Laddar annons
Recension och betyg vita viner 8 mars
6 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och betyg vita viner 8 mars

Här kommer recension, betyg och tabell för vita viner den 8 mars 2019. Fredag 8 mars – vin i små partier lanseras och det är Internationella Kvinnodagen. Det ska vi fira!

Och helst firar man med champagne från 2012 men det finns även andra kandidater på kö, som ett mycket bra Sydafrika-bubbel t ex, eller en hel drös bra franska vita viner, eller tyska, bara att välja.

Eller om du vill börja rosé-säsongen redan nu så finns två sådana också (i tabellen).

Champagne & MCC

Det dyker fortfarande upp någon enstaka champagne från 2012, men inte så länge till, både 2013 och -14 knackar på dörren och då vet man att tolvornas tid snart är förbi.

Roland Champion Blanc des Blancs Grand Cru 2012 (90427), 396 kr är en rak och tydlig mineraldriven chardonnay från grand cru-byn Chouilly strax söder om Epérnay, i det område som kallas Côte des Blancs. Honung och citrus, brioche och hasselnötter tillsammans med lite torkad vit frukt och solvarm sten. Komplex, bra och välgjord till ett mycket trevligt pris.

Ännu trevligare pris bjuder Graham Beck Blanc des Blancs Brut 2014 (90213), 169 kr på. Härligt utvecklad sydafrikan på 100% chardonnay med fina brödiga toner efter fyra år på jästfällningen. Mycket torr, lätt rostad karaktär och fin frukt. Verkligen en superfin representant för vad det nya Sydafrika kan bjuda på när man vill betala lite mer än standardpris.

MCC står för Méthode Cap Classique

MCC, Méthode Cap Classique är Sydafrikas variant av méthode traditionelle. Densamma som får heta méthode champenoise enbart i Champagne, dvs bara när bubblet är utvecklat i flaskan du köper, inte på stora ståltankar eller kolsyretillsatt.

Vita viner Frankrike

Ovanligt vitt från sydväst

Bouscassé och Montus är namn vi förknippar med mörkt röda strama röda viner, men M Brumont gör även en liten skvätt vitt vin; Les Jardins de Bouscassé 2015 (92209), 139 kr.

Vinet är djupt gult i färgen, koncentrerad härlig i doften av gula äpplen. Smaken är inte lika koncentrerad men helt OK med härligt eldig eftersmak. Ett av veckans budgetviner.

Torr Bordeaux från Sauternes

Det började med ”Y” från Château d’Yquem och sedan har trenden att göra torrt ’normalt’ vin i Sauternes spridit sig till alltfler slott, här kommer G de Château Guiraud 2017 (95275), 169 kr.

Lika delar sémillon och sauvignon med en fatlagring på delvis nya fat ger en rejäl och rättfram modern vit bordeaux med toner av bivax, gula päron, citrus och paranötter. Trevligt med bra bordeaux till överkomligt pris.

Två finviner från Loire/Cher

Reuilly (vitt vin på sauvignon blanc) brukar räknas som Sancerres lillasyster men här kommer en helt annan variant från denna lilla appellation. Egentligen ligger Reuilly inte vid Loire utan fem mil västerut vid floden Cher där de leriga jordarna med kalksten ger ofta ett fetare kraftigare vin än de nerviga vinerna från Sancerre.

Och mycket riktigt, Les Poëte Orphée Reuilly Blanc 2015 (90331), 295 kr! är just det. Mörk, lite höstigt dov frukt som liknar vit bordeaux (Graves) mer än Sancerre i stilen. Ett kraftigt smakrikt vin som vill ha lagad mat. Börjar få fin mognad men dekantera gärna en timme.

Pouilly-Fumé

Precis vid Loire, på andra sidan floden från Sancerre ligger Pouilly-Fumé och Château de Tracy. Här är jorden krita blandad med flinta och sauvignon blanc blir mycket krispigare och grönare än i Reuilly.

Ch. de Tracy 2017 (96781), 249 kr är en klassisk egendom med anor från sent 1300-tal och ägs fortfarande av samma familj som då. Vinet är grönt som en tidig majdag med klorofyll i varje hörn, nässlor, svartvinbärsblad och en charmig kryddighet från pepparfrukt. Stram syra och mycket smärt i stilen, intressant som absolut motsats till vinet ovan. Ch. de Tracy är en Pouilly-Fumé som gärna får lagras några år.

Finvin från sydligaste Bourgogne

Mâcon är normalt inte känt som Bourgognes förnämsta distrikt, snarare tvärtom, men på senare tid har det dykt upp viner från nya vinodlare som har betydligt högre ambitioner än områdets rykte. Uppe i norr i Côte d’Or har man inte längre råd att köpa en vingård men i Mâcon (och närliggande Beaujolais) finns mark till salu.

Domaine Jules Desjourneys har visserligen inte köpt dessa vingårdar men köper druvorna från en vän och vinifierar allt själv – biodynamiskt odlat dessutom. Fabien Duperry som gör vinerna har tidigare varit vinmakare på bl a Coche Dury och det finns utan tvekan ett släktskap med Meursault i smaken.

Mâcon Verzé 2015 (90325), 259 kr är dyrt för Mâcon men inte för vinet i flaskan. Fin vit bourgogne med snyggt paketerad frukt som drar mot finaste citrus och väldigt mogna äpplen/päron/persika och stadiga fat-toner av kola, rostad mandel och nötter. Lång fin syra avslutar.

Ett bra snäpp upp i pris och kvalitet är Pouilly Vinzelles Les Longeays 2015 (96112), 389 kr från samma firma. Stor och bred med mer elegans och finess i frukt och fat än vinet ovan, med krämigt läcker frukt, rostade nötter och mycket snygga fat. Mycket bättre än många viner med ’finare’ usrprung. Färdigt att drickas idag men vill gärna ha en timme på karaff.

Tyska viner med lite sötma

Från Weingut Keller i Rheinhessen kommer minsann tre viner nu 8 mars. Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2017 (91261), 207 kr är en ren fin riesling med ganska bra restsötma men som balanseras av sin höga syra, aningen gummitoner som riesling kan bära med sig. Just nu väldigt ung och spetig men med ett mycket lovande liv framför sig.

Ett av firman Kellers toppviner heter Riesling RR 2017 (91244), 349 kr, och är trots sina 12,5% alkohol inte ett torrt vin (vilket inte framgår av etiketten).
Doften är ädel riesling med fin gul frukt och svag gummiton, vita blommor som gersmin och liknande, smaken halvtorr (vet tyvärr inte hur mkt restsocker) med solmogen tropisk frukt som mango, ananas och annat gott. Även den behöver lugna ner sig ett tag innan man presenterar den för sitt middagssällskap.

Scheurebe är en druva

Druvan scheurebe är inte lika känd som riesling, det är en korsning mellan moder riesling och ’fader okänd’, troligen en vilt växande ur-german. Den skapades av Dr Scheu i just Hessen i början av 1900-talet. Den ger härligt aromatiska viner med drag av grapefrukt och svarta vinbär.

Keller Scheurebe Kabinett 2017 (90478), 187 kr är just så aromatisk och busig som man brukar beskriva druvan, lite av en Pommac på amfetamin men kul att smaka på. 2017 är ännu alltför omogen men när den unga speedade karaktären lagt sig så vill jag gärna prova den igen.

Eller tyskt utan sötma

Weingut Wegeler dyker upp med jämna mellanrum i dessa små partier, här i form av Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2016 (96131), 249 kr. En högst mineraldriven torr riesling med tydliga toner av gummi i form av cykelverkstad, nästan som riesling från Tasmaninen, frisk syra och mängder av fräsch nyplockad syrlig frukt. Mycket ung i nuläget men kommer att bli kanonfin när den fått vila lite.

Österrike ångar på

I den långa rad av riktigt bra grüner veltliner vi fått de senaste månaderna kommer här ytterligare en; Rabl Gruner Veltliner Käferberg Alte Reben 2017 (95369), 199 kr. Ganska mörkt gul trots sin ringa ålder, väldigt rätt och bra grüner med sin palett av vitpeppar, (ostsoppa), gula frukter och bröd.

Fin god och ren smak med härlig krydda, bra syra och mogen fin frukt som vill mer, sympatiskt balanserad alkohol på 13,5% som bär fram smakerna i vinet. Verkligen ett vin att spara många år.

Italiens ljuva vita viner

Soave betyder ljuv och det beskriver vintypen på ett ganska bra vis, inte eldig, inte spännande, inte utmanande – bara ljuv. Man kan tro att Soave är för vek för mat men det är precis tvärtom – klarar det mesta inklusive ostron!

Bertani Soave 2016 (96350), 125 kr är veckans budgetvin, detta ljuva, snälla och ganska neutrala vin med försiktiga toner av gula plommon, ogen-melon och gråpäron är helt torrt, har mild syra men ändå ett bra slutintryck.

Spanskt vitt vin med kraft

Rafael Palacios Al Sortes 2017 (96347), 409 kr är i allt Soaves motsats, här finns ett överflöd av både frukt och fat av hög fin kvalitet. Druvan godello ger ganska feta viner i sig och ger man den mycket ekfat så blir resultatet därefter. Mycket spansk i sin kraft och tyngd och mycket god. Lång fin smak – klart matkrävande vin, kanske till brynt kolja i chorizo-smör.

Portugalvin med elegans

I en helt annan pris- och kvalitetsklass presenterar Dirk Niepoort Rendoma Branco 2017 (96117), 175 kr. Neutralare än grannen men snyggt och fint gjord i modern snustorr stil, nästan stram smak. Fin frukt av persika, kvitten och plommon, ett vin helt utan parfym och blomma.

Favoritvin från Nya Zeeland

Sauvignon blanc har blivit denna ö-nations signaturdruva och få behärskar den bättre än familjen Bourgeois från Chavignol/Sancerre. Här möts Frankrike och Nya Zeeland utan att ursprunget från druva och växtplats försvinner i Clos Henri Sauvignon Blanc 2016 (96096), 229 kr.

Mycket tydlig sauvignon med sparris, svartvinbärsblad, passionsfrukt tillsammans med våt kalksten som den ofta bjuder på. Torr, god, frisk och syrligt läskande. Ung idag och vinner på att ligga något år.

Sydafrikavin i sitt esse

Mullineux Old Vines White 2017 (99484), 199 kr – är ett budgetvin för att vara Mullineux. Aromatisk och läckert mogen frukt från en druvblandning baserad på chenin blanc men med både viognier, semillon och grenache. Mycket elegant smak med samma aromatiska spann som i doften, precis lagom med ekfat och lång god kryddig avslutning. Dekantera en timme minst om du ska dricka den nu, annars mår den bra av att sparas några år.

Vitt snyggt vin från Kalifornien

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2016 (99252), 495 kr är en arketypisk chardonnay från detta hörn av världen. Massor av det mesta med solmogen söt tropisk frukt förpackad med rejält nya ekfat som ger vanilj och kola. Som ofta med kalifornsk chardonnay så finns där en svag parfymerad eftersmak, som att man hade lagt på 2% viognier. Ett mycket bra vin i sin stil, behöver mogna en del bara.

[drinklist id="68546"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER