Laddar annons
Recension och tabell vita viner 17 maj (och tabell rosé)
15 May, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och tabell vita viner 17 maj (och tabell rosé)

Recension med tabell över de nya vinerna i små partier, 17 maj visar på en ganska svag vitvinslansering. Roséviner är med i tabellen.

Annars skulle man ju tänka sig att just maj skulle svämma över av vårliga vita viner jämfört med de röda, men det är precis tvärtom.

Tre mycket bra sauvignon blanc har vi att se fram emot. Och Mâcon i södra Bourgogne fortsätter att leverera, om än endast ett vin och bara 240 flaskor. Sällsynt Condrieu kommer i toppklass och en pinot blanc som överraskar.

Frankrike

Champagne Hervieux-Dumez

En enda champagne men en riktigt bra en, Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru 2013 (91114), 496 kr från premier-cru-byn Sacy är en blandning av alla tre druvsorter, pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Torr, frisk och mycket välgjord i en lättare stil (kanske årgången) med äpplig frukt plus mandel, rostat bröd, grapefrukt och en svag ton av ingefära. Snyggt och elegant avslut.

Sancerre är lika med vin av sauvignon blanc

Terre de Maimbray Sancerre 2017 (90667), 198 kr från Pascal & Nicolas Reverdy är lätt och elegant och mycket typisk från kalkjordar med stenig mineralton och allt som en sancerre ska ha. Ett vin som doftar maj med frukt av klorofyll, nässlor och ett stänk av fläder. Frisk syra och välavvägd frukt i lättare stil. Ostron med citron bara tack!

Från Roger Champault kommer Sancerre Côte de Champtin 2017 (99289), 245 kr, en helt annan vinstil. Här vid byn Bué är jorden mer lerblandad kalk som ger lite fetare viner. Ett kraftigare vin med en liten dos fat som ger extra stadga åt vinet. Persika, äpple, nässlor och nyslaget gräs, härlig syra och en svag ton av ekfat i eftersmaken. Gärna gratinerade ostron som matchar kraften i vinet.

Bourgogne med vitt från Mâcon

Har tidigare skrivit om det nya Mâcon. Här nere i sydligaste Bourgogne på gränsen till Beaujolais gör man traditionellt enkla vita viner som inte ska kosta för mycket. Men på senare tid har alltfler odlare flyttat in som har en annan syn på saken.

Domaine Frantz Chagnolaut, Saint-Véran Prélude 2017 (96086), 269 kr är just en av dessa odlare som vill visa att även Mâcon med sitt varmare klimat kan göra viner av klass.

En snygg fin bourgogne i något försiktig stil med generös frukt av mogen persika/melon, gula äpplen och fint avvägda ekfat. Finfin syra, aningen krydda som följer upp doftens löften av mogen god frukt och lite fat. Elegant, lång, god – gräddig och läcker eftersmak. Gott till är ekologisk kyckling med fina primörer och en krämig sås med ett stänk citron.

Vita Rhôneviner

I allra nordligaste Rhône, precis vid Côte-Rôtie ligger den lilla appellationen Condrieu där man sedan urminnes tider odlat viognier. Fast för bara femtio år sedan var odlingarna snudd på utrotade, mindre än 100 hektar fanns kvar och marknaden var helt ointresserad av vinet. Det var bättre att sälja vingårdarna som villatomter. Som tur var så finns det alltid entusiaster som ser till traditioner och kulturarv och så räddades Condrieu från död och glömska.

Domaine Du Monteillet, Condrieu Les Grandes Chaillées 2017 (96090), 399 kr är klockren med sina fina toner av väldoftande blommor, fin vaniljig ton från fat och en svag elegant parfym. Viognier har inte så hög syra men det balanseras av en härlig mineralton och druvans läckra kompott av frukt, blommor och precis lagom dos ekfat. Tro’t eller ej men rökt lax till är en riktigt bra kombo.

Österrike

Vin från Carnuntum

Markowitsch Prellenkirchen Weissburgunder 2017 (92415), 199 kr kommer från den gamla romerska bosättningen Carnuntum vid Donaus strand, bara en mil från Bratislava i Slovakien. Att området har lång historia av att odla vin säger därför sig självt.

Se filmen med Gerhard Markowitsch som berättar om Carnuntum för Vinbanken!

Weissburgunder = pinot blanc, en druvsort som inte brukar göra för mycket väsen av sig. Men här visar den att man kan om man bara vill. Stil och klass med härlig kryddighet och mogen mjuk frukt som gula äpplen och plommon. Bra smak med hyfsad syra finessrik frukt, bra koncentration och lång fin eftersmak. Pocherad gös med stekt nypotatis och dillsås vore gott till.

Sydafrika

Lismore Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2017 (92024), 199 kr har vuxit i Greyton ca fem mil nordost om Hermanus nere vid kusten. Klimatet är något varmare än vid kusten och vinet är också kraftigare än många andra sauvignon blanc från Sydafrika. Lismore är väldigt välhållen i europeisk stil som inte bejakar sparris, guava etc utan mer Loire i smaken. Bra syra och tydligt fat-jäst och -lagrad med kryddiga toner ovanpå den generösa och läskande frukten. Knackisch vit sparris med hollandaise på brynt smör kan man bjuda på.

Här länkar vi till röda viner, 17 maj 2019 (så snart artikel publicerats)

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

[drinklist id="69984"]