Laddar annons
27 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sydafrikansk Rhôneblend

Nya vintips denna vecka är bl.a. billig utmärkt sydafrikansk Rhôneblend och härligt fräscht och komplext sydfranskt vitt vin på ovanlig druva.

 

På Röttorps Bästa brukar jag inte notera röda flaskviner under 69 kronor. Denna vecka gör jag ett undantag med den seriösa, balanserade och intressanta Robertson Shiraz Mourvèdre Viognier, 2012 för bara 62 kronor. Utmärkt ny årgång av mustig sydafrikansk Rhôneblend utan socker.

 

Langhe Rosso Il Cascinone, 2008 är en rik och trevlig ovanlig druvblandning från Piemonte. Med 50% barbera, 40% nebbiolo och 10% dolcetto kombinerar den fördelarna med de tre viktigaste rödvinsdruvorna i distriktet med lite mognadskomplexitet. Generös fruktighet, komplext smak- och doftinnehåll och fräschör får Du ovanligt mycket av för måttliga 105 kronor. Passar bra även till lite mer finstilta rätter.

 

Den nya årgången, 2012 av ständigt utmärkta La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng/SB för 79 kronor är ovanligt bra. Fyndig kombination av fräschör och smakkomplexitet på lite okänd utmärkt vitvinsdruva (Gros Manseng) från Sydvästra Frankrike.

 

En annan riktigt bra nyanländ ny årgång är halvtorra vita Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2012 för 99 kronor. Ett ungt, trevlig, innehållsrikt och balanserat vin med bra syra som även vinner på att lagras.

 

Portugal är det främsta landet för starkviner med de distingerade söta Portvinerna och Madeiraviner i alla torrhetsgrader. Därutöver finns ett både rikt och bra sött vitt starkvin med stor lagringsförmåga på muscatdruvor från Setúbal, sydost om Lissabon. Det kostar dessutom nästan ingenting. Nu finns Moscatel de Setúbal, 2008 från José Maria da Fonseca för 59 kronor per halvbutelj. Ett utmärkt vin till många efterrätter, som också kan lagras mycket länge med framgång. Har njutit av 100 årig Moscatel de Setúbal, som fortfarande haft viss fräschör och storslagen smak.

 

Av världens bästa roséviner är hundra procent roséchampagne. Genom sin syra och bubblornas förmåga att bevara fräschören kan ett rosébubbel kombinera det med mognad och smakinnehåll. Det enda problemet med det är att de vanligen är tokigt dyra. Många roséchampagner görs på det traditionella sättet genom att före andrajäsningen på butelj tillsätta 5-10% rött vin till ett vitt. Priset brukar då öka med 20-100%. Ett härligt bra undantag från denna prisbild är roséchampagnen De Saint Gall Brut Rosé för 249 kronor.

 

För den som vill lagra ett bra rött vin för stor växt och utveckling, till rimligt pris under något decennium rekommenderas denna vecka Penfolds Bin 2 Shiraz/Mourvèdre, 2011 på Röttorps Bästa. Stort strukturerat seriöst vin med kraft och mäktighet som vinner mycket på lagring, ändå inte så