Laddar annons
Recension och tabell röda viner små partier 22 mars
21 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och tabell röda viner små partier 22 mars

Se fram emot en blandad påse smågodis från klassiska vinområden! Recension av kommande lansering röda viner, små partier 22 mars 2019. Inklusive tabell.

Lanseringen kommer med många, mycket bra röda viner denna vecka. Klassiska Frankrike (Rhône och Bordeaux) samt Italien dominerar. Från USA dominerar Washington State som bidrar med en hårdrockskvartett. Australien och Tasmanien avslutar i dur.

Röda viner från Frankrike

Roliga Rhônare

Dom. Colombier, Crozes-Hermitage Cuvée Gaby 2016 (95336), 269 kr är en rättfram och högklassig Crozes som har allt man vill ha i en syrah från norra Rhône. Svarta vinbär, ceylon-te, svartpeppar och den speciella ton av tjära som ung syrah kan ha. Ung och stram smak med hög syra och fina tanniner men samtidigt elegant och finstämd med snygg bärig frukt.

På andra sidan floden ligger Cornas, en av flodens minsta appellationer, även den baserad på syrah. Gérard Courbis Cornas 2014 (92223), 379 kr (Coubis äger ett hektar i byn). Mörk och tät med härlig koncentration och början till mognad. Plommon och björnbär, örter, peppar, lakrits och en charmig dos av rökt chark på slutet. Bra tannin och syra och lång god smak.

Södra Rhône representeras av Domaine Santa Duc, först en Gigondas Clos Derrière Vielles Vignes 2016 (92221), 349 kr som har allt den ska med frukt av körsbär, och den sydfranska doften av garrigue, vilda örter och pinje. God och generös i sydfransk stil med lite bränd eftersmak.

Storebror här nere i södra Rhône är Châteauneuf-du-Pape och Santa Ducs heter Habemus Papam 2016 (92222), 379 kr. Även här hittar man koncentrerad fin frukt som domineras av körsbär och örtkryddas men i högre grad än Gigondasen. Ett mycket komplett vin med koncentration och generös frukt men på ett snyggt och välbyggt vis. Ännu ung men kanongod.

Bordeaux i olika stilar

Château Le Puy Emilien 2015 (90476), 319 kr är ett mycket bra exempel på högra stranden-bordeaux med sin merlot-dominerade frukt av blåa plommon och syrliga moreller. Stram och lätt aggressiv frukt/tannin med ung fräsch syrlig frukt i skönt omodern stil. Väldigt bra och ärlig med långt liv framför sig. Eko och biodynamisk.

Moulis är en av sex kommuner i Médoc som får har egen AOC med många bra men få kända slott. Ch. Poujeaux 2016 (99590), 381 kr är kanske det mest kända (efter Chasse Spleen) och sannerligen ett av de bästa. Mörk arketypisk Médoc med bra cabernet-doft av vinbär, ceder, tobak. Välgjord modern Bordeaux med lagom tannin, fin frukt och tydlig ekfatslagring. Bra, typisk och god ung bordeaux.

Något äldre är då Ch. Haut Bages Liberal 2012 (92260), 525 kr, en femte cru från Pauillac lite längre norrut på Médochalvön. Utmärkt och mycket typisk från ett något lättare år än 2016 och det känns på vinet. Men i övrigt en mycket bra och ganska utvecklad bordeaux med cederträ och cassis, kanske i dyraste laget bara.

Ett år som redan gått till historien i denna del av Frankrike är 2010, ett kanonår i hela Europa för övrigt. Ch Lacoste-Borie 2010 (92125), 479 kr är tät och mogen med mörk frukt, tobak och örter/stall, dvs allt man vill ha i en pauillac av bättre snitt. Smaken är kanske lite väl mogen för att vara 2010 men det förlåter vi gärna när vinet är så här gott. Men det är ingen långliggare.

Förra släppet gnällde jag på 2002 Ch Peyrabon (95588), 189 kr som var ”övermogen och trött och påminde mer om 1980-tal än 2000-tal”, och lovade att köpa en ny flaska för att se om allt stod rätt till. Sagt och gjort och jag tar härmed tillbaks mitt gnäll. Det är en alldeles utmärkt fullt mogen bordeaux av lättare snitt, mer än väl värd sina 189 kr. Rätt ska vara rätt.

Trött att läsa om röda, byt till rapporten om vita viner, små partier 22 mars!

Smakrika Italien

Piemonte

Barolo fortsätter att strömma in i dessa små partier och tur är det, snart är det en bristvara. Mauro Veglio Barolo 2013 (95757), 299 kr är en helt OK barolo till väldigt bussigt pris. Omisskännlig doft av nypon, plommon, rosor och allt annat man vill ha. Tuff, stram och tanninstinn men bakom denna tuffa yta döljer sig en mjukis med blommor som viol och rosor. Riktigt trevlig och nästan helt moget.

Ett helt annat pris är Unio Brovia Barolo 2014 (92244), 649 kr, också en helt annan klass på vinet. Välförtjänta 18 poäng i en oerhört snygg och välgjord förpackning av alla kryddor, bär och blommor man kan förvänta sig och Mycket komplett smak med lagom av det mesta i fin balans. Mycket smak, elegans och i eftersmaken smyger det fram lite nya ekfat. Mums!

Emilia-Romagna

En helt annan skola är Az Storchi Pozzoferrato 2017 (92116), 179 kr från Emilien. En mörkröd lyx-lambrusco med svag mousse, frukt mot körsbär och plommon. Fräsch och lätt bubblig med underbar fruktighet mot körs- och skogs-bär och lätt krydda på slutet. Succé till charktallriken, det kan jag lova!

Toscana

Vi fortsätter på lyx-linjen och flyttar ner till Toscana. Colleoni Brunello di Montalcino 2013 (92281), 649 kr är mycket pengar men också mycket vin. Nästan-mogen med vacker brunröd färg och väl utvecklad doft med mörk frukt, toner av läder, tobak och torkat kött. Stram och lite krävande med massiv frukt och tannin plus en rejäl dos fruktsyra. Läng god och väldigt mycket smak.

Rödvinshårdrock i USA, Washington

Charles Smith (Wines of Substance) i Seattle ser inte ut som man förställer sig en vinmakare, snarare som en rockartist och mycket riktigt så har han levt i den världen också ett bra tag innan han blev vinmakare. Etiketterna ser ut att ha samma ursprung i hård rock men vinerna är dessbättre inte lika tunga som förpackningarna, gäller tyvärr även själva flaskan som väger mer än innehållet – suck…

Motor City Kitty Syrah 2015 (95288), 349 kr är ren syrah och som sådan rättfram och bra med peppar, mynta och mängder av mörka bär, Bra tanninstruktur och god frukt/syra, lagom med fat. Helt enkelt ett balanserat och mycket bra vin utan att vara överdrivet på något sätt.

Cs Powerline Estate 2014 (95314), 399 kr är en ren cabernet sauvignon (Cs) och en mycket tydlig sådan med alla bitar på plats; mynta, cassis, eukalyptus, lagom mycket fat. Mycket god och generös cab utan att vara överdriven och over-powered trots sitt namn. Riktigt elegant och bra – men förvånansvärt brådmogen, jag skulle inte spara den alltför länge.

K Syrah Phil Lane 2014 (95279), 599 kr är deras toppsyrah med mer fat och koncentration, krydda och även godis i form av en påse blandade lakrits- och hallon-båtar. Syrlig påtaglig frukt och mycket smak men inte min personliga smak (men den är ju å andra sidan så träigt traditionell).

Mer av allt hittar vi i firmans andra toppvin The Creator Cabernet/Syrah 2015 (95312), 599 kr. Ett väldigt koncentrerat och häftigt vin (men ändå moderat alkohol på 14%) med massor av frukt, bra tannin utan att vara aggressiv och ganska låg  syra för att balansera de andra komponenterna, men ett ruggigt gott vin som gärna vill ha grillat mörkt kött.

Elegant pinot noir från Australien

Tasmanien ligger en bra bit söder om Australien, vattnet runt ön är svinkallt och ger ett svalt klimat. Perfekt för vissa druvsorter som t ex chardonnay och pinot noir. Så gör man också Australiens bästa mousserande viner på ön.

Pooley Coolinda Vale Pinot Noir 2017 (90108), 379 kr är bland det bästa denna stora ö kan visa upp i klassen rött stilla vin. En snudd på perfekt pinot med alla ingredienser i rätt proportion. Tydlig nya världen-stil med mynta, fräsch sommarbär som skogshallon, körsbär och jordgubbar plus en smakfull dos ekfat på det. Bra smak med balanserad och fin syra, harmoniska tanniner och precis lagom med fat för att ge en kryddig läcker avslutning med lite örtig ton.

[drinklist id="68826"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER