Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 25 augusti
22 Aug, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 25 augusti

Augusti månads sista lansering av röda viner i det tillfälliga sortimentet är späckad med prisvärda och intressanta viner där inte färre än fyra viner får fyndstatus.

Vi har ett stort antal viner som förgyller vår tillvaro denna vecka - vi börjar med Telmo Rodriguez Matellana från Ribera, två klockrena Rasteauer, Chianti i bra form bjuder på tre imponerande varianter, ett vin från Dao för futtiga 149 kronor och sedan nämner vi Kutch, Hedges och Mullineux från Sydafrika i snabb följd – samtliga svåra att vara utan. Läs mer om lansering av röda viner i det tillfälliga sortimentet 25 augusti i texten och i tabellen.

RÖTT – FRANKRIKE


Château Lilian Ladouys 2020 (95991), Bordeaux, Saint-Estèphe, 299 kr

Stor, rikt mogen Bordeaux med klassiska drag av svarta vinbär, violer, mörka körsbär, plommon, och rökiga fat. Kraftig, välbalanserad eftersmak med choklad, lakrits, bra balans, koncentration och nya fat.


Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2020 (91325), Faiveley, 549 kr

Ung, välgjord och fortfarande lite stram pinot med doft av vinbär, rosor, jordgubbar, violer och fat. Snyggt balanserad smak med körsbär, nypon, blommor, lätt rökiga fat och torra tanniner.


Rasteau Les Argiles Bleues 2019 (90154), Domaine de Beaurenard, EKO, 379 kr

Härligt packad doft med solmogen varm frukt av björnbär, violer, vildhallon, mörk choklad, kryddor och lite kaffe. Underbart rik och koncentrerad smak med torkade örter, after eight, lakrits, bra längd och lysande balans. Gjort på 80% grenache och 20% syrah. Det här vinet sänder en tydlig signal som visar hur fantastiskt bra appellationerna runt Châteauneuf kan vara – denna gång är det Rasteau men vi har Cairanne, Lirac, Vacqueyras, Gigondas med flera. Det har hänt mycket, det händer mycket och det kommer att hända mycket mer i södra Rhônedalen. Det här är ett område att hålla ögonen på.


Rasteau Cuvée Confinance 2019 (91326), Domaine La Soumade, 249 kr

Underbart doftrik Rasteau med björnbär, blåbär, violer, kanel, choklad och garrigue. Snyggt balanserad smak med mörka körsbär, vildhallon, örter, mineraler och bra längd.

RÖTT – ITALIEN


Chianti Classico 2018 (92296), Castell'in Villa, 249 kr

Frisk, pigg och elegant ung frukt med körsbär, tranbär, kryddor, tobak, lysande balans, energi och snyggt svarvade körbärssyror. En skolbokssnygg Chianti som passar till stenugnsbakad pizza eller pasta med karljohansvamp.


Valiano Chianti Classico 2020 (92565), EKO, 159 kr

Ung frisk och energidriven Chianti med torkade körsbär, vildhallon, violer, kryddor, krossad sten, mineraler, fin syra, lite sälta, bra balans och alldeles väldigt prisvärt på nivån att man undrar om någon missat inflationspladdret! FYND!


Chianti Classico 2020 (92581), Fontodi, EKO, 329 kr

Ung, tät och energirik Chianti med körsbär, violer, nässlor, läder och fat. Välbalanserad och elegant strukturerad smak med vildhallon, tobaksblad, mineraler och kalk. Nu är ju Fontodi bland det bästa appellationen har att plocka fram men trots lysande rykte är det här galet bra för pengarna.

RÖTT – SPANIEN


Matallana 2018 (92483), T. Rodriguez, Ribera del Duero, EKO, 495 kr

Doftrikt med violer, mörka körsbär, mynta, charkuterier, kryddor och antydan till lite rökiga fat. Smaken kombinerar kraft, djup och elegans på ett sätt som vi inte är vana vid med viner från det här ursprunget. Det är strukturerat, det är elegant och det är framförallt alldeles fantastiskt bra! En blinkande fyndlampa på denna.


Pedra Cancela Castas Nativas 2021 (95714), Lusovini, Dão, 149 kr

Mörk fin frukt med björnbär, violer, charkuterier, kryddor, kaffe, lakrits, mynta, svartpeppar, fin intensitet, bra balans och fyndigt hög prisvärdhet. Gjort på 50% alfrocheiro och 50% touriga nacional. Servera till vegetarisk lasagne.

RÖTT – USA


Falstaff Vineyard Pinot Noir 2021 (90672), Kutch, Sonoma Coast, 659 kr

Snyggt rent och elegant med mörka körsbär, rosor, jordgubbar, vildhallon, kryddor och fat. Smaken är rik och energipackad men oförlöst ung och knuten smak med vildhallon, smultron, jordgubbar, tobaksblad, salvia, mörk choklad och fin balans.


McDougall Ranch Pinot Noir 2021 (90425), Kutch, Sonoma Coast, 659 kr

Frisk djup och energidriven doft med solvarma mogna jordgubbar, vildhallon, syrliga körsbär och granatäpplen. Lång välbalanserad och tillgänglig eftersmak med rökiga mineraler och eleganta fat, lysande balans och tät rik eftersmak.


Hedges Family Estate Red Mountain 2020 (93016), Red Mountain, 279 kr

Härligt cabbig mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, plommon, kanel, örter och fat. Kraftfull och koncentrerad smak med ceder, mynta, choklad, mineraler och fat. Välkomponerat, smakrikt och mycket prisvärt. Gjort på en blandning av merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, malbec och petit verdot.

RÖTT – SYDAFRIKA


Mullineux Syrah 2020 (90153), Swartland, 249 kr

Mogen och druvtypiskt syraig doft med violer, peppar, björnbär, mynta, vingummin, charkuterier, fat och lite lakrits. Ett energiladdat vin med härligt djup frukt, bra balans och hög ”lätt-att-gillafaktor”.

[drinklist id="106791"]