Laddar annons
Recension och betyg, vita viner små partier 15 feb
14 Feb, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension och betyg, vita viner små partier 15 feb

Många intressanta godbitar i en annars ganska återhållsam vitvins-lansering denna 15 februari. Vinernas omdömen med recension, betyg och tabell.

Högklassig champagne & bubbel, riktigt bra riesling och zierfandler, läcker bordeaux samt en ren sémillon, plus två små rariteter från Jura. Och några orangea naturviner!

Champagne och andra bubblor

Billecart Salmon Brut Sous Bois (97010), 549 kr är en champagne på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som är fat-jäst och -lagrad innan den lades ner i källaren sur lattes (på trälattor i källaren där den ska mogna). Vet man om lagringen på fat (sous bois) så kan man tänka att; ’jovisst, där finns en liten touch av kola och vanilj’, annars är det ung fräsch frukt av persika/äpple/citrus som dominerar. Moussen är superfin, smaken ren och fräsch med hög syra och elegant lång, fin eftersmak med kritiga toner. Känns som den har ett långt liv framför sig. Hollandaise-gratinerade ostron tack!

Något äldre till åren men inte så mycket i smak är Henri Goutorbe Millesime Brut Grand Cru 2009 (92215), 389 kr. Denna årgång var inte en av de tuffare när det kommer till syra, som 2008, tvärtom – mild, snäll och lättdrucken. Stor generös doft av solmogen frukt och tydliga drag av snäckskal och sten. God och rund i smaken med moderat syra, tydlig mineralton med lite krit-sträv avslutning. God på egen hand eller till förrätter som inte är alltför höga i syran. Sashimi på vit fisk kanske.

Mousserande från Österrike

Inte alls från Champagne men väl Österrike är nästa gäst: Loimer Langenlois Grosse Reserve 2013 (99088), 299 kr. Grosse Reserve är en officiell beteckning på bubblor av högre kvalitet; druvor odlade bara i en och samma kommun och pressade på samma plats, minst 30 månader på jästfällning innan degorgering och naturligtvis jäst på flaska, dvs traditionell metod. Här har vi 85% chardonnay, resten pinoterna blanc och gris och hela 49 månader på jästen. Det ger ett utvecklat brödigt bubbel med tydliga mineraltoner av fuktig sten och ylle, frukten är äpplig och generös med bra syra och stramt avslut. Gott och ungt trots sina drygt 49 månader, klarar minst lika många till i din källare. Att Fred Loimer är eko och biodynamiker gör inte saken sämre. Det skulle inte heller en sallad på skaldjur göra.

Vita viner med tyska som modersmål…

När vi ändå pratar Fred Loimer kan vi fortsätta med hans Gumpoldskirchner 2015 (99132), 179 kr. Zierfandler och rotgipfler (75/25%) heter druvsorterna som ger detta aromatiska spännande vin med sin uttalat kryddiga, lätt rökiga ton och fina komplexitet från 18 månader sur lies. Det känns som ett matkrävande vin och jag skulle nog bjuda på en ekologisk majskyckling med knaprigt skinn och god gräddsås, Fred Loimer själv gillar dumplings med svampsås. Gott vilket som! Eller en riktig schnitzel…

Riesling från Rheingau

För samma pris kan man köpa en Eva Fricke Riesling Trocken 2017 (90037), 179 kr från Rheingau, en tydlig riesling med aningens gummiton (positivt) och fin, god fruktighet av gula äpplen och kvitten. Härlig smak redan i detta unga skede md finfin frukt, bra men helt utan aggressiv syra och bra längd i torr stil med liten dos honungsarom i slutet.

Riesling från Rheinhessen

Några tjugor mer kostar Keller Riesling von der Fels 2017 (91247), 239 kr som kommer från Rheinhessen precis söder om Rheingau på andra sidan floden. Fin och mycket välgjord i tydlig och elegant rieslingkostym med vinteräpple och citrus i mycket torr och stram stil med lång eftersmak. Mycket ung idag men oerhört lovande.

Alsace på tyska

Kanske inte tyska som modersmål hos nästa kandidat, men det har haft några gånger, Dom. Schieferkopf Riesling Via St Jacques 2015 (92043), 229 kr från Bernardvillé i norra Alsace. En stor och stadig riesling med väl mogen frukt av nästan söta bakade äpplen. Kryddig och generös med lätt oljig lite fet karaktär och inte helt snustorr, plus en ganska rejäl dos alkohol för sin druvsort (14,5%). Ett varmt år som gav extra allt i druvorna.

Vita franska viner – från Bordeaux.

Ett vin som dyker upp på Systembolaget med jämna mellanrum är Clos Floridene, 2017 (99210), 259 kr. Vingården ligger i Graves och tillhör de absoluta topparna i detta stora distrikt. Denis och Florence Dubourdieu äger vingården – ägde, Denis gick tyvärr bort sommaren 2016. Ingen annan har gjort mer för vit bordeaux i modern tid än just denne man. Nu är det hans son Jean-Jacques som gör vinet och hans far ler stort i sin himmel över denna 2017.

Den viktiga jordmån

Här nere i södra Graves finns inte bara grus/sand utan även kalksten som ger en speciell finess till vinet med persika, citron och grapefrukt i frukten. Jäst och lagrat (åtta månader) på ekfat varav 25% är nya som naturligtvis också ger sin karaktär till vinet i form av rostad/grillad känsla. Just nu aningen spretigt med frukten där och faten här men bara om ett år så har vinet gått ihop och blivit ännu bättre. Ca två tredjedelar sémillon och en tredjedel sauvignon blanc.

Klassig vit Bordeaux

Lite dyrare är Ch. Latour-Martillac 2016 (90199), 409 kr men så är det också ett klassificerat slott (av totalt nio egendomar) som ligger i Pessac-Léognan i norra Graves, det finaste området för vit bordeaux. Det är samma typ av vin som Clos Floridene – sémillon/sauvignon blanc (40/60), jäst och lagrat på ekfat (25% nya) i elva månader. Lite mer aromatisk än grannen ovan (mer sauvignon blanc) med mer blommig känsla av verbena/kaprifol tillsammans med lite exotisk frukt och ett skönt krämigt slut där en rostad ton från ekfaten tar vid. Ungt idag och jättegott, håller lätt ytterligare tio till femton år då det kommer mer till sin rätt.

Vitt vin Sydafrika

Tredje sémillon-vinet i samma släpp – det tillhör inte vardagen! Boekenhoutskloof Semillon 2016 (96034), 239 kr är Sydafrikas kanske bästa variant på denna spännande druva. Och vinet är ett skolexempel på vad man vill och hoppas på att hitta i perfekt semillon. Ett mycket elegant och välgjort vin med både florala toner som apelsinblom och massor av solmogen frukt mot aprikos/persika/citrus. Tillsammans med en hel del fransk ek ger det ett komplett och spännande vin med många lager av läcker smak, plus en lätt kryddig eftersmak. Semillon är känt för att kunna lagras och ett decennium till är inga svårigheter för detta lilla mästerverk, deras 2004 är fortfarande ung och pigg.

Vita viner Jura – eller vita förresten…

Jura är en liten bergig del av Frankrike mellan Bourgogne och Schweiz. Ett eldorado för naturviner och dessutom troligen födelseplatsen för pinot-druvan. Här gör man medvetet oxidativa viner som blir gula, plus söteviner på druvor, torkade på halmmattor som i Valpolicella och deras Amarone. Druvsorten heter savagnin.

Gult vin

Först ut ett gult vin; Henri Maire Vin Jaune 2010 (90099), 399 kr är även det ett skolboksexempel på vintypen. Mycket typisk och mycket tydlig utan att vara överdriven, snarare en ganska försiktig variant av vinet, och det är bara bra. När det är för oxiderat så tycker jag att det går ut över smaken som kan vara ganska fin, som i detta fall. Torr frisk och kryddig i sin oxidativa sherry-fino-liknande stil med rostade mandlar/nötter och gröna oliver. Lagrat minst 75 månader på fat med s k flor. God, generös och rolig. Se till att inte snåla på osten till, bästa comtén eller grottlagrad gruyère på 24 månader vill det ha! Även flaskan är originell, en clavelin på 62 cl.

Halmvin

Och sist ut ett halmvin, Vin de Paille 2011 (94810), 349 kr (375ml) från samma vinhus, Henri Maire. Detta vin är inte gult, det är orange. Doften är bakad fruktkaka med suckat, mandel, kanderad apelsin och massor av annat gott. Smaken lämnar dig inte ifred den heller, övermogen torkad frukt av fikon, gula russin, bakade äpplen, lönnsirap, och till detta en syra som håller ihop hela härligheten. Ett vin i världsklass tycker jag. Äta till? Vet inte, vinet är så mycket i sig så den finaste respekten man kan visa är nog att njuta det i ensamt majestät.

Orange vin

Tre stycken orangea viner kommer också, i olika smak och kvalitet, det framgår inte av tabellen att de är färgade, därför nämner jag dem här. I alla tre vinerna så kommer färgen på vinet genom lång maceration på skalen.

Cacique Maravilla Vino Naranja 2018 (90653), 139 kr är inte gjort på apelsin trots namn och färg – och doft(!) utan på muscat-druvor. Mycket naturligt, ofiltrerat, grumligt och muskat-parfymerat med OK syra och en lätt oxiderad smak.

L’Orange Domaine de Courbissac 2017 (96130), 199 kr kommer från Languedoc och är gjort på marsanne, grenache och muscat, här finns en helt annan stringens, drag av pomerans, aningen strävhet och trevlig avslutning, klart drickbart.

En helt annan stil är Pyramid Valley Grower’s Collection on Skins 2016 (91138), 269 kr. Här är druvblandningen pinot gris och blanc plus gewurztraminer, detta känns i vinet där både parfymen från gewurz och kryddan från pinot gris slår igenom. Kanske inte det ultimata matvinet (beror ju på vilken mat) men spännande och roligt vin med en ihållande eftersmak. Ostar som munster eller chaource passar nog bra.

[drinklist id="67842"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER