Laddar annons
Bäst i test vecka 38 - Systembolagets beställningssortiment
20 Sep, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 38 - Systembolagets beställningssortiment

Fem strålande mousserande viner som klarar av konkurrensen från namnkunnigare ”bubbelområden” och i vissa fall dessutom levererar en högre prisvärdhet. I ”bäst i test vecka 38" tar vi en titt på ytterligare några mousserande viner som levererar hög kvalitet.

På samma sätt som i några tidigare artiklar behöver ett av vinerna privatimporteras. Krångligt? Nix - icke alls! Läs hur ni går tillväga i slutet av artikeln

Ett av vinerna, Emrich-Schönleber, måste privatimporteras och Gusbourne Rosé finns ute i butik nu men det är ett så bra mousserande rosévin att när jag ändå hade med Gusbourne Brut Reserve kunde detta lika gärna få följa med. Längs ner i texten hittar ni ett litet stöd i hur en privatimport går till (dra er inte för det, processen är superenkel).

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi har säkerställt att de finns inne hos importörerna när vi publicerar artikeln.

Bäst i test vecka 38 - Systembolagets beställningssortiment

Emrich

Emrich Schönleber Riesling Sekt (privatimport), ca 300 kr 17 poäng (+)

Det här är en klockren sekt med frisk, elegant, rik, rund frukt av vita persikor, blommor, gråpäron, ostronskal, mineraler, sälta och klingande rena, laserskarpa syror. Få Champagner under 300 kronor slår kvaliteten på detta. Servera till gratinerad hummer eller piggvar med vitvinsås och pressad potatis. Drick 22-27. Emrich-Schönleber importeras av Vinovativa.

Med tanke på rykte, 20 hektar vingårdar och en total produktion på 140 000 flaskor som ska räcka till en hel vinvärld är det inte konstigt att vinerna ofta har stämpeln ”sold out”. Av 14 hektar vingårdar ligger huvuddelen i grosses-gewächs-lägen och 75% är planterade med riesling. Företaget drivs av pappa Werner Schönleber som ansvarar för vingårdarna och sonen Frank som står för arbetet i vinkällaren.

Rotari

Rotari Blanc de Blancs Extra brut 2016 (77152), Trentino-Alto Adige, 155 kr 16,5 (++)

Stramt med vita persikor, gråpäron, citrus, äpplen, mandlar, vita persikor, mineraler, bra syra och en diskret nyans av fat. Snustorr eftersmak med krämig fin mousse, bröd och grapefrukt . Ett lysande mousserande vin för väldigt lite pengar. Servera till gratinerade havskräftor. Drick 22-26

Flavio

Flavio Brut Riserva 2013 (77215) Trentino-Alto Adige, 199 kr, 17 poäng (++)

Elegant och rik frukt med gröna äpplen, gråpäron, persika, vita blommor, krossad sten, bröd, krämig, rund och elegant mousse med mineraler och bra syra. Ett imponerande välgjort och klassigt snyggt bubbel med stämpeln ”Trentodoc” från Rotari. Hög kvalitet med en generöst anspråkslös prislapp. Seriöst, svårslaget, lättdrucket, fyndstämplat och ett måste. Gjort på 100% chardonnay. Utöver att det är bra är det här är ett förvånansvärt lagringsdugligt vin. Drick 22-28. Rotari och Flavio importeras av The Wine Agency.

Mezzacorona är ett av Italiens mest framgångsrika kooperativ och förfogar över 2 800 hektar av de bästa vinmarkerna vid foten av de italienska Alperna. Ett team av oenologer och agronomer arbetar dagligen tätt samman med de olika odlarna genom hela processen, från blommande vinranka till buteljerat vin. Mezzacorona är områdets mest betydande producent och dominerar produktionen av vita viner på druvorna pinot grigio, chardonnay och gewurztraminer, samt röda viner av lokala druvorna lagrein och teroldego rotaliano. Mest kända är man dock för mousserande viner under namnet Rotari som görs ”metodäkta” på pinot noir och chardonnay, helt enligt Champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Flavio är Rotaris flaggskepp och är svarvat i en egen, personlig och ganska torr stil.

Gusborne

Gusbourne Brut Reserve 2018 (50017), England, 450 kr, 18 poäng

Elegant och stramt med gröna äpplen, päron, persika, sockerkaka, citrus och blommor. Härligt välbalanserad krämig smak packad med äpplen, grapefrukt, våta stenar, mineraler, sälta och underbart välbalanserade syror. Drick 22-26. En cuvee gjord på: 40% chardonnay, 33% pinot meunier, 27% pinot noir. Servera till fish and chips eller prova att göra hemmagjorda chips som ni sprayar med tryffelolja. Gjort på 40% chardonnay, 33% pinot meunier, 27% pinot noir.

GusborneRose

Gusbourne Rosé Brut 2018 (93735), England, 399 kr, 17,5 poäng

Stor tillgängligt varmt mogen doft med smultron, citrus, bra balans, störthäftiga syror, sälta, blodgrape, mineraler och lite jordgubbar i den välkomponerade eftersmaken. Ett välgjort och jättesnyggt rosébubbel från en av topproducenterna i södra England. Just årgången 2018 verkar ta de här vinerna till en ny nivå. Oavsett ursprung är det här i nuläget ett av de bästa mousserande rosévinerna för under 400 kr på den svenska marknaden. Drick 22-27. En cuvee gjord på: pinot meunier 46%, chardonnay 35%, pinot noir 19%. Det här vinet finns i det tillfälliga sortimentet. Gusbourne importeras av Spring Wine.

Rathfinny

Rathfinny Estate Blanc de Blancs 2017 (72557), England, 395 kr, 17 poäng

Ett torrt, friskt och elegant mousserande vin med ren, mogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, pomelo, nektariner, blommor, sälta och mineraler. En charmig och generös cuvée med harmonisk frukt gjort på 100% Chardonnay. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola och riven parmesan. Drick 22-28. Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.

Privatimport

Om ni inte har ett konto på Systembolaget registrerar ni ett sådant. Ni hittar länken till det här.
Därefter går ni in på följande länk och registrerar er privatimport. Det är inte alls så krångligt som det kan se ut i Systembolagets beskrivning och processen kan vara mycket snabb. Har ni namnet på importören och vet vilket vin ni vill ha kan det gå på 7-10 dagar. Det enda ni behöver ha koll på är att gå in på ert konto och acceptera offerten om ni tycker att priset är rimligt. Notera att importören kan lägga på ett fraktpåslag. Alternativet till att fylla i blanketten är att gå in på er lokala butik. Har de tid hjälper de er med processen.