Laddar annons
9 Jan, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Planeta, producent på Sicilien

Vilken är ön som är stor som åtta Gotland? Sicilien såklart! Att vin odlats på Sicilien mycket länge  kan man dra slutsats om bara genom lägga märke till alla de grekiska tempelbyggnader man hittar över hela ön, främst på den sydöstra sidan. Det prodceras en hel del vin på Sicilien (alla möjliga stilar och av olika druvor) och det sydliga läget ger också goda förutsättningar för mogna druvor och vin med hög alkoholhalt. Inte konstigt att det över tid skeppats must och druvor till andra Italienska distrikt och kanske till och med andra platser i Europa. Den blå druvan, nero d´avola  samt de gröna grecanico, grillo, cataratto eller insolia är för många synonyma med Sicilienvin.

En hel del välrenommerade fastlandsproducenter har etablerat sig på Etnas sluttningar de senaste åren. Snart lär vi få se resultat av deras satsningar. Det har även Planeta gjort berättar Alessio Planeta när han är på Stockholmsbesök i december 2010. På de högra höjderna odlas andra sorter än Siciliens egna nero d´avola. Tur det kanske dom säger som klassar druvan som grundmaterialet för ett no-no av intetsägande plonk. Men sorterna carricante, perricone och nerello mascalese är något annat det med massor av karaktär och personlighet...

Planeta är vinproducenten med de svulstiga vinerna i bemärkelsen att de smakar mycket. Husets viner har alltid (som jag minns) haft en markerad fatkaraktär. Det verkar dock som att den skolan, ekplankesmakinriktningen håller på att modifieras och slipas ner till förmån för mer frukt. Därför får vinerna också genast bättre balans.

Provningen hölls i Stockholm, 7 december 2010

Casa Planeta Grecanico/chardonnay 2009 (72136), 79 kronor
Ljusgul. Stor, fruktig. Torr, lätt/medelfyllig gul exotisk frukt med uttalad limesyra. Lättsam och modern.
Betyg: 3

Carricante 2009
Ljusgul, blek. Frukt och örter. Torr, fruktig smak med gula toner, limeyrlig, lätt fetma och tydligt örtigt avslut.
Betyg: 3+

Alastro Grecanico 2009
Gul. Rökig. Torr, medelfyllig med frukt av lime, gula äpplen och citrus. Rökig samt lätt örtig. Bra eftersmak.
Betyg: 3+

Cometa Fiano 2009
Gul. Lätt rökig. Torr, medelfyllig, örtig gröngul fruktsmak, balanserad, bra syra, lång eftersmak. Personlig och uttrycksfull!
Betyg: 4

Chardonnay 2007 (72882), 249 kronor
Gul. Lätt gummiton som jordig (god). Torr, fyllig och rik smak med viss fetma, gul frukt, lätt rökig med isnlag av gummi och tydlig ekfatskaraktär.
Betyg: 3-

Passito Moscato Bianco 2009
Gul. Aprikoser, exotisk gul frukt, frisk. Söt smka, medlefyllig. Balanserad och nyanserad. Gul exotisk frukt, inslag av örter, mogna krusbär och kiwi. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Casa Planeta Nero d´Avoloa/Syrah 2009 (72139), 79 kronor
Röd. Gröna drag i dofter, omogen frukt? Medelfyllig med tydligt vaniljinslag, smak av söta bär, örter och kryddor samt vanilj. Syrlig eftersmak.
Betyg: 3

Cerasuolo Nero d´Avola/Frappato 2009
Röd, transparent. Örtig, stramsyrlig, lätt rökig. Lätt/medelfyllig stramsyrlig grön äppelsyrlig smka med inslag av körsbär och örter. Frisk eftersmak. Festligt vin i bemärkelsen, personlig.
Betyg: 3

Plumbago Nero d´ Avola 2008
Röd. Lätt rökig. Stram lätt/medelfyllig fruktig, blandad mörkblå och röd, med distinkt alkoholdriv. Stramsyrlig eftersmak.
Betyg: 3-

Santa Cecilia Nero d´Avola 2006 (72852), 249 kronor
Röd utvecklad. Lätt parfymerad, stor, eldig, fat. Medel/fyllig, stramkärv röd fruktsmak, körsbär, smak av mandel. Markerade fat, uttalad syra medelstrama tanniner.
Betyg: 3-

Syrah 2007 (94854), 199 kronor
Mörkröd. Parfymerad, mörk frukt. Medel/fyllig mörk fruktsmak, tydligt parfymerad med lika tydliga drag av lakrits som av fat. Modern.
Betyg: 3

Merlot 2007
Mörkröd. Fruktig, blandad med isnalg av fat. Fyllig. Mörk frukt, körsbär inslag av stram syra, lingon, och fat. Stram. Bra eftersmak.
Betyg: 4

Burdese 2007 Cabernet Sauvignon/Franc
Röd mörk.  Stor doft av fat och mörk frukt. Fyllig, rik smak av generös frukt, plommon och körsbär. Kärvstrama tanniner och en lätt lakrits och chokladton. Vulgoepitetet ligger inte långt borta som genre.
Betyg: 3+