Laddar annons
Rätt dryck och vin till choklad
10 Feb, 2018
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Rätt dryck och vin till choklad

DRYCK TILL CHOKLAD. Vin till choklad är himmelskt gott när kombinationen stämmer. Här tipsar vi om vad du ska tänka på för att få till den klockrena matchen mellan vin och choklad. Är chokladen mörk och bitter passar karamellknäckiga viner som madeiravin. Är chokladen vit rekommenderar vi ett fruktigare och sötare vin, gärna pärlande som en Moscato d’Asti.

Anledningen till den stora skillnaden i bästa dryckesvalet beror på chokladen. Är den vit, mörk eller mjölkchoklad och är den sötare, med en textur som är krämigare, kanske fetare.

Omvänt, bland de mörka chokladerna visar kakaoinnehållet hur torr alternativt bitter din choklad är. Oavsett vilken man väljer spelar sedan kvalitet och tillverkare en avgörande roll.

Exempel på hur smakskillnad kan visa sig i choklad med olika prisklasser

Chokladen ni hittar i närheten av utgången eller vid kassan i livsmedelsbutiken (inga namn nämnda) kostar förmodligen bara en tredjedel så mycket som samma mängd kvalitetschoklad. Den mer exklusiva chokladen har, trots sitt höga kakaoinnehåll jämförelsevis en helt annan spänst i smaken med inslag av frukt som körsbär, hallon eller aprikos kanske drag av kryddor som bergamott och mycket mer, beroende på kakaons ursprung, sort och tillverkare.

Munkänslan i finare sorter är aldrig ”fet”, vilket kan vara fallet i de enklare  - trots att kakaoinnehållet är högt. Hur kan det komma sig? Läs innehållsförteckningen noga och notera vilka fetterna är. Det ska vara kakaofett.

Med det sagt, det är inte självklart att rekommendera vin och dryck till choklad om man inte vet vilken chokladen, alternativt drycken är. För det är stor skillnad mellan olika choklader med samma kakaoinnehåll.

En fin tumregel att ta stöd av är att i stället för att avstå helt, prova med en billigare choklad till vin. Men har du möjlighet, satsa på choklad av hög kvalitet och passa på att fråga säljaren om råd vilka karaktärsdrag, framförallt frukt, de olika chokladerna har. Vilken man väljer är upp till en själv, favoritsmak eller bara nyfikenhet spelar ingen roll.

Pärlande vin till choklad

1. Moscato d’Asti 2016 (76640)

FÖRSLAG NU FINNS art nr 7925, 89 kr för 750 ml.

Azienda Vitivinicola Gianni Doglia, Moscato d'Asti Piemonte, 98 kr för 375 ml.
Pärlande, söt och druvig smak med inslag av päron, honung och citrus. Låg alkoholhalt och fin, frisk längd.

Mousserande vin till choklad, här champagne

2. Louis Roederer Brut Rosé 2011(77226)

Champagne, 575 kr
Elegant doft av röda bär, bröd och citrus. Smaken är medel till fyllig av det koncentrerade vinets mervärde, tydlig smak av körsbär och hallon, bröd och balanserad citrus med lätt touch av kakao och mineral. Lång eftersmak.

FÖRSLAG 2020: Gosset Grand Rosé Brut (7405), 529 kr

Amarone till choklad

3. Pasqua Amarone della Valpolicella 2014 (2358)

Amarone della Valpolicella Italien, 209 kr
Smaken är fyllig, balanserat söt av mörk frukt, mörka b</h4>är med inslag av hallon, torkade frukter, choklad, tobak och kaffe. Sötman från frukten kommer göra sig utmärkt bra till den mörka chokladen med relativt högt kakaoinnehåll.

FÖRSLAG 2020:  Castelforte Amarone (12379), 179 kr

Madeira till choklad

4. Blandy's Colheita Malmsey 2010 (7833)

Madeira, Portugal,177 kr för 500 ml.
Doft av kaffe och apelsin. Smaken är söt, karamellig med lätt citruston, inslag av choklad, nötter och kanderat socker. Fin längd i härligt vin!
Vill också prova denna Madeira till årets semla (traditionella semmelstilen).

Portvin till choklad

5. Noval 10 Year Old Tawny (88299)

Quinta do Noval, Porto Portugal, 261 kr
Sötare, medelfyllig smak av frukt, nötter och karamell med söta fruktiga undertoner, lite eldigt driv och torr längd. Utvecklad !

FÖRSLAG 2020: Offley 10 Years Old Tawny Porto (8026), 239 kr

Inte portvin, liknande stil

6. Allesverloren Fine Old Vintage 2010 (12109)

Allesverloren Wine Estate, Swartland Sydafrika, 159 kr
Finns även som halvflaska i BS
Smak: Fikon. Koncentrerad sötma, sockersöt smak och med drag av fikon, kryddor, torkade aprikoser och russin. Lött örtig, bra längd. Supertrevligt port-alternativ. Också god till ost!

Inte helt samma, men mycket god till choklad: Domaine Pouderoux 2018 (7806), EKO, 106 kr för 500 ml.

Chokladvin

Rött vin som smakar choklad verkar ha förlorat i popularitet, tack och lov! Men visst, vi vill inte trampa någon på tårna och konstaterar att rött vin med chokladsmak kräver en mörk choklad med högt kakaoinnehåll för att få kombinationen att fungera.

Vill ni dricka rött vin till mörk choklad finns fler goda alternativ bland zinfandelvinerna eller de röda vinerna från södra Italiens distrikt Apulien. Se gärna på informationen om vinets sockerhalt, ska det passa till choklad är mer sötma positivt.

Öl till choklad

Prova porter! Numer finns även så många lokalt bryggda mörka öl av ale-typ vars alkoholhalt är hyfsat hög och smak söt, att de generellt alla borde passa alldeles utmärkt bra till mörk choklad. En kombination man inte ska missa, porter till krämig kladdkaka eller varför inte chokladfondant.

7. Ambassadörsporter 2017 (30913)

Qvänum Mat & Malt AB, Vara kommun Sverige, 36,50 kr för 330 ml.
Fylligt maltig, nyanserad med inslag av kaffe, choklad, russin, tobak och sötlakrits.

FINNS 2020: Oppigårds Hedemora Porter (1213), 19:50 kr för 330 ml.

Starka drycker till choklad

En av de godaste kombinationerna jag vet är rökig, single malt whisky till mörk choklad! Wow-känslan är där direkt och både cognac och fatlagrad rom får ursäkta. Druvdestillaten och den senare har av tradition alltid serverats till mörk choklad men varför ska man begränsa sig? Är ni på gång bland de starka är andra roliga, och riktigt goda, kombinationer alcool blancs med fruktig smak, som hallon, plommon eller körsbär också utmärkta val. Matcha till desserter där choklad serveras tillsammans med frukt eller bär som passar drycken.

Mörk rom är en hit till den mörka chokladmoussen- recept och dryckestips

Alkoholfritt till choklad

Det alkoholfria, mousserande vinet från Österrike som smakar av jordgubbar är ett gott alternativ framförallt till vit choklad och dess desserter. Är chokladen mörk, kan ni prova 100% Blåbär men då bör desserten inte ha märkbar sötma eftersom syran i blåbärsdrycken är markerad. Och glöm inte, underskatta inte den kanske mest vanliga kombinationen till choklad - kaffe!

[artikel id="59718" titel="Vilken mat är eller påstås vara afrodisiakum, vi reder ut frågetecknen"]