Laddar annons
3 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med finare grüner veltliner

Nya vintips denna vecka är bl.a. en nobel fin toscan på unga stockar och ett toppvin från Châteauneuf-du-Pape mest för källaren.

 

Vindistriktet Montepulcianos bästa vinhus är sedan flera år tillbaka Poliziano. Vi brukar få in en skvätt av deras reguljära Vino Nobile och toppvinet Asinone på hösten varje år.  Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove, 2009 är riktigt bra och klingande välgjord Nobile utan den riktigt höga koncentrationen hos de finare bröderna. Istället är det trevligt och lite lättbegripligare redan nu och kostar i sammanhanget måttliga 149 kronor och finns i fasta sortimentet året om.

 

Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner, 2011 är för 149 kronor en riktigt bra frisk och lättillgänglig betydande GV med längd härligt redan nu. Mycket användbart finare vin på Österrikes egen härliga lätt ”peppriga” vitvinsdruva.

 

Château du Juge, 2007 är ett utvecklat lite moget rikt bra sött vin av sauternestyp för 79 kronor halvflaskan. Passar bra till många efterrätter. Lokalt tar man gärna ett glas till en finare förrättspaté, eller rent av anklever. Väl värt att pröva.

 

I många år har Rotari Brut Riserva legat i toppen bland mousserande viner kring hundringen. Nya årgången 2008 är inget undantag utan även lite bättre än redan utmärkta 07:an. Balanserad lättbegriplig kombination av fruktighet och mineralitet. Fin längd och bra genomklang från doft till eftersmak och bra mategenskaper. Har på samma sätt som bättre champagne legat många år på jästfällningen från andra jäsningen i flaskan, vilket ger en bra komplexitet till vinet.

 

Veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa är Barbaresco Pio Cesare, 2008 för 387 kronor. Stor nebbiolo för ändå rimliga pengar i härlig rik och komplex stil. Rätt utvecklad i dessa unga år med stor framtid.

 

Veckans nya röda box är Falernia Syrah/Carmenere/CS, 2012 från Chile norra vinområde Elqui.  Saftig, rik och trevlig med betydande innehåll balans i fruktig, men ändå bra strukturerad, generös stil. I sin nya årgång bästa röda boxen nu kring 200 kronor på Systembolaget.

 

Châteauneuf-du-Pape är Frankrikes äldsta Appelation Controle. Grenache är huvuddruva, men det finns 13 olika druvor som är godkända att använda när det odlas på distriktets berömda steniga kulle. Vinet är sällan billigt och om det är det skall det undvikas. Är ganska uppskattat i Sverige för sin rika generösa komplexa smak. Vad som är mindre känt är att alla bättre Châteauneuf-du-Pape vinner oerhört mycket på lagring. Min tumregel är att ett bättre vin från distriktet inte bör öppnas innan sin tioårsdag. Mina allra största upplevelser är bland 30-40 åriga viner. Nu 2:a april kom bl.a. Bosquet des Papes Cuvée Tradition, 2010, för 249 kronor. Riktigt trevlig ChnP med längd och mustighet och mäktighet på ett bra sätt till ovanligt rimligt pris. Jag tror Du kommer att uppskatta den allra mest 2019 till 2030 efter lagring i källaren.