksfull stil.

12) Love You Bunches Orange 2020 (92316), 228 kr

Stor doft med apelsin, mandarin, äpplen, vinteräpplen, mineral, sälta och längd samt lite kärvt kryddig och bitter eftersmak som drar mot smaken av Campari. Serien av viner som går under namnet ”Love you Bunches” produceras av Stolpman Vineyards från Santa Barbara County i Kalifornien.

13) Craven Pinot Gris Craven Wines 2020 (95448), Stellenbosch, 189 kr

Stor, kryddig doft med pomerans, apelsiner, melon, vitpeppar och muskot som följs av en lite kärvt rustik eftersmak.

Nyheter tillfälligt sortiment 6 juli rosévin från Argentina

14) Susana Balbo Signature Rosé 2020 (90027), Uco Valley, 149 kr

Ungt, friskt och lite stramt med smultron, hallon, rönnbär och tranbär som följs av en elegant smak med längd, bra syra, mineral och sälta.
[artikel id="95228" titel="Recension nya röda viner 6 juli"]

TABELL

[drinklist id="95224"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar