Godare småplock är svårt att tänka sig. Dessutom busenkelt att göra och vinet till, ja det gör att helheten lyfter flera gånger om. Mums!
Vitlöksstekta champinjoner och scampi
200 g champinjoner
6 råa medelhavsräkor (scampi)
Vitlökslag:
1 bunt persilja (gärna slätbladig)
1 schalottenlök
6 vitlöksklyftor
1 grön chilipepparfrukt (urkärnad)
3 msk citronsaft och lite rivet skal
Salt
8 msk olivolja
Lantbröd eller ciabattabröd
Börja med att mixa ihop vitlökslagen. Hacka persiljan grovt. Skala och hacka schalottenlöken och den urkärnade chilifrukten. Lägg det hackade tillsammans med resten av ingredienserna i en mixer eller
använd mixerstav och kör tills det blivit en grön vitlöksstark lag. Häll upp i en burk med lock.
Bryt loss fötterna på champinjonerna och spara dem till annat. Droppa lite olivolja i en stekpanna och stek champinjonhattarna på ganska stark värme. När de börjar bli brynta lägger man ner de råa räkorna och låter de bryna med i ca 1-2 minuter. Skeda sedan över lite av vitlökslagen och låt det steka tillsammans en kort stund. Salta lite extra och spetta upp 3-4 hattar med en tandpetare eller avklippt grillpinne. Fäst räkan överst och sätt fast hela spettet i en bit lant- eller ciabattabröd. Nu samlas det goda vätskor i hattarna, så tippa gärna spettet på brödet innan du äter det!
Vinet till: -är inte ett problem att hitta, det finns flera bra Riojor att välja bland. Just nu har jag förälskat mig i,
Baron de Ley Reserva 2005 (2525), Spanien, 105 kronor
Bättre vin. Mognadstoner, läder fikon och torkad frukt, lång eftersmak. Finvin.
Betyg: 4+
Provad: 2010-10-04
och den som vill ha ett lite enklare vin kan välja,
Navajas Crianza 2007 (22652), Spanien, 76 kronor
Vardagsvin. Fat, örter, frukt+bra längd. Helt okej.
Betyg: 4
Provad: 2010-05-20