Laddar annons
14 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med kultvin och saftig Douro

Nya denna vecka är bl.a. två tillfälliga nyheter som kommer torsdagen den 15:e november.  Ett riktigt bra rött bordsvin från Duero och en australisk semillon med kultstatus, båda kostar en hundring.

 

Bättre röda lättviner från Dourodalen har en stor struktur kombinerad med en intagande generös saftighet. Det hittar Du för bara 99 kronor hos Altano, 2010. Utmärkt, rikt och trevligt med bra längd.  En av de nya lättvinerna från Symingtonfamiljen, som äger mer än dussinet av Quintor, vingods, i Dourodalen. Baserad på de fyra klassiska portvinsdruvorna, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Barroca. Finns från och med torsdagen den 15 november på Systembolaget.

 

Ett av Australiens klassiska berömda viner anländer också tillfälligtvis på torsdag. Mount Pleasant Elizabeth Semillon, 2007 är en klassisk nyanserad semillon med stort innehåll och mäktigt långt rikt slut i frisk stil. Detta unika kultvin har redan 5 år på nacken och vinner ändå mycket om man långlagrar det. Röttorps Bästa har provat 20 åriga Elizabeth och blivit riktigt imponerad. Kostar ändå bara 99 kronor.

 

Réserve de la Condamine, 2010 är ett riktigt bra billigt vin till det allra mesta. För 69 kronor får Du ett välbyggt trevligt, långt och bra vin med komplexitet och balans från det sällsynt bra kooperativet Mont Tauch som passar till nästan all mat. Den nya årgången är lite rikare än föregående.

 

Det provas massor av mousserande viner nu inför högsäsongen. I Beställningssortimentet hittade Röttorps Bästa ett helt nytt vin från Clotilde Davenne. Det var Clotilde som i många år var chefsvinmakaren på Chablishuset Brocard och som för några år sedans startade ett eget vinhus i Chablistrakten. Hennes Crémant de Bourgogne Brut Extra för 119 kronor är ett härligt friskt småläckert och finstämt bubbel i lite rasig reserverad stil. Utmärkt originellt vin när man inte tänker kosta på sig äkta champagne.

 

Veckans nya vita lyxvin är A Christmann’s stora Pfalzvin Mandelgarten Riesling Grosses Gewächst, 2009 för 339 kronor. Grosses Gewächst är idag Tysklands motsvarighet till Grand Cru i Bourgogne. Härligt distinkt med bra längd och finess och bra redan idag. Viner av dessa betydande dimensioner växer ändå en hel del med lagring i t ex fem år.

 

Denna vecka tipsar Röttorps Bästa om en riktigt billig, men ändå just, ganska innehållsrik och balanserad vit torr box. Casas Patronales Chard/Sauvignon Blanc, 2012 är ovanligt bra i sin nya årgång för bara 179 kronor per 3liter. Det blir naturligtvis inga stordåd för 60 kronor per liter men ett just vin med bra slut i lätt och frisk stil.