Laddar annons
Röda roliga vintips i Systembolagets beställningssortiment
14 Feb, 2018

Röda roliga vintips i Systembolagets beställningssortiment

VINTIPS. Att viner kan vara roliga är ett påstående som alla vinälskare skriva under på. Här är några vintips från en BS-provning (Systembolagets beställningssortiment) utifrån den egna och personliga extranoteringen i protokollet, "kul"!

Det finns ingen notering om betyg till vinerna, tänkte skippa det för att höra vad ni, kära läsare säger och tycker om det? Utgå från att alla viner här på förslag är riktigt bra, med 4 och 5 i betyg.

Fyra roliga, röda viner i Systembolagets beställningssortiment

1. Allesverloren Touriga Nacional 2016 (2005)

Allesverloren Wine Estate, Sydafrika, 135 kr
Mörk blåröd färg. Fruktig doft. Fyllig smak av mörk frukt, plommon och körsbär, inslag av mörka bär som vinbär, kryddor och fat. Strukturerad.

Denna producent är känd för många med sina många olika viner på Systembolaget. Jag konstaterar att touriga nacional'en är ett av de riktigt fina fynden när man är ute efter ett "gott" vin att dricka till mat - nu, men också för den som vill "hemmalagra". Spara det här vinet några år och räkna med dubbelvinst i smakuppgradering. Snart får undertecknad tillfälle att bevisa påståendet då vi kommer ha en provning tillsammans med Munskänkarna i Mariestad och testa unga viner vs äldre.

2. Le Bouquet des Garrigues Le Clos Du Cailloux 2015 (90299)

Earl Pouizin-Vacheron, Rhônedalen Frankrike, 215 kr
Färgen är ganska genomskinlig och doften bärig, örtig och generös. Medelfyllig smak med massor av härliga bärtoner, smak av mogen frukt inslag av tobak, örter och kryddor och mjuka, bäriga tanniner. En strukturerad mjukis.

Årgång 2015 räknas som en sammanfattningsvis, exceptionellt bra årgång i Rhône. Och detta vin har redan från start goda förutsättningar då druvorna, 85% grenache, 10% syrah, 5% carignan och mourvèdre, kommer från stockar som är minst 50 år som vuxit i två olika jordmånstyper, garrigues och coudoulet (sandiga, steniga jordar med röd lera i tätbevuxen busk-örtig terräng). PRroducenten rekommenderar oss att servera vinet till tajine av anka och kvitten eller örtig lammstek. Wow, gott och håller med!

3. Dingac 50 2012 (74187)

Badel 1862, Kroatien, 238 kr
Färgen är blåröd och doften örtig, frisk och visst är det väl även lite fat. Smaken är medel till fyllig, av röd mogen frukt med utvecklade noter, inslag av örter och fat. Balanserad med klockren eftersmak.

För er läsare: notera att undertecknad är "sjukt" såld på cabernet franc och carmenerevin, generellt. Speciellt när vinernas stil hålls mer stram och ryggradsfokuserad snarare än, modernt tillmötesgående.

Vinet har vunnit guld i den stora internationella vintävlingen Concours Mundial de Bruxelles 2017 och är ett samarbete mellan flera oenologer och vinmakare. Druvorna till det limiterade vinet Dingač är plavac mali, växer i Pelješac som är en sub-region i mellersta, södra delen av den Kroatiska vinregionen Dalmatien. Vingårdsläget är mycket brannt (se etiketten) och ambitionen har varit att skapa ett högkvalitativt och modernt vin. Modern står i detta fall för ett mer snyggt vin av plavac mali som annars varit viner med kända förtecken av hög alkohol och mstig, klunkvänlig smak.

4. Télégramme 2015 (88978)

Domaine du Vieux Télégraphe, Rhônedalen Frankrike, 339 kr
Röd färg med transparens. Doften är kärnig, kryddig och smaken fyllig, nyaserat fruktig, röd och blå toner, isnlag av mogna bär, kryddor och örter, en hint tobak och fat samt kärniga tanniner. Eftersmaken är lång, ganska frisk (ung) och påfallande nyanserad.

Apropå ovan, om att år 2015, är ett finemang bra år i distriktet. Vin och producent är kanske lite mer än andra och visst kan vin och matupplevelser alltid bli än mer roliga men det här är faktiskt rätt kul på egen hand!

Huvudbild: Foto av Julia Avamotive från Pexels
Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons