Laddar annons
10 Nov, 2012

Vinternyheter med superfynd på torsdag

De tillfälliga vinternyheterna kommer på torsdag den 15 november. Då kommer ett tokprissatt rött Chilenskt vin från landets nordligaste vingårdar i Elqui. Ett riktigt bra vin för 69 kronor.

 

Det är moderna italienska immigranter som ganska nyligen har upptäckt dalgången Elqui som en växtplats för druvor till kvalitetsviner. Aldo Oliver Gramola och hans kusin Giorgio Flessati startade Falernia 1998. Idag har de flera hundra hektar kvalitetsdruvor och är det enda riktiga vineriet i dalen. Sedan lång tid tillbaka finns det där druvodlingar, som används för att göra Chiles egen brandy; Pisco. Nu körs många nya vinprojekt i denna vackra och svala dal. Till viss del använder man sig fortfarande av de bevattningsledningar som Incafolket byggde i sten i dalen för nästan 1000 år sedan.

 

Dalen är Chiles nordligaste vindistrikt men är ändå rätt svalt på grund av havet i väster och höga berg längre in åt landet. Mycket vackert och intressant att besöka om man kommer i närheten av La Serena som ligger vid kusten vid Elqui. Här mognar druvorna långsamt och det ger komplexa smaker och hög vinkvalitet. Syrahdruvan är särskilt framgångsrik.

 

Nu på torsdag kommer från Falernia en syrah/malbec blandning 70/30 för priset 69 kronor. Jag tycker det är det mest prisvärda vinet på flera år på Systembolaget. Någon måste ha räknat helt fel när de satte priset. Det är helt enkelt ett för sin prisklass lysande bra rött vin med stor utvecklad eftersmak i aningen rustik, men ändå ganska delikat och komplext och rik stil. Är Du intresserade av röda viner under 100 kronor är detta ett lysande tillfälla att lägga upp ett litet lager. Köp en låda med en gång, det kan försvinna rätt fort i butikerna. 97063 Falernia Syrah Malbec Reserva, 2011 är det officiella namnet. Finns i ca 300 butiker.

 

Ett av australiens klassiska berömda viner anländer också tillfälligtvis på torsdag. 97064 Mount Pleasant Elizabeth Semillon, 2007 för 99 kronor. Det är en klassisk nyanserad semillon med stort innehåll och mäktigt långt rikt slut i frisk stil. Har redan 5 år på nacken och vinner oerhört mycket om man långlagrar det. Jag har provat 20 åriga Elizabeth som varit himmelskt intressanta. Här kommer jag själv att lägga ned en låda på något decennium. Intressant gammaldags med ”bara” 10,5 % alkohol, vilket ger betydligt delikatare egenskaper än man finner hos vita högalkholviner.

 

Det finns också ett tredje vin av stort intresse bland de tillfälliga vinernyheterna på torsdag. Det är 90126 Altano, 2010 för 99 kronor. Utmärkt rikt och trevligt med bra längd och liten lätt saftighet och samtidigt stor struktur av den härliga typ man ofta hittar i bättre rödviner från Dourodalen. Gjord av Symingtons, familjen som äger mer än dussinet av Quintor, vingods, i Douro. Baserad på de fyra klassiska portvinsdruvorna, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Barroca.