Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 23 september
21 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 23 september

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet 23 september levererar tre fynd i form av Chave, Zestos Old Vine Ganacha och As Xaras.

Dessutom en trilogi av Guigals rhôneviner vilket ju alltid är roligt om än något kostsamt och trots priset är två av vinerna så bra och bjuder på så mycket upplevelse att de är mer än värda pengarna. Men det finns mer i den här lanseringen – flera viner är väldigt bra och roliga att prova. Mer om det i texten här under och i tabellen längst ner.

Rött vin från Frankrike

Les Clos Roussots Maranges 2020 (93890), Jean-Claude Regnaudot & Fils, 309 kr

Ung, pigg och frisk pinot från Beaunes sydligaste distrikt. Här hittar vi violer, blåbär, mörka körsbär, blommor, kryddor, varma örter, kalk, energi, balans och bra längd.

Saint-Joseph Vignes de l’Hospice 2019 (9285), E Guigal, 799 kr

SUCK!! Med en prislapp på 800 kronor för en Saint-Joseph kan man ju tänka ”för dyrt” men det här är bara så bra! Fyllig och varmt mogen frukt med violer, björnbär, kryddor, charkuterier, salvia och välrostade nya ekfat som trots den generösa nivån av ek ändå hittar en balans. Det är ungt och egentligen ska man väl vänta några år men det är så ungfruktigt charmigt nu att det nästan är oemotståndligt. Ska man någon gång bryta sin budget för en upplevelse är det här ett sådant tillfälle. Jag tänker så här: "Följ med Guigal till Saint-Joseph och Vignes de l´Hospice. Det här vinet visar vad Saint-Joseph förmår".

Guigal Saint Joseph Lieu dit Rouge 2019 (93012), E Guigal, 469 kr

Violer, björnbär, kryddor, örter och fat, lägg till mörk fyllig frukt med lysande balans, varma örter och kryddor så börjar vi närma oss. Det har nästan allt av det som finns i Vignes de l’Hospice men dividerat med två. Trots halveringen är detta jättebra.

Château d´Ampuis Côte Rôtie 2018 (93855), E Guigal, 1095 kr

Guigalskt gigantiskt imponerande kraftpaket med björnbär, violer, tjära, kraft, kaffe, choklad, svartpeppar, rostade fat, längd, balans och bara helt underbart. Det känns som d´Ampuis bara blir bättre och bättre för varje år. Det är inte långt efter den guigalska armadans flaggskepp: ”Lalala” (La Mouline, La Landonne och La Turque) men priset är mindre än en tredjedel så det finns egentligen ingen anledning att tveka.

Hermitage

Crozes-Hermitage Yann Chave 2020 (95017), EKO, 229 kr

Solmogen varm frukt med violer, vildhallon, plommon, kryddor, hallonbåtar, salvia, charkuterier, energi, fokus och koncentration. Väldigt balanserat, väldigt charmigt och väldigt köpvärt.

Moulin vent

Moulin-à-Vent Champs du Coeur 2020 (90481), Château de Jacques, 209 kr

Ungt och frisk med violer, mörka körsbär, blåbär, blyertspenna, fat och kryddor som följs av underbara mineraltoner som ger vinet en struktur med sådan precision. Vingården Champ du Cour ligger i centrala Moulin-à-Vent.

Anjou

Cerisaie 2020 (94686), Domaine de la Bergerie, Anjou, EKO, 159 kr

Friskt och piggt med varma örter, vinbär, salvia, kryddpeppar, svarta vinbär, blåbär och en lätt stallighet som skänker charm och dessutom lämnar en ton av charkuterier. Skojjigt, välgjort och mer än bara prisvärt. Servera till pizza med charkuterier.

Rött vin från Italien

Gattinara Riserva Travaglini Giancarlo 2016 (94690), Travaglini Giancarlo, 399 kr

Begynnande mognad, lite dova skogstoner, mörka körsbär, slånbär, tranbär, blodgrape och rökiga aromer både från fat och vulkaniska mineraler. En elegant och samtidigt rustik nebbiolo med lång härlig smak. För en sisådär 20 år sedan var nog den karaktärsfulla asymmetriska flaskan en viktig del i att få konsumenter att uppmärksamma Travaglini men som det är nu klarar vinet det helt på egen hand. Flaskan är möjligen ett litet plus i kanten för en del av oss men innehållet har verkligen sin egen charm.

Rött vin från Spanien

AsXaras

As Xaras Fedellos do Couto 2020 (94558), Fedellos, 199 kr

Här möts vi av en explosion av söt varm rödbärig frukt av vildhallon, smultron, vinteräpplen, engelsk lakrits, blommor, kryddor och färska örter.. En superbussig spanjor i en egen stil gjord på druvan mencia. Passar till vegetariska burgare, pizza eller chark.

Zestos

Zestos Old Vine Garnacha 2021 (95083), Vinos del Atlántico, Vinos de Madrid, 125 kr (Lanseras 7 oktober)

Ung, frisk och elegant garnacha som trippar på lätta fötter med nästan lite bräcklig skir körsbärsfrukt med örter, nypon och massor av energi. Snyggt och ett rasande prisvärt FYND.

Rött vin från Australien

Bloody Hill Villages Cabernet 2021 (94643), Rivar Mayer, Yarra Valley, 249 kr

Härligt varmt mogen koncentrerad cabernet-typisk frukt med, plommon, björnbär, charkuterier, rökiga mineraler och fat. Jättetrevligt och svårt att bli besviken på.

Bloody Hill Villages Shiraz 2021 (93832), Rivar Mayer, Yarra Valley, 249 kr

Härligt koncentrerad, klassisk shiraz med söt varm frukt av björnbär, violer, vildhallon, kryddor, rosépeppar och rökiga fat. Inga konstiga krusiduller här inte bara rakt på och riktigt bra.

Rött vin från Sydafrika

Le Riche

Le Riche Cabernet Sauvignon 2020 (91160), Stellenbosch, 199 kr

Ung lite rökig cabernet med varmt mogen frukt med svarta vinbär, plommon, choklad, lakrits, kryddor, mentol och fat. Smakrik med bra koncentration, rökiga fat, chokladmousse och kaffe.

[drinklist id="102007"]