Vinbanken har provat nyheter bland sprit, små partier 16 augusti. Bland de ädla destillaten utmärker sig en svensk whisky från Hven.
Genomgående har de ädla destillaten i små parti säppet den 16 en söt smak. I detta fall klarar i alla fall två av tre balansgången galant.
Kort om Backafallsbyn AB
Destelleri Backafallsbyn på Hven är inte som man tror ett renodlat företag för whiskytillverkning utan både konfernsanläggning och restaurang där pannorna för spritbränning bara är en del av helheten. Spännande!
Backafallsbyn drivs av paret Anja och Henric Molin. Henric har lång erfarenhet av att hjälpa whiskydestellerier över världen som expert av jäsningsprocessen. Han har bland annat tagit fram egna jäststrängar och den egna whiskyn låter han jäsa så länge som 120 timmar (jämför till kort tid som är 50 timmar, vanlig 60-75 timmar).
Att jäsa malolaktiskt tillhör inte heller bland det vanligt förekommande bland whiskytillverkare (mycket vanligt vid vinframställning) men det är också något Backafallsbyn gör för att med hjälp av mjölksyrajäsningen få fram maximal smak.
Backafallsbyn whisky är garagevinernas motsvarighet i whiskyvärlden.
1. MerCurious (40599)
Backafallsbyn AB, Sverige, 395 kr för 500 ml
Alkohol:
Smaken är söt av kakao, örter, torkade frukter och många nyanser. Fatinslaget är balanserat, lätt kryddigt och smaken har fin längd.
Omdöme: Absolut intressant, kul!
Betyg: 4
2. Hibiki Harmony (40600)
Beam Suntory, Japan, 689 kr för 700 ml
Alkohol:
Söt av choklad med en knivusdd torvrök, bitterbeska av kakao och en närvarande sötma som påminner om rom.
Omdöme: Trevlig, i den sötare genren, dock med stil!
Betyg: 4
3. Hendrick's Midsummer Solstice (40598)
William Grant & Sons, Storbritannien, 459 kr för 700 ml
Alkohol:
Söt smak av kanderade apelsiner och smak av enbär. Lätt parfymerad längd.
Omdöme: Den parfymerade smaken dominerar och är en vattendelare. För oss är draget ett no-no med assocoationer till den artificiella smakvärlden.
Betyg: 2+