Laddar annons
Bäst i test vecka 33 - USA och Kalifornien i blickfånget
16 Aug, 2023
Uppdaterad:
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 33 - USA och Kalifornien i blickfånget

I Bäst i test nummer 33 går vi lite utanför våra ”Bäst-i-Test ramar” och väljer att fokusera på ett land och en region som väldigt sällan får uppmärksamhet i den här artikelserien.

Jag har fått flera frågor om varför vi så sällan inkluderar viner från USA i de här artiklarna och om jag är avogt inställd mot amerikanska viner. Svaret är ett rungande NEJ! Flera viner från Kalifornien hör till mina absoluta favoriter och många av dessa konkurrerar om att höra till den absoluta världstoppen. Problemet ligger i begränsade volymer och en svag svensk krona som leder till höga priser. Eftersom ”Bäst-i-Test” till stor del handlar om prisvärdhet får vi i dagsläget leta på annat håll. Men prisvärdhet är inte allt och ibland ska man välja det man är sugen på även om det kostar en slant. Så idag blir det USA och närmare bestämt Kalifornien för hela slanten. Det blir en liten blandning av viner från olika sortiment och vi spränger våra prisvallar men vinerna är mycket bra.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.

Vita viner - Bäst i test vecka 33

Diatom Chardonnay 2021 (54822), Kalifornien, Santa Barbara County, 439 kronor 18 poäng (+)

Frisk och pigg doft med päron, persika, grillade citroner, citronzest, pomerans, kvitten, färska mandlar, fina mineraler, ostronskal, lysande balans och bra syra med lite sälta. En ovanligt pigg, frisk och stram chardonnay från Santa Barbara i Kalifornien. Drick 23-28. Servera till örtgratinerad hummer med parmesan. Diatom importeras av Divine.

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2021 (90344), Kalifornien, Los Carneros, 599 kr, 18,5 poäng (+)

Härligt nyansrik och energiladdad doft med citrus, nektariner, krutrök, äpplen, brödkryddor och väl avvägda fat. Smaken är välbalanserad med citronzest, persika, grillade citroner, smör, hasselnötter, mineraler, bra syra, fat och lite sälta. En Red Shoulder i en elegantare, krispigare och lite stramare stil än tidigare årgångar. Ett väldigt köpvärt, bra och välgjort vin. Här ska man inte stirra sig blind på prislappen eller tänka på huruvida det är ett fynd eller inte – massor med kolossalt välgjort och syndigt gott vin för pengen men ursprunget från Napa Valley gör att det tyvärr kostar en slant och Red Shoulder Ranch bjuder på både hög kvalitet och mycket smakupplevelse. Drick 23-27. Tänk gärna på temperaturen vid servering: till fisk och skaldjur är 6-9 grader en bra temperatur, till fågel och ljust kött 9-10 grader. Shafer importeras av Vinunic. Red Shoulder Ranch finns i tillfälliga sortimentet och är ett vin som normalt säljer slut på några timmar. Nu finns vinet i flera butiker och går att beställa till alla Systembolagets butiker.

Röda viner – Bäst i test vecka 33


Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018 (6723), Kalifornien, Napa Valley, 399 kronor, 18,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen tät och rik frukt med svarta vinbär, mynta, eukalyptus, läder, choklad, lakrits och fat. Smaken är stor och stiltypiskt kraftig med plommon, violer, mocka och en rejäl dos med fat. Ett kraftpaket med ett ursprung där viner av den här kvaliteten ofta har en siffra till i prislappen. Drick 23-30. Drick i stora glas och lufta rejält. Servera till en höstig viltgryta. Louis M. Martini importeras av Spring Wine. Det här vinet finns i det fasta sortimentet och är tillgängligt i cirka 40 butiker men går att beställa till alla butiker.

Louis M Martini Sonoma Cabernet Sauvignon 2018 (6533), Kalifornien, Sonoma County, 239 kronor 16,5 poäng (+)

Varmt mogen frukt med svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, lakrits, svarta oliver, mineraler och fat. Lång och koncentrerad eftersmak med bra balans, fin syra och fina toner av integrerad ek. Ett smakrikt och kraftfullt vin till en förhållandevis låg kostnad med tanke på ursprung. Gjort på en blandning av 83 % cabernet sauvignon, 7% petite sirah, 4% malbec och 3%. Drick 23-27. Servera till hemgjord pizza eller pasta bolognese.