Laddar annons
Bäst i test vecka 39 - Systembolagets beställningssortiment
27 Sep, 2022

Bäst i test vecka 39 - Systembolagets beställningssortiment

I veckans Bäst i test med veckonumret 39 i ordningen håller vi oss i ”stöveln”. Vi har med oss två röda viner som båda är lysande men fokus denna vecka är de två vita.

Jag kan inte helt sätta fingret på varför men jag har under de senaste åren blivit allt mer fascinerad över de krispigt eleganta vita vinerna från södra Europa. I de flesta fall får de gärna vara oekade för att framhäva styrkorna vilka ofta utgörs av mineralitet, syra och sälta men av och till också av lite rökta vulkaniska toner. I Italien har det nästan blivit en ”folkrörelse” bland vinmakare att hitta och rädda gamla druvor som har varit på gränsen till att utrotas. I fallet arneis med ursprunglig hemvist i Piemonte fanns det bara några få hektar kvar i början på 70-talet när Bruno Giacosa uppmärksammade druvan och dess karaktäristik. Idag finns över 1 000 hektar och många producenter vurmar för druvan men det gäller att vara lite vaksam – några imponerar men huvuddelen gör det inte.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 39 - Systembolagets beställningssortiment

Fiano

Mastroberardino Fiano de Avellino 2020 (73662), Kampanien, 175 kr 17 poäng (++)

Ungt och krispigt piggt vin med gråpäron, gröna äpplen, grapefrukt, citrus, färska mandlar, aska och en underbart pigg eftersmak med knastrande torr energi, kalk och ett mineraligt bett med lite sälta och bra syra. Drick 22-25. Servera till Linguine alle vongole. Det här är ett vin där importören har satt en gräns där minsta beställningen är tre flaskor. Mastroberardino importeras av Tryffelsvinet.

Familjen Mastroberadino har varit vinodlare i staden Irpinia i Kampanien i sekler. Vid rodret sitter Piero som tionde Mastroberardinon i ordningen. I det sydligt belägna Kampanien är somrarna heta och temperaturen går periodvis upp till närmare 40 grader. En stor del av Mastroberardinos 230 hektar vingårdar ligger därför på höjder mellan 350 och 550 meter över havet. Av de tre DOCG-klassificerade vinerna Mastroberardino producerar är Fiano di Avelino den ena.

Arneis

Prinsi Il Nespolo Arneis 2021 (2712), Piemonte, Langhe, 145 kr, 16,5 poäng (++)

Ungt, friskt och lätt aromatiskt med fläder, vita vinbär, äpplen och mandlar. Rund, oväntat rik, torr smak med päron, persika, rostade mandlar, lite vulkanisk aska, grillade citroner, bra syra och lite sälta. Drick 22-25. Servera till ugnsbakad hälleflundra med smörslungad potatis sparris och vitvinssås. Prinsi importeras av Provinum.

Familjen Prinsi har sin hemist i Neive i Piemonte. Gallina och Gaia i Piemonte. Daniele Lequio är tredje generationen i familjen som driver vineriet. Han har varit aktiv i familjens vinmakning sedan 1999 och är passionerad både vad gäller att göra långlivade viner som skapar minnen och bevara regionens glans. Egendomen sträcker sig över 25 hektar med fokus på Nebbiolo och vingårdarna i Barbaresco men man gör även en del Roero. Daniele tar hand om vintillverkningen och försäljningen medan hans mamma Silvana tar hand om vingårdens gästgiveri.

Taurasi

Taurasi 2017 (6282), Kampanien, 219 kr, 17 poäng (++)

Stor, ung och rik doft med violer, björnbär, kryddor, kaffe, läder och fat. Fyllig smak packad med karaktär och tät varm frukt av plommon, lakrits, kaffe, kryddor och fina körsbärssyror. Ett ungt vin, laddat med allt man vill ha i druvan aglianico. Drick 22-26. Servera till stenugnsbakad pizza. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.

Feudi san Gregorio startades 1986 av tre bröder i familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar egna vingårdar belägna i Kampanjen och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade odlare i deras närområde. Totalt producerar de årligen över fem miljoner buteljer. Aglianico är den mest odlade druvan i södra Italien. När den är som bäst ger den kraftfulla viner med mörkfruktig känsla, mineraler, tanniner och ofta en körsbärssyrlig eftersmak. De bästa vinerna kommer ofta från odlingar som ligger på hög höjd där temperaturvariationerna mellan natt och dag är stora och druvorna får mogna långsamt.

Nippozano

Nipozzano Riserva 2017 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 189 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och spänstig frukt med körsbär, tranbär, granskog, örter och ceder. I smaken finns solmogna mörkröda bär och silkigt ren, frisk frukt med koncentration, begynnande mognad, intensitet, kryddor, fina syror och ypperlig balans och längd. En mycket prisvärd Chianti Rùfina från ett, för Nipozzano, bra år. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.

Bäst i test vecka 38