Laddar annons
10 Jan, 2011

Världens största vinproducent säljer

En gång i tiden sa man att Gallo i Kalifornien var världens största vinproducent och att de producerade lika mycket vin som hela Bordeaux. Senaste mätningen (2008) visade att Constellation Brands var störst. Nu stämmer inte det längre eftersom ettan på listan, Constellation, håller på att sälja delar av sin verksamhet. Bland vinföretagen som nu säljs ingår Hardy’s, Banrock Station, Leasingham och Chateau Reynella. Motsvarande 2 miljarder svenska kronor ska köpet vara värt. Läs artikel från BKWine nedan, eller gå direkt till nyhetsbrevet där texten publicerades, här.

1 Constellation (USA), 58 miljoner lådor med 9 liter, dvs 5.2 miljoner hektoliter
2 Foster (Australien), 37 M ld, 3.3 M hl
3 E&J Gallo (USA), 34 M ld, 3.1 M hl
4 Pernod-Ricard (Frankrike), 22 M ld, 2.2 M hl
5 Concha y Toro (Chile), 16 M ld, 1.4 M hl
6 Diageo (Storbritannien), 12 M ld, 1.1 M hl
(Källa: International Wine & Spirits Record / l'Expansion)

Som jämförelse producerar Bordeaux runt 5 miljoner hl (dvs ungefär som Constellation). Man ska också påpeka att Pernod-Ricard i stort sett inte producerar något vin i Frankrike, utan huvudsakligen i Nya Världen (liksom förstås aven Diageos produktion inte är i hemlandet). De flesta av de här namnen kommer du heller aldrig att se på en vinflaska. Dessa stora producenter gör vanligen vin under en mängd olika varumärken eller vingårdsnamn.

Nyaste pressmeddelandet säger att Constellation ska sälja sin vinverksamhet, vilket i så fall innebär att de förlorar sin förstaplats. Se ovan.

Constellation är på väg att sälja sin vinverksamhet i Australien, Storbritannien och Sydafrika. Köpare är ett private equity-bolag vid namn Champ Private Equity. Priset ligger på A$230 miljoner, långt under de A$1.9 miljarder som Constellation betalade för BRL Hardy, en australiensisk vinfirma, för sju år sedan. Constellation säljer verksamheten därför att de har svårt att få tillräcklig lönsamhet i den. De kommer dock att behålla sin vinverksamhet i USA. Läs mer på Decanter eller artikel av Jancis Robinson.

Denna artikel kommer från BKWine.