Recension och Tabell vita viner 5 april
Vita viner Små Partier 5 april 2019 är ett intressant släpp. Alla nya viner listas i tabellen med betyg, rekommenderat drickfönster och övergripande "passar till" rekommendation.
Några utmärkta rieslingviner gör entré och det är äntligen är dags för denna fantastiska druvas genombrott på de stora scenerna. Man kan bara undra varför det tog så lång tid.
Chardonnay har alltid varit en favoritdruva för många, utom en kort period på 90-talet när ABC härjade som värst – Anything-But-Chardonnay, en kvasi-snobbig rörelse i vinvimlet som dessbättre kom av sig.
Även lagrade viner som många av oss älskar får vi lite mer av denna gång. Kanske räcker inte vinerna till alla, men fortsätt gärna, kära Systembolag, att hitta mogna viner till oss.
Som alltid börjar vi med champagne
Nu börjar champagne av årgång 2014 komma ut på marknaden. Förvisso bara en enda champagne denna vecka men desto godare.
Tvåtusenfjorton är klassad som bra men inte exceptionell årgång pga svalt väder och regn i juli och augusti. Som alltid när en årgång är bra räddades den av superbt väder före och under skörd. Men, det är vinmakarens kunskap och skicklighet som avgör resultatet.
Deutz Brut Vintage 2014 (90364), 569 kr är just ett sådant lysande exempel. Snygg, fin och ung och ändå redan nu väldigt balanserad och tillgänglig med rätt så tydlig pinot-frukt av röda vinteräpplen typ Ingrid Marie plus nybakad brioche. Komplex och smakrik med tuff syra som balanseras upp fint av den mogna frukten.
Rieslingviner från…
…Australien
Lite udda att öppna med en Aussie-riesling kanske, men i veckans höga prisläge får denna representera budget-alternativet.
Stefano Lubiana Riesling Organic 2018 (96054), 178 kr är från Tasmanien som med sitt svala klimat passa utmärkt för bl a riesling. Nästan vit färg men doften ger härlig purung, örtig riesling nästan med drag av sauvignon i sin klorofyll-mättade doft. Mycket fruktig smak med äpple/citrus och läskande grön fruktig syra som är ganska stram.
…Österrike
Mogen och helt drickfärdig (tack för det) är Bründlmayer Steinmassel Riesling Reserve 2010 (90585), 269 kr från Kamptal, vid en biflod till Donau. Härligt utvecklad doft med mogen lite krämig äppelkompott och grapefrukt. Mycket fräsch frukt med bra syra och skönt mogen aningen smörig karaktär. Lång komplex och mycket god och en pikant kryddighet i slutet.
... och Tyskland förstås
Georg Breuer från Rheingau är en odlare som alltid dyker upp i dessa små partier, och här kommer två stora viner med långt liv framför sig.
Nonnenberg Riesling 2017 (96263), 525 kr är finstämd och försiktig i doften ännu så länge med gröna äpplen, lime och honung. Om doften är blyg så är smaken desto mer framåt, bred, fin smak med mycket komplex frukt där äpplena är kanderade och bjuder på kola och karamell. Underbart god att dricka redan nu, det borde finnas tidslås på kapsylen.
Berg Schlossberg Riesling 2017 (96312), 599 kr (ja Breuer kostar!) är mer uttrycksfull i doften än Nunneberget med bred tydlig riesling-frukt av högsta kvalitet. Gyllene äpplen, koncentrerad och stram med strålande syra och underbar komplexitet där smakerna av solmogen frukt avlöser varandra. Verkar som att 2017 bjuder på lite mer av sig själv än 2016 gjorde i samma skede.
Chardonnay kan vara både enkel och komplex,
så vi börjar med två enklare ’vardags-chardonnayer’ från lite udda ursprung till högst överkomligt pris. Louis Latour Grande Ardèche 2016 (92206), 135 kr från norra Rhône är neutral och rättfram med juste frukt utan större åthävor. Bred smak med sydlig, lite varm karaktär; aningen tropisk frukt och något för låg syra men med trevlig krydda i avslutningen. Latour är en odlare och négociant (handlare) i hjärtat av Bourgogne men som många andra så söker de vingårdar där man kan producera vin till rimliga priser.
Även norra Italien (Piemonte) passar bra för druvan, Massolino Langhe Chardonnay (91701), 179 kr är ett bra exempel på den krispiga stilen härifrån. Ren och fin frukt med sval äpple/citrus-frukt och klart mineraldriven med mandelspån och krita i doften. Frisk syra och smal frukt i välgjord internationell stil befriad från rostade fat-toner. Massolino är annars känt för sin utmärkta Barolo.
Sydafrika kan också göra bra vin. Sutherland Chardonnay (92253), 159 kr från Thelema Mountains Vineyard i Elgin gör en annan typ, här frontar rostade ekfat med toffee och kola men också fina toner av solmogen frukt som mango. Friska syror med bra bett, generös och varm fruktighet och eftersmak i fluffig, rostad stil med justerad syra. Tillrättalagd men mer än OK.
Vin av högsta klass
La Source Seven Springs Chardonnay 2015 (90010), 669 kr från Evening Land Vineyards i Oregon kvalar lätt in i högsta divisionen.
Oerhört fin och elegant med begynnande mognad, svalvuxen och elegant med klart smöriga toner som ligger ovanpå den fina frukten av sorrento-citron. Mycket smakrik på ett elegant och välgjort vis med lager av nötter, citrus, brynt smör och nya rena fat. Väldigt snygg med perfekt syra/frukt-balans och lång god eftersmak. Hade jag provat blint så bleve det fin vit bourgogne.
Originalet till La Source heter Meursault i hjärtat av Côte de Beaune och härifrån kommer veckans absolut bästa chardonnay, Meursault 1er Cru Les Bouchères 2016 (96348), 765 kr. En snudd på perfekt vit bourgogne med mycket finstämda toner för sitt ursprung, dvs inte för mycket av någonting, bara balanserad och harmonisk.
Doften bjuder på rostade krutiga toner (nästan Puligny-Montrachet) med sten och flinta som ett tunt lager över frukten. Imponerande smak med finaste frukten och massiv smakupplevelse som envist hänger kvar i munnen. Kul att skriva mer än prisvärd på ett nästan 800-kronorsvin!
Vita viner med ålder
Tre fina exemplar av väsensskild karaktär i klassen mogna vita viner. Mer än kul att Systembolaget får tag på dessa rariteter och kan sälja dem till högst överkomliga priser dessutom.
Australien, Victoria
En favorit bland många vin-nördar heter Tahbilk (Musuem) Marsanne 2011 (92006), 149 kr. Vinet var en gång fast listat och vi var många som köpte en låda för att lägga undan något decennium. Nu får vi den både färdig-lagrad och serveringsklar.
Härligt utvecklad med doft av kola, bränd honung och toast plus skönt syrlig fruktton. Smaken är inte sämre, kanonfräsch i sin lätta eteriska stil med hög och fin syra och mogna smöriga eftersmak. Och detta trots sin låga alkohol på bara 11,5%.
Frankrike, Loire
Savennières Roche aux Moines 1999 (96313), 269 kr kommer från mellersta Loire och då är det chenin blanc som är råmaterial. Druvan är känd för att göra viner som kan nå aktningsvärd ålder, som just denna tjugoåring.
Mörkt guldgul färg som går igen i doften av honung, bivax, bokna äpplen men inte alls övermogen. Härlig smak av just bakade äpplen och honung och förvånansvärt låg syra för druvan, men trots det lång god eftersmak. Bara att testa och njuta om du inte provat gammal Loire förut.
Spanien, Rioja
En producent framför andra utmärker sig (i alla fall på vår marknad) för mogen vit Rioja, Viña Tondonia Reserva Blanco 2005 (99412), 289 kr är vackert gyllene i färgen och bjuder på mogen riojas lätt träiga, långlagrade doft av aprikos, persika, äpple och kola/karamell och kanderad zest av pomerans.
Mogen härlig smak med bra syra fortfarande och urtypen för mogen vit rioja med kola, fudge och nougat i eftersmaken. Klarar dessutom troligen ett decennium till i källaren.
[drinklist id="69091"]
TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER