Laddar annons
21 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med två fyndviner i måttlig prisklass

Nya denna vecka är bl.a. två nya måttligt prissatta fyndviner, ett rött och ett torrt vitt.

Falernia Syrah Malbec Reserva, 2011 är det mest prisvärda vinet på flera år på Systembolaget. Någon måste ha räknat helt fel när de satte priset, 69 kronor. Det är helt enkelt ett för sin prisklass lysande bra rött vin med stor utvecklad eftersmak i aningen rustik, men ändå ganska delikat, komplex och rik stil. Är Du intresserade av röda viner under 100 kronor som fungerar till det mesta i matväg är detta ett lysande tillfälle att lägga upp ett litet lager. Köp en låda med en gång, det kan försvinna rätt fort i butikerna, är en tillfällig nyhet.

Röttorps Bästa har också hittat ett vitt torrt fynd för rimliga pengar i Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout, 2011. Det kostar 79 kronor och är en riktigt trevlig CB med innehåll, balans, syra och utvecklingskraft med ett brett användningsområde. Mycket bra vin även för många smakrika rätter. Har nått det ordinarie sortimentet genom att kvalificera sig via försäljning i BS. Finns nu bara på 16 butiker, men också i webbutiken och kan beställas där.

Ett av de ljuvligaste och mest prisvärda halvtorra vinerna är beställningssortimentets Moselvin, Erdner Treppchen R Kab, 2010 från Dr Loosen. Det kostar 139 kronor, men då blir det också en stor läcker, finstämd fantastisk och ljuvlig rödskiffermosel med läcker syra som balanserar sötman. Beställ på nätet till Din butik.

Söta starkviner är en specialitet för Portugal. Portvinet är det allra viktigaste vinet av dem. Sydost om Lissabon görs på muscatdruvor ett annat intressant vin, Moscatel de Setúbal. De allra bästa kan bli mycket gamla med succesivt tilltagande komplexitet. Jag minns millenniumskiftets natt då vi efter tolvslaget skålade i en hundraårig Setúbal. I lite mer måttlig ålder kostar vinet förvånande lite. Moscatel de Setúbal, 2007 från Bacalhôa Vinhos de Portugal får Du för 99 kronor helan. Intressant vintyp för många desserter tycker Röttorps Bästa. Servera i små glas.

Ny denna vecka på Röttorps Bästa som musserande rosé är de senaste årens mest prisvärda lysande rosébubbel, Rotari Rosé Brut. Nu är det årgång 2007 som gäller för denna utmärkta kopia av roséchampagne som för bara 99 kronor ger det en god bit av vad en champagne skulle kunnat åstadkomma. Överglänser också lätt alla stilla roséviner även till mat.

Nytt lagringsvin i måttlig prisklass är denna vecka Château Bouscassé, 2008 från Maderian i södra Frankrike. Detta tuffa vin är gjort på tannatdruvan av dess mästare Alain Brumont. Växer mycket med lagring på fem år och kostar idag 119 kronor flaskan.