Laddar annons
Recension och tabell vita viner 3 maj (och tabell rosé)
2 May, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension och tabell vita viner 3 maj (och tabell rosé)

Små partier, recension och tabell vita viner 3 maj. Nu duggar lanseringarna tätt, senast 26 april och bara en vecka senare kommer nästa parti.

För att vara maj månad ett ganska glest släpp men flera mycket bra viner med härlig typicitet.

Champagne, Loire och Cava

Förra veckan begåvades vi med två fina bubblor från 2010 och här kommer ytterligare en.

Champagne Thienot Garance 2010 ()3231), 669 kr har först en neutral doft men växer snart fram till en elegant fin champagne med alla toner man vill hitta, bröd, citrus, ostronskal, sten och aningen rökighet. Smaken är torr och stram och mycket komplex med citrus, gula äpplen och mineraler, allt i en mycket elegant förpackad stil. Lång och god eftersmak. Kan lagras länge.

Langlois-Chateau har vi lärt oss tycka om sedan flera år, ett säkert kort bland alla crémant som finns på Systembolaget. Här kommer deras Quadrille Extra Brut 2012 (92489), 229 kr som är en helt utvecklad crémant med djup läcker mogen gul frukt, fin autolys-karaktär av nybakat bröd. Mycket och god smak med fin komplexitet och härlig balans frukt/syra.

En av marknadens bästa cava heter Augusti Torello Gran Reserva Barrica 2014 (90309), 199 kr. Som namnet anger har vinet något med ekfat att göra och 40% av vinet har jäst och sedan lagrats åtta månader på barrique innan bubblorna skapades. Generöst tilltagen frukt av päron, gula plommon och en tilltalande doft av riven mandel. Fin mousse, bra syra/frukt-samspel och en svag beska i eftersmaken.

Frankrike

Bourgogne

Dom. Pinson, Chablis 1er cru Mont de Milieu 2017 (90674), 325 kr är en härligt rak och ren chablis i kompromisslös stil med tuffa syror och stålig stram frukt. Ännu lite för ung och outvecklad men det finns massor av potential i den rena fina eleganta frukten och den lovande syran. Jag har tjatat om det förr och fortsätter här; bra chablis börjar kosta vad det är värt. Köp på dig om du behöver, lär inte sjunka i pris.

Les Héritiers du Comte Lafon, Mâcon-Uchizy Les Maranches 2017 (92266), 249 kr (dagens längsta namn) är ytterligare ett bra exempel på vad nya vinmakare kan göra i denna relativt varma del av Bourgogne där vinerna ofta är överdådigt fruktiga mot det tropiska hållet.

Så inte alls i detta vin, tvärtom är den mycket snygg och finstämd med elegant och läcker frukt. Ännu ung och oförlöst i smaken men det finns mycket som ligger på lur och vill visa upp sig. Härlig fräsch syra, bra frukt och mycket försiktig ek. Elegant och fin eftersmak. Dekantera om du ska dricka den i år.

Vitt vin från Loire

I en helt annan och betydligt mer hedonistisk stil är Savennieres Roche aux Moines 2015 (92205), 289 kr, från en av landets mindre appellationer (150 ha) i centrala Loire. Denna 2015 har en stor läcker doft av lätt övermogen chenin blanc med ugnsbakat äpple, mandel och honung. Torr och elegant med ganska moderat syra för sitt ursprung, men desto mer av härlig mogen generös frukt, honung och nektar, utan att vara söt. Kan och bör lagras länge om du har tålamod.

Alsace

För vänner av pinot gris finns det en Domaine Bott-Geyl, Les Eléments PG 2016 (92135), 199 kr, även för er som tror att ni inte gillar pinot gris förresten. Stor och bred lätt övermogen pinot gris med söt citrus, honung och vitpeppar. Nästan torr med läskande lite kryddig frukt i ren och god, lite fet alsacestil. Mycket typisk sin druva och sitt ursprung.

Vita viner från Tyskland

Mosel

Två tyska viner möter sina kunder denna majdag. Zilliken Saarburger Riesling Trocken 2017, (90248) 179 kr är ett s k Ortswein, dvs kommer från en by och en producent. Ibland kan riesling vara blommig på gränsen till parfymerad och det är denna lätta fruktiga och högsyrliga Saarburger. Extra plus för endast 10,5% alkohol (när såg man det senast i ett torrt vin) men samtidigt blir den lite ihålig i detta unga skede av livet. Jag tror att den växer ihop men det får tiden får utvisa.

Pfalz

Betydligt mer kräm då i von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Trocken 2017 (91291), 199 kr från det betydligt varmare området Pfalz. Stor och tydlig riesling med bara aningens blommig ton plus stenfrukt och bröd. Bra syra, väldigt ung, god och välgjord i generös fruktstil men fortfarande med tydlig elegans och finess.

Italien och Marche

Bisci Verdicchio di Matelica 2016 (96345), 179 kr är en DOCG och som sig bör 100% verdicchio som vuxit strax väster Ancona på 350-400 meters höjd vilket ger en fräsch fin frukt med läskande toner av citrus som drar mot yuzu eller syrlig mandarin/grapefrukt. Helt torr, rak och rättfram frukt som drar mot citrus och persika, bra koncentration och mycket välgjort. Klart värt att prova!

USA och Kalifornien

Kalifornien får avsluta denna vita session. Calera Central Coast Chardonnay 2016 (96346), 219 kr är ett fynd. Djupt gul färg med stadig chardonnay-frukt av lätt tropiska frukter spetsat med lime och citron – och fina ekfat. Fräsch frukt och fin syra, mycket typisk för med klart solmogen frukt men samtidigt både elegant och balanserad och innehåller allt som man kan önska av en kalifornisk chardonnay.

[drinklist id="69896"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER