Laddar annons
La Chablisienne med vinmakare Vincent Bartement
21 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

La Chablisienne med vinmakare Vincent Bartement

Vincent Bartement är vinmakare på La Chablisienne som är ett kooperativ, i Chablis. Kooperativet står för nästan en fjärdedel av allt vin från distriktet.

La Chablisienne har en chefsvinmakare som heter Vincent Bartement. Till sin hjälp har en ett litet team medarbetare, de är inte fler än 3-4 personer som ansvarar för all vinframställning i världens största kooperativ.

Vinmakare i världens största kooperativ

Vincent Bartement ansvarar för all tillverkning tillsammans med ett litet team vinmakare.

Vid två tillfällen har han blivit utnämnd till världens bästa vitvinsmakare i en internationell tävling, "Internationell Wine Competition" 2014 och 2016.

- La Chablisienne eftersträvar inte ekfatssmak men vi låter en del av vinerna ligga på ekfat, andra på tank.

La Chablisienne, hur det började

Året var 1923 när ett litet antal odlare under ledning av den driftige prästen fader Balitrand gick samman och startade La Chablisienne. Vid den tidpunkten var det svåra tider. Samarbetet i kooperativet har hjälpt alla odlarna. Tillverkning och försäljning har blivit mer effektiv.


Medlemmar i kooperativet

Kooperativet består i dag av cirka 250 medlemmar som odlar vin på 1200 hektar med uttalade kvalitetskrav. Bland annat för skötseln av vingårdarna.

Koopertivets medlemmar har vingårdar i sju Grand Cru lägen och i 15 olika Premier Cru. Övriga odlingar ligger utspridda över appellationerna Chablis och Petit Chablis.

Adress
La Chablisienne
8 boulevard Pasteur
89800 Chablis

Se gärna fler filmer från Vinbankens resa till Chablis, juni 2019, på YouTube eller läs inläggen på Vinbanken

Här listas övriga inlägg och alla filmer från resan i Chablis, maj 2019.