Igår var det vinprovning på Vin och sprithistoriska museet i Stockholm. Fullsatt. Temat är enkelt och det är också grundtanken med provningen. Det är inte svårt att prova vin så snart man fått kläm på helheten och fasat in saker och ting på sin rätta plats. Vad, varför och hur. Och då tänker jag mer på anledningar än begrepp. "Vinprovning för nyfikna" tittar bakom kulissen. Här går vi in i muséet och gör nedslag på olika stationer för att visa på handfasta anledningar till varför, vad och hur det kommer sig att vin kan smaka så olika som de faktiskt gör.
Viner i provningen
Uppstart
Bollinger Special Cuvée Brut (7418),Champagne, 389 kronor
Rödviner
1. Peter Lehmann Barossa Shiraz(16381), Australien, 119 kronor
Björnbär, fat, lite mynta, lakrits och kaffe.
2. Gevrey-Chambertin 2007 (94724), 245 kronor
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, jordgubbar och torkade örter
3. Conde de Valdemar Gran Reserva (12601), Spanien, 144 kronor
Fatkaraktär, inslag av plommon, torkad frukt, läder eller stall och vanilj.