Laddar annons
Recension och tabell röda viner 3 maj 2019
2 May, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och tabell röda viner 3 maj 2019

Recension och tabell röda viner 3 maj 2019. Bara 20 nya röda viner i det första av två majsläpp, och där några guldkorn lyser lite starkare.

Det kommer desto fler röda nyheter den 17 maj, bara två veckor dit.

Röda viner Frankrike

Bordeaux

Två enklare bordeaux-viner från utmärkta årgången 2015 till högst överkomliga priser.

Bägge från AOC Haut Médoc, någon mil norr respektive söder om Margaux. 2015 på Médoc-sidan är elegantare och mindre maffiga än sina kamrater i östra Bordeaux, Saint Emilion t ex.

Ch. Bel Air Gloria 2015 (95497), 225 kr är ett strålande bra exempel på Haut-Médoc med fin frukt av björnbär och svarta vinbär och liten ton av nymalet kaffe.
Bra smak med allt på plats, trevlig mörk frukt, balanserad och lättdrucken med finkorniga tanniner och lång god eftersmak. Ännu ung och lite robust i karaktären men det kan man lätt hjälpa av med två timmar på karaff eller några år i källaren.

Ch. d’Agassac 2015 (91146), 259 kr dyker upp med jämna mellanrum på Systembolaget. En habil och säker bordeaux som alltid ställer upp. Denna 2015 är dock i nuläget ganska blyg och tillbakadragen men har rätt doft av vässad blyerts, svarta vinbär och mocka. Även smaken är ännu outvecklad men det känns att det finns frukt och fat som det ska, och fin koncentration. Utmärkt att köpa nu och dricka i höst, eller hösten 2025 kanske.

Fler röda från Rhône, Provence och Languedoc

Ch. de Nages Vielles Vignes 2016 (95965), 155 kr är urtypisk södra Rhône med örtkryddor som timjan och rosmarin plus lite oliv och peppar. Fin frukt av körsbär och skogshallon (grenache 75% + cinsault) och samma örter som i doften. Ett härligt och ärligt sommarvin i lite kraftigare stil. 2016 i södra Rhône är även det en årgång att vara mer än nöjd med.

På andra sidan om den mäktiga floden Rhône ligger bergsmassivet Ventoux och nästa vingård. Ch. Pesquie Quintessence 2017 (95366), 189 kr är gjort på 80% syrah och det känns med sin peppriga kraftiga doft som är fylld med örter och kryddor. Ett kraftigt vin, mörkt, smakrikt och testosteron-packat i tung flaska (lite onödigt) men väldigt välgjort i matkrävande stil. Jag ser en tjock, välkryddad côte de beouf på grillen framför mig.

Nästan nere vid gränsen till Spanien ligger Corbières och Celliers d’Orfee Cuvée Sextant 2016, (99553), 189 kr som är gjort i samma stil som ovan (syrah & carignan) och bra fatlagrat. Koncentrerat och mörkt med samma sydfranska örtbukett av kryddor som doftar av garrigue. Mörk tät och koncentrerad smak med både mörka bär och plommon och en bra dos ekfat och en svag beska i eftersmaken. Väldigt ung idag men riktigt god!

Röda viner från Italien

Piemonte

Från södra Piemonte kommer Oltretorrente Colli Torontesi (92014), 149 kr, en barbera i bred rustik naturvinsstil med lätt stallig ton men välgjord och ärlig, fina syror och relativt stadiga tanniner i skönt omodern rak stil. Till en rustik gryta på vildsvin och bönor med mycket örtkryddor.

Från norra Piemonte kommer Mauro Franchino Gattinara 2013, (92088), 289 kr, en mogen nebbiolo med fin brunröd, ganska ljus färg, utvecklad bra doft med lätt oxiderad ton av nypon och jordgubbe som stått i solen ett tag. Bra tanningrepp och komplett god smak med solmogen, bärig men ändå lite kärv frukt. Ett riktigt bra vin för nebbiolo-fans.

Toscana

La Togata Carillon Brunello di Montalcino 2013 (92245), 299 kr har också mognadstoner av moreller, plommon och körsbär och en hel del fatlagring. Sötfruktig och generös smak i god, bussig stil som inte ställer alltför stora krav på sin konsument. Bara god och trevlig rakt upp och ner.

Lambrusco

Till sist måste jag slå ett slag för Lambrusco i seriös stil. Moretto, Canova Lambrusco Grasparossa di Castelvreto (92188), 119 kr är så långt ifrån vår gängse uppfattning om detta vin man kan komma. Mörk med fin frukt och tydlig doft av skogsbär och körsbär, en dragning mot kriek (körsbärsöl). Mycket smak, helt torr, försiktigt pärlande och riktigt roligt vin att börja en måltid med om du bjuder på italiensk chark.

Rött från Spanien & Priorat

Detta lilla och extremt branta vinområde i södra Katalonien var på gränsen till utrotning för trettio år sedan. Då kom en amerikansk vin-advokat vid namn Parker och höjde det till skyarna och så var deras lycka gjord. Idag inte lika trendigt – men lika bra viner om inte bättre. Alvaro Palacios var den odlare Mr Parker främst lyfte fram.

Palacios Les Terrasses 2016 (90521), 299 kr är inte ett av Alvaros toppviner men det räcker mer än väl att prova detta vin för att förstå hans storhet. En ovanligt välgjord och välhållen Priorat i balanserad fin stil utan att ta i för mycket. Fin frukt av bakade körsbär och mandel, mycket balanserade tanniner och överraskande elegant avslutning. Väldigt snyggt vin!

Röda viner från Portugal & Duoro

Vi håller oss kvar på den Iberiska halvön, nu till Duoro-dalen där Dirk Niepoort håller till. Niepoort var från början ett portvinshus (och är det fortfarande) men Dirk är en av pionjärerna när det gäller att göra bra bordsviner från denna vilda del av Portugal.

Vinhos Niepoort Charme 2015 (99230), 479 kr är veckans röda vin! Ljus och vacker som en bourgogne, och det är inte bara färgen som drar ditåt. Doften är bärig och elegant med toner av skog och röda bär som också för tanken till norra Bourgogne. Smaken är kanske lite kraftigare men fortfarande elegant och finstämd med fina syror, gott om bärig frukt och balanserade men bestämda och finstämda tanniner. Grymt god och då har den ändå många år framför sig.

Sydafrika

Cinsault är mycket trendigt i Sydafrika just nu och De Kleine Koöp, Kreatur Die Synachcin (92102), 179 kr är en syrah/grenache/cinsault i modern sydafrikansk lättare stil med tydliga toner av bärig frukt. Balanserad med fräscha syror och just den lite lättare fruktiga stil man vill ha en varm dag framför grillen medan fisken och grönsakerna ska gå klart.

Betydligt kraftigare är Keermont Syrah 2015 (99303), 239 kr, stor och kraftig i modern välgjord nya-världen-syrah-stil med bra tanniner och tätt packad frukt. Borde kanske vänta till hösten men till en god chorizo eller kalvnjure när grillen ändå är tänd skulle den passa mer än bra.

USA

Till alla som älskar zinfandel vill jag uppmana att smaka på denna McManis North Forty Red 2017 (99460), 189 kr. Svart som synden i färgen, men så består vinet också av petit verdot, petit syrah och tannat, tre mycket mörka druvor. Doften är packad med hallon, björnbär och choklad och den lätt söta smaken är allt annat än svår att ta till sig med sin bäriga frukt, ton av karamell och kola. Lite lätt sötad glaze på ekologiska grisnacken på samma grill. mums!

[drinklist id="69905"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER