Laddar annons
Recension och tabell vita viner små partier 22 mars
20 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och tabell vita viner små partier 22 mars

De vita vinerna i månadens andra släpp, 22 mars, små partier är recenserade med tillhörande tabell. Systembolaget presenterar få men ändå ett intressant urval vita nyheter som en mogen champagne och dito chablis, ett knippe strålande Riesling & Co och två busiga nya-zeeländare.

Den 13 mars var det rieslings födelsedag, eller i alla fall det datum år 1435 man kunnat fastslå dess namn för första gången, så det kan vi fira. Ett trevligt sätt att hälsa våren på och veckans rieslingar är bättre än bra. Så välkomna våren med riesling, vit sparris, holländsk sås och goda vänner!

Ta gärna en titt i tabellen på de viner vi inte fick prova, där är några riktiga guldklimpar.

Men dagen börjar med chardonnay x 2

André Jacquart Grand Cru Blanc de Blancs 2009 (97021), 549 kr går in på sitt tionde år men det märks inte. Fortfarande ung och fräsch med uttalad mineralton som nästan drar mot ylle. Hög syra för att vara -09 och stram, tuff frukt i torr och lite hårt hållen stil. Lång god med speciell smak.

Bara några få mil söder om Champagne hittar vi Chablis och veckans vin därifrån är något av en raritet; Chablis Premier Cru Fourchaume 2003 (90374), 299 kr från kooperativet La Chablisienne. Raritet på det sätt att årgången är 2003, ett år som gick till historien som ett av de varmaste på denna sidan andra världskriget. Och därför definitivt inget chablis-år, det visste alla vinkännare…

...men ack så fel man kan ha. Här har vi en krämig, läcker chablis med fin citruston, krita, äpple och mognad utan att verka överårig. Torr, utvecklad smak med fin ton av mogen frukt, mandel och kalksten och en liten pikant krydda på slutet. Inget skaldjursvin, snarare till fina fisken (inte lax) med beurre blanc.

Und jetzt – Riesling und Co

Från Österrike och Wien kommer Mayer am Pfarrplatz Nussberg Riesling 2017 (92236), 199 kr. Bred och riesling-typisk med apelsin-zest, aprikos och lätt oljig känsla. Torr med härlig syra och bred solmogen frukt, aningen kryddig avslutning. Lång god eftersmak och riktigt bra pris! Att den smakar bra till en god Tafelspitz är väl en rutinerad gissning. (Fick precis höra att lanseringen är flyttad till 26 april).

Tyskland, Mosel. För vänner av orangea viner så kommer en Sibylle Kuntz Riesling Orange 2017 (90441), 279 kr med tydlig orange färg, doft och smak. Klart oxidativ med drag av fjolårets äppelmust, torr med hög syra och tydligt bett av skalen som också gett vinet dess färg.

Rheingau bidrar med Weingut Leitz, Berg Roseneck Katerloch 2011 (92009), 399 kr, en härligt utvecklad fin-riesling med början till den gummi/petroleum-ton riesling kan få med ålder plus äpple och citrus. En smakfull minimal restsötma finns kvar i smaken som annars är ganska bred med fin syra och lätt pepparton. Perfekt mogen just nu.

Två fina Grosses Gewächs – GG är alltid torra

Från Mosel (Ockfen) och Nik Weis kommer Bockstein Riesling GG 2017 (99125), 349 kr som är ung och blommig med stenfrukter, päron, honung och mineral. Torr och smakrik med minimal restsötma (8,5 g), underbar syra och lång ädel eftersmak med lätt örtiga toner. Stekt gös med svamprisotto.

Pfalz bidrar med A Christmann, Idig Riesling GG 2017 (96342), 425 kr, Idig är husets högsta kvalitet och en av Pfalz mest ansedda vingårdar med anor sedan 1400-talet.

Doften är ännu något sluten men lite blygt tittar det fram väldigt nobla toner av citrus, aprikos, honung och gula plommon. Torr och stram i munnen med fin silkig syra och elegant frukt. Ännu alldeles för ung men det vilar massor av potential under den lugna ytan. Veckans lagringsvin.

Tyskland, inte bara riesling

2017 Lahrer Kronenburg Weissburgunder Trocken 2017 (96059), 199 kr från Weingut Wöhrle i Baden är en aromatisk och välgjord sak i komplett och lätt bakad stil med brödiga toner. Stadig smak med bredd och kropp och balanserad syra i lätt reduktiv (lite krutig) stil. Väldigt trevlig och kul med en högklassig weissburgunder, som dessutom är ett utpräglat matvin till fina kalvsteken med gräddsås, pressgurka etc.

Spanien – gröna sköna Galicien

Precis norr om Portugal ligger Spaniens grönaste region, Galicien, det är också här i trakterna man gör just vinho verde (fast på portugisiska sidan gränsen), och samlar man på druvsorter så har du nu chansen att pricka av treixadura om du inte redan gjort det.

2016 Coto de Gomariz (92237), 179 kr är tydligt spansk med fet fin frukt som skvallrar om 30% godello som backar upp den aningen tanigare treixaduran. Fräsch och smakrik med solvarm frukt och något som påminner om fat även om det inte finns några. Svagt parfymerad/blommig eftersmak med drag av lime, lång och god. Ekologisk och biodynamisk fast utan certifiering.

Busiga nya-zeeländare

Dog Point Sauvignon Blanc 2018 (96209), 189 kr är en supertydlig och rättfram sauvignon med passionsfrukt, fläder och guava, mycket grön doft. Smakrik minst sagt med en koncentration av solmogen frukt av halvtropiskt slag. God med lång frisk eftersmak och purung i detta läge.

Samma firma gör även chardonnay och pinot noir (som vi tyvärr inte fick prova). Dog Point Chardonnay 2016 (96224), 279 kr däremot är stor bred och kraftigt rökig med samma toner av flinta man kan finna i Puligny ibland. Fin frukt bakom röken med grön citron och äpple och en liten svag beska som från skalen på citronen. Kanongod och klart busig i sin tufft reduktiva stil.

Hoppsan, var det röda viner du ville ha koll på: recension och tabell, röda viner små partier 22 mars.

[drinklist id="68744"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER