Laddar annons
Vitt vin i tillfälligt sortiment - 23 september
21 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 23 september

Den 23 september bjuder på ytterligare en lysande lansering av vita i det tillfälliga sortimentet. Iberiska halvön och druvan albariño eller alvarinho som den heter i Portugal står i centrum.

Bodegas Forjas de Salnés och Albamar hör till den absloluta eliten i Rías Baixas. I lanseringen av vitt vin i tillfälligt sortiment den 23 september får dessa två sällskap av närliggande grannen Aguiar de Morais Vaz & Olazabal Ferreira som alla tre levererar vin på hög nivå.

Mousserande vin från Frankrike

Doamine ngt

Domaine de la Taille aux Loups Brut Tradition (94747), Montlouis-sur-Loire, 219 kr

Elegant välsvarvad chenin blanc med äpplen, päron, grapefrukt, blommor, krossad sten, mineraler och bra syror. Lång druvtypisk eftersmak med mandlar och citrusskal.

Vouvray

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Extra Brut (93670), 179 kr

Varmt mogen frukt med äpplen, physalis, melon och bivax. Välgjort med lite rustik smak med päron,. persika, vitpeppar, bra balans och mycket energi.

Vitt vin från Frankrike

Les Pierres

Les Pierre Girard 2019 (93662), Domaine de la Bergerie, Anjou-Saumur, 199 kr

Piggt, friskt och aromatiskt med gula äpplen, päron, mandlar, mineraler, bra syra, rik lite rund frukt med mineraler, fat och klockren balans.

Mind

Pinot Gris Clos Windsbuhl Vendange Tardive 2002 (94642), Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, 549 kr

Stor och rik doft med torkade aprikoser, persika, hjortron, ädelröta, bakverk, vanilj och citrus. Tät och rik och söt smak som balanseras av fin syra, energi och kraft. Druvan pinot gris ligger inte på popularitetstoppen men det är en häftig skapelse med söt varmt mogen frukt och en lysande intensitet. Servera till smörstekt gåslever eller vällagrade, hårda ostar med lite honung.

Haut Bourg

Origine du Haut Bourg 2014 (95324), Muscadet Côtes de Grand-Lieu, EKO, 185 kr

Snyggt och rent med gula äpplen, physalis, persika och diskreta fat. I smaken hittar vi citrus, kalk, mandlar, bra syra, energi, balans och längd.

Guigal

Lieu dit Blanc Saint Joseph E Guigal 2020 (94828), E Guigal, Saint-Joseph, 469 kr

Karaktärsfullt och välgjort med gula äpplen, päron, melon, örter och en rejäl dos fat. Smakrik, rund frukt och laddat till bredden med örter, grillade citroner, vanilj, vitpeppar, blommor, grapefrukt och fat. Gjort på 95% Marsanne och resten roussanne. Servera till grillad kyckling med hasselbackspotatis och yoghurtsås.

Vitt vin från Tyskland

Tesch

Tesch Löhrer Berg 2020 (95154), Weingut Tesch, Nahe, 189 kr

Trevlig aromatisk doft med äpplen, päron, vita persikor, mineral, kalk, granit, bra struktur och bra längd med mineral och viss syra.

Juliusspital

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Riesling GG 2019 (91804), Franken, 399 kr

Stramt, komplext och elegant med, äpplen, citrus, mineraler, syra sälta och blommor. En underbart välgjort och vackert balanserad riesling som kombinerar finess med fokuserad smakrikedom.

Vitt vin från Spanien

Albamar

Albamar Albariño 2021 (90133), Rías Baixas, 189 kr

Stramt och piggt med krossad sten rökiga mineraler, äpplen, citrus, blommor, vitpeppar och en underbart balanserad eftersmak med energi, syra och sälta. Albamar med vinmakaren Xurxu Alba i spetsen hör till eliten i Rías Baixas. Albamar Albariño är deras instegsvin som varje gång det lanseras är långt förbi kravet för fyndstatus – så även denna gång.

Leirana

Leirana Genoveva 2020 (94550), Bodegas Forjas del Salnés, Rías Baixas, 319 kr

Härligt stram och stiltypisk albariño med citrus, lime, gröna äpplen, kalk, flinta, mineraler, sälta och en klockrent fokuserad laserskarp syra. Bodegas Forja de Salnés hör till topproducenterna i Rías Baixas och drivs av Rodrigo Mendez som även samarbetar med den spanska vingurun Raúl Pérez. Mendez undviker ofta malolaktisk konvertering, en process där de lite mer aggressiva äppelsyrorna förändras till mildare mjölksyror. Resultatet är ett strömlinjeformat superläckert vin som kan drickas idag men utan problem sparas i ett tiotal år. Jag har under flera år tiggt till mig ett par flaskor av det här internationellt eftersökta vinet, där produktionen brukar ligga runt 4000 flaskor. Nu hoppas jag på några till. Ligg på haspen!

Vitt vin från Portugal

Alvarinho

Gorro Alvarinho 2021 (94940), Aguiar de Morais Vaz & Olazabal Ferreira, Vinho Verde, 170 kr

Friskt snygg och välstrukturerad alvarinho med äpplen, mandariner, blommor, bra syra, bra balans, lysande energi och bra längd.

[drinklist id="102007"]