Laddar annons
RÖDA vinnyheter på Systembolaget 15 juni
14 Jun, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

RÖDA vinnyheter på Systembolaget 15 juni

Det slår gnistor om Systembolagets lansering röda - i det tillfälliga sortimentet 15 juni. Riktiga höjdare, fyndviner och hög prisvärdhet utmärker vinnyheterna.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget. En lysande Barolo från G.D. Vajra bjuder på det bästa från vad området kan prestera. Inte långt efter kommer en prestige Châteaneuf från Domaine André Brunel. När det gäller prisvärdhet är Chateau Bouscassé svårslagen men stjärnvinmakaren Raúl Pérez är inte långt efter med sin Ultreia St Jaques.

Snabbval

Jag har bara skrapat på ytan i den korta presentationen, det finns många godbitar att läsa om i texten och att stämma av i tabellen (prisvärde, rek drickfönster m m).

RÖDA vinnyheter på Systembolaget 15 juni - Frankrike

1. Château Dalem 2018 (93602), 379 kr

Läckert snygg doft av plommon, kaffe, björnbär, eukalyptus, kryddor och ny ek. Djup, mogen smak, fyllig kraft, koncentration och balans. Underbart lång, välbalanserad eftersmak.

Imponerande Bordeaux, närmare bestämt från Fronsac som ligger på högra stranden om Gironde, från toppåret 2018 och producenten Vignobles B. Rullier. Receptet på denna trevliga bekantskap är 90% merlot och 10 %, cabernet franc samt en försvarlig dos nya ekfat.

2. Chinon Gabare 2019 (90396), Domaine Grosbois, 199 kr

Parfymerad aromatisk doft med viol, svarta vinbär, svartpeppar, vildhallon och örter. Lång eftersmak av björnbär, kaffe, lakrits, mineral och kryddor. En bra, mogen Chinon (ursprung i Loire) som kräver luft för att öppna sig.

3. Lache Moi la Grappe 2019 (90487), 139 kr

Lite stram och återhållen doft av mörka körsbär, blåbär, björnbär, hallon. Lägg till nybakat bröd. Lätt och mjukt fruktig smak, kryddor, örter och svarta oliver. Från appellation (ursprung) Régnié i Beaujolais av producenten Château de la Terrière.

4. Arbin Mondeuse Terres Brunes 2019 (95143), 199 kr

Mogen doft av viol, svarta vinbär, kryddor, örter och kaffe. Frisk, medelfyllig och energirik smak. Inslag av vinbär, blåbär, nässlor, mineral och engelsk lakrits.

Vinet är gjort på druvan mondeuse som är en gammal lokal och mycket ovanlig druvsort från Savojen. André & Michel Quenard är producent.

5. Château Bouscassé 2014 (93654), 99 kr

Stor mogen doft med svarta vinbär, björnbär, kakao, kaffe, svartpeppar, svarta oliver och fat. Mörkt fyllig smak med begynnande mognad, bra balans, syra och kraftigt lång eftersmak. Är man ute efter ett bordeauxliknande vin och söker koncentration plus kraft, och känner viss motvilja mot de astronomiska belopp man behöver lägga upp för att vinet ska leva upp till sina högt ställda förväntningarna - då finns lösningen här.

Möjligen når inte Bouscassé riktigt hela vägen, kanske saknas elegans som i en bra Bordeaux men för 99 kr/ halvflaska är vinet ett fynd. Alain Brumont ligger bakom vinet, distriktet är Madiran och druvblandningen är 60% tannat, 20% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc.

6. Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux 2015 (92481), 895 kr

Solmogen, varm frukt med vildhallon, jordgubbar, plommon, varm jord, vingummin och fat. Stor smak, silkigt len frukt, värme och koncentration med korinter, nougat, tobak, läder och fat. Nyanserad. Traditionell riktigt bra châteauneuf som kombinerar elegans och kraft på ett mästerligt sätt. Producenten är Domaine André Brunel.

7. La Roq Coteaux d'Oustry 2017 (92388), Gaillac, Earl Remi Larroque, 149 kr

Doften är egensinnig, drar mot svartvinbärssaft, plommon, kryddor och örter. Varm, mogen smak med kryddor, kaffe, viol, björnbär, nässlor och vinbär samt torra tanniner och bra längd. Ett vin från Gaillac i Sydvästra Frankrike. Gjort på druvorna braucol (ursprungsdruva hemmahörande i Gaillac) syrah och merlot. Prova till hemgjorda hamburgare och pommes.

8. Leroux Bourgogne Rouge 2019 (93603), Bourgogne, 239 kr

Ett ungt pinot noirvin som smakar av mörk varm frukt, viol, björnbär, vildhallon, skog och fat. Bra druvkaraktär (bär) men fortfarande lite stram och återhållen. Lägg till värme, mineral, sälta och längd. Fortfarande ung och stram men med något år i vila kan vinet visa sig växa upp till en riktigt charmig bourgognepinot.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget 15 juni - Italien

9. Valpolicella Ripasso Superiore 2016 (95180), 199 kr

En ripasso av Pietro Clementi med torkade körsbär, vinteräpplen, nypon, örter, balsamvinäger, te och läder och medelfyllig smak. Traditionell stil (torkade fruktdragen) med längd och fina syror.

10. Stielle 2007 (92276), Rocca di Castagnoli, 199 kr

Utvecklad doft av plommon, vinbär, örter, ceder och fat. Smaken är medelfyllig med balsamvinäger, kaffe, nougat, örter, te och en svagt oxiderad ton. Intressant, bra, välgjort vin som trots sin höga ålder fortfarande har viss spänst.

11. Gattinara Riserva Travaglini 2015 (95121), 398 kr

Varmt mogen fruktdoft med vildhallon, skogstoner, jordgubbar, rosor, läder och fat. Medelfyllig, härligt rund mogen smak av mineral, tall, jordgubbar och tobak. Rustik och traditionellt välgjord Gattinara. Kräver lite tid för att öppna sig. Servera i en stor bourgognekupa.

12. G.D. Vajra Barolo Coste di Rose 2017 (93015), Barolo, 499 kr

Mörk, varmt mogen Barolo med kraft, intensitet, mynta, lavendel, anis, vinteräpplen, slånbär, örter och fat. Stor och fyllig eftersmak med underbar balans, nyanser av kaffe, lakrits och torra tanniner summerar upp.

En imponerande bombastiskt Barolo som är ett skolboksexempel på hur nebbiolo kan kombinera komplexitet, kraft och elegans.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget 15 juni - Spanien

13. Ultreia Saint Jacques 2018 (93396), Bierzo, 175 kr

Djup, mörkt mogen frukt med björnbär, ceder, nypon, körvel, blyertspenna, kryddor och värme. Bra medelfyllig smak med tät, varmt mogen frukt med kaffe, kryddor örter, balans och längd. Möjligen den bästa Saint Jaques hittills av Raul Pérez på Bodegas y Viñedos.

14. Artadi Viñas de Gain 2018 (93426), Rioja, 239 kr

Varmt mogen snyggt balanserad elegant fruktig av viol, körsbär, choklad, kaffe, kryddor, nougat och välbalanserade nya fat. Fylligt balanserad smak, inslag av  plommon, lakrits och väl integrerad ny ek.

”Grand Slam” till Artadi för deras serie av fantastiska viner från 2018. Denna är EKO-certad.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget - Portugal

15. Voyeur 2019 (93604), Niepoort Vinhos, 249 kr

Personlig doft av stall och lada kompletteras med ungfruktiga körsbär, granatäpplen, rönnbär, kryddor, läder och örter. Lätt till medelfyllig smak, intensitet och energi, lingonsyror, mineral och längd. I munnen väljer vinet att visa att det inte är tillverkat enligt ett standardrecept.

Druvor från gamla vinstockar jäser tillsammans i amforor (lera) i 8 månader. Väl värt att prova i en stor kupa där de komplexa aromerna från vinet kan utvecklas och växa. Flaskan innehåller 1000 ml genomtänkt vin.

16. Quinta do Crasto Touriga Franca 2017 (90010), 460 kr

Djup och mörk solmogen frukt med viol, vinbär, choklad, örter, plommon och fat. Varmt mogen och fyllig smak med intensitet och kraft. Smaker av viol, mörka körsbär, bra balans, fina syra och snyggt avrundad tanninstruktur.

Gjord på en av Portugals ”nationaldruvor” och en av hörnstenarna i portvinerna: touriga franca. Intressant att ursprunget är portvinsdalen, Douro. Det är dock inte ett starkvin utan ett bordsvin.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget - USA

17. Ojai Santa Barbara Syrah 2018 (95634), Santa Barbara County, 299 kr

Stram och samtidigt varmt mogen doft med violer, björnbär, charkuterier, vildhallon, lite rökiga ekfat och kryddor. Ett välbalanserat och kraftigt vin vin med yppig och varm generositet och struktur. Samlar många likes!

18. Turley Old Vines Zinfandel 2018 (90208), Kalifornien, 359 kr

Stor och svulstigt varm doft av björnbär, blommor, vingummin, vildhallon, skog, fat och kryddor. Ett fylligt och koncentrerat vin med choklad, nougat, mörka körsbär, längd och kryddor. Mycket smak i kombination med viss elegans, producenten Turleys signum.

RÖDA vinnyheter på Systembolaget - Argentina och Sydafrika

19. Breva Red Blend 2020 (90105), Luján de Cuyo, EKO, 239 kr

Ung fruktig doft med viol, vinbär, blåbär, örter, blåbär, plommon, körsbär och stall. Medelfyllig smak med vinbär, örter, och bra längd. Alpamanta Estate Wines är tillverkaren.

Qvevri Grenache Syrah Mourvedre 2019 (90273), EKO, 159 kr

Ungt, friskt, bärigt och mjukt vin. Nyanser av vildhallon, björnbär, blåbär örter och pomerans. Lätt till medelfyllig smak, lägg till kryddor, slånbär och syrliga körsbär i eftersmaken. Från Paarl i Sydafrika och tillverkaren Avondale.

TABELL

[drinklist id="94632"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

---> DIREKT TILL RECENSIONEN AV DE VITA VINNYHETERNA 15 JUNI