Laddar annons
14 Oct, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röd Rioja som veckans vintips

Ännu ett rött vin från Rioja tänker ni nu men till mitt försvar om varför denna vurm för områdets viner är att de passar så bra, just nu. Till maten, till årstiden och för plånboken i jämförelse till det man får i glaset. I veckan som var provade jag vinerna från Marques de Murrieta.

Hur är det möjligt att glömma bort vissa viner, jag bara undrar. För många år sedan var Castillo de Ygay Gran Reserva ett av mina absolut bästa viner på provningar. Säker, stabil, hus-som druv- och ursprungstypisk - vad mer kan man önska. Så går åren...och nu när jag kollar ser jag att senast jag provade vinet som finns i ordinarie sortimentet (dagens vintips) var i början av februari 2009. Tiden går....andra viner tar stor plats och så har man "glömt". Då gav jag ett bra betyg, en stabil 4a vilket i min ranking är en smak utöver det vanliga till rimlig prissättning. Betyget är inte sämre nu, och som konsument - wow, vilket kap då vinet faktiskt kan addera snart två års lagring därutöver.

Smaken är mogen, utvecklad men absolut inte "färdig" eller på väg utför. Frukten är mörk, syran bra, inslaget av torkad frukt röjer ursprung och kryddiga snitsen är ett(i mitt tycke) avtryck av husstilen. Lägg till inslag av örter och vanilj. Smaken är elegant och verkligen (ja, jag vet att det blir mycket personligt) precis sådär igenkännande, läcker och utsökt som bara den bästa av den klassiska mogna Riojavinet kan vara.

Marques de Murrieta 2003 (2612), 129 kronor

Besök producenten hemsida, här.