Laddar annons
Bäst i test vecka 34 - med Spanien i sikte
23 Aug, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 34 - med Spanien i sikte

I Bäst i Test vecka 34 blir det en tripp till Iberiska halvön med Spanien som mål. Huvudtemat är mycket vin för lite pengar – två vita och två röda.

Dessa följs av en liten extra överraskning som gör att vi landar på fem viner denna gång. Det ska dock nämnas att ”extranumret” inte klarar av temat ”lite pengar”. Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut. Det tar allt som oftast 3-8 dagar innan vinerna kommer fram till den vald butiken som du gjort beställningen till.

Bäst i test vecka 34

VITA VINER


Gaba do Xil Godello 2020 (71124), Galicien, Valdeorras, 169 kr. 16,5 poäng (++)

Ett ungt friskt vin med trevlig och pigg frukt av äpplen, päron, stenkross, vita persikor och färska mandlar. Smakrikt med citrusskal, grapefrukt, bra syra, lite sälta och fina mineraler. Ett välgjort snyggt vin som kombinerar karaktär, elegans och ursprung till ett extremt konkurrenskraftigt pris. Drick 23-26. Servera till en Galicisk fiskgryta.

Gaba do Xil Godello kommer från Telmo Rodriguez projekt i Valdeorras i Galicien.

Nino

Neno Godello 2021 (52717), Galicien, Valdeorras, 175 kr 17 poäng (++)

Frisk, ren doft med äpplen, päron, citron, lime, brödkryddor och örter. Vibrerande pigg och energirik smak med citrusskal, limeblad, mineraler, bra balans och en ren krispig syra med fin avslutande sälta. Vi skrev om Neno för ett antal månader sedan. Nu byter vinet årgång till 2022. Om något är den nya årgången stråt vassare. Servera till panerad smörstekt abborre med potatis och gröna ärtor. Drick 23-26.

Viña Somoza är en av flera nya intressanta bodegor och startades av Victor Fernandez 2001. Sedan 2015 är Javier Garcia ansvarig vinmakare. Somoza har 8 hektar vingårdar som ligger på mellan 350 och 630 meters höjd. Jordmånerna varierar men består huvudsakligen av granit, skiffer och lera. Vineriet ligger i västra Valdeorras i A Rúa. Jäsningen görs i en blandning av stora fat, rostfritt stål och ekfat. Neno och As 2 importeras av Tryffelsvinet.

RÖDA VINER


LZ 2021 (54475), 159 kr 16,5 poäng (++)

Ung och bärig doft med körsbär, vildhallon, blodgrape, slån, mineraler och örter. Lite återhållet i smaken men med luftning blir frukten något mörkare och får ett större djup med inslag av mörka körsbär, lakrits och en lång energiladdad eftersmak med fina syror. En modern Rioja med tillgänglig frukt som klarar av några års lagring. Gjort på en blandning av garnacha, graciano och tempranillo. Servera i en stor kupa och lufta vinet ordentligt. Drick 22-25. Passar till rustika rätter som grillat lamm med potatisgratäng. Bodegas Lanzaga importeras av Wine Affair Scandinavia.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Bodega Lanzaga gör LZ och det är Telmos satsning i byn Lanciego i Rioja Alavesa.


Finca Luna Beberide 2018 (2528), Bierzo, 149 kr 16 poäng (++)

Stor doft med blyerts, björnbär, svarta vinbär, vilda örter och mörka körsbär. Medelfylligt och smakrikt med toner av oliver, tranbär, mineraler och lite rustikt pepprig frukt med fin avslutande syra. Oväntat ungt och friskt för en 2018. Gjort på 100% mencia. Servera till vegetariska burgare med hemmagjorda pommes. Luna Beberide importeras av Vinia.

Luna Beberide startades 1987 och drivs fortfarande av samma familj. Företaget äger 70 hektar vingårdsmark som ligger på mellan 400 och 900 meters höjd. De viktigaste druvorna är mencia och den vita godello. Man arbetar med mycket låga skördeuttag som sällan överstiger 30 hektoliter per hektar.

EXTRAVIN


Remelluri Blanco 2020, Vit Rioja, 695 kr privatimport 19 poäng (++)

Ren, lätt aromatisk, frisk och komplex doft med äpplen, krutrök, päron, örter och elegant anpassade ekfat. Smaken är spänstigt pigg med vita blommor, grapefrukt, örter, mineraler, underbar syra, klockren struktur, en lätt sälta och återigen perfekt hanterade fat. En sagolikt elegant vit Rioja med silkigt len och ren frukt men samtidigt massor av ödmjuk spänst – supersnyggt. Jag är sällan imponerad av vita riojor som ofta har en bas av ganska ”neutralt” druvmaterial vilket gör att en stor del av vinmakningen handlar om att parfymera upp vinet med hjälp av olika typer av ekhantering. Det här vinet är något helt annat. Det är antagligen inte ett vin alla faller för eftersom hela strukturen bygger på subtil elegans vilket kräver lite kontemplering när man sitter och lär känna vinet. Det här är en av de intressantaste och bästa vita riojorna jag har provat. Sannolikt går detta att lagra åtskilliga år men man kan undra varför? Det blir knappast bättre än vad det är nu men det blir inte heller sämre de närmaste tio åren. Hatten av för detta!! Det kommer ett tvåsiffrigt antal flaskor till Sverige och vinet måste privatimporteras. Vilket lättast görs via Systembolagets hemsida. Remelluri importeras av Wine Affair Scandinavia.