Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 18 augusti
15 Aug, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 18 augusti

Lanseringen av vita och mousserande viner i tillfälliga sortimentet den 18 augusti bjuder på både toppar och dalar – summan är ett fynd och flera mycket prisvärda viner.

Stark-Condé Round Mountain Sauvignon Blanc får fyndmarkeringen men Lurtons Rôchemorin Blanc är inte långt efter. Raig de Ram och Temjanika från Nordmakedonien är två mycket välgjorda, prisvärda och trevliga vita viner till låga priser. Bland veckans bubbel tar vi av hatten för Roederers Blanc de Blanc som med årgången 2015 återigen är lysande. All information om vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment 18 augusti hittar du i tabellen längst ner.

Den 17 augusti drar Systembolaget igång med webblanseringarna efter sommaruppehållet. Längst ner i artikeln hittar ni en "snabbrecenscion" av Guigals Hermitage Ex Voto Blanc och en liten "hemlighet" från Guigals importör.

Champagne

Louis Roederer Blanc de Blancs 2015 (91321), 899 kr

Snyggt, rent och vansinnigt elegant med tillgänglig rund och rik frukt av äpplen, citrusskal, bröd, kalk, mineraler och klingande ren syrastruktur. Det kostar en slant men Roederer hör till toppskiktet av toppskiktet. Man förväntar sig mycket och sannerligen - det får man.

Mousserande vin från Sydafrika


Genevieve Méthode Cap Classique 2018 (92076), Genevieve, 229 kr

Försiktigt aromatisk med blommor, citrusskal, gröna äpplen, rökiga mineraler, fin mousse och bra syra. Ett elegant och välgjort mousserande vin från Sydafrika.

Vitt vin - Frankrike


Mercurey 1er Cru Clos Marcilly Monopole Blanc 2019 (93034), Les H. Saint-Genys, 499 kr

Snygg och elegant Bourgogne i klassiskt stuk med frisk doft av äpplen, citrus, krispiga päron, mandelmassa, digistivekex och eleganta fat. I smaken hittar vi persika, citrusskal, balans, bra struktur, klassig elegans och komplexitet. En vit Bourgogne från det sydligt belägna Mercurey som är mer känt för sina röda viner men en mindre del vitt produceras och Clos Marcilly hör till de högst rankade vingårdarna.


Château de Rochemorin Blanc 2018 (91123), A. Lurton, Graves, 229 kr

Friskt med blommor, krusbär, äpplen, tändsticksplån och snygga fat. Smaken är välbalanserad och piggt krispigt med citrus, vit persika, lätt sälta, mineraler, fat och längd. Servera till ugnsbakad torskrygg med färsk potatis, skirat smör och ärtor. Vit Bordeaux kan vara helt fantastiskt bra och Rochemorin är ett av slotten som alltid levererar mycket kvalitet för pengarna.

Vitt vin - Spanien


Raig de Raïm 2022 (96028), Celler Piñol, Terra Alta, EKO, 109 kr

Aromatiskt, tillgängligt och energirikt med krispiga päron, persika, vita blommor, mineraler och fin sälta. För lite pengar får man ett mycket energiladdat och extremt prisvärt vin.

Vitt vin - Portugal

Niepoort Coche 2021 (92547), Douro, 599 kr

Rent och elegant med päron, äpplen, citrus, nässlor, bra syra och fint utmejslade fattoner. Välgjort och snyggt med vacker frukt och lite Bourgognekänsla men till ett ganska högt pris.

Vitt vin - Nordmakedonien


Temjanika Luda Mara 2022 (93398), Vinarska Povardarje, Tikvesh, 129 kr

Aromatiskt och friskt med fläder, päron, äpplen, vita vinbär, krusbär, blommor, syra, sälta och bra balans. Välgjort och fantastiskt inspirerande med ett vin på den här nivån från Nordmakedonien.

Vitt vin - Sydafrika


Stark-Condé Round Mountain Sauvignon Blanc 2022 (90177), Western Cape, EKO, 179 kr

Ungt, friskt och lätt aromatiskt med rena aromer av fläder, blommor, krusbär, vita vinbär, citrus och väl avvägda fattoner. Stor rund smak med grapefrukt, citron, mineral, havsaromer och fin sälta. Ett riktigt välgjort och trevligt vin med lysande balans, rund, lite oljig struktur och härligt vibrerande mineraltoner och veckans FYNDIGASTE vitvinsköp.

Webblansering 17 augusti klockan 10:00

Vit Hermitage är en raritet som görs av runt 20 producenter som tillsammans årligen presterar circa 125 000 flaskor. Med den vetskapen och i ljuset av hur priserna i till exempel Bourgogne har skenat de senaste åren är visserligen dryga 2 000 kronor mycket pengar men med tanke på karaktär, personlighet, lagringsduglighet, kvalitet och unikitet är det knappast dyrt.


E. Guigal Ermitage Ex Voto Blanc 2020 (93841), 2 195 kronor, 19,5 poäng

Ungt, stramt, piggt och friskt med äpplen, citrusskal, örter, physalis, vita mandlar och elegant anpassade toner av fat. I smaken är vinet spänstigt och strukturerat med en klockren, lång eftersmak med toner av vinteräpplen, charkuterier, kalk och fint integrerade fat. En lysande ung vit Hermitage som beroende på smak kan lagras eller drickas i allt från 2-25 år.

Och nu till den lilla "hemlisen som beskrevs i ingressen: På dolt artikelnummer finns samma vin som ovan men från årgången 2019. Också det ett lysande vin men med rikare och rundare frukt, lite mer nötter och mandlar och inte riktigt samma krispiga syrastruktur som vinet från 2020. Bättre eller sämre är en smakfråga men 2019 är definitivt mer uttrycksfullt i dagsläget.

E. Guigal Ermitage Ex Voto Blanc 2019 (50159), 1 895 kronor, 19 poäng

[drinklist id="106697"]