Laddar annons
16 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen spansk cabernet

Nya vintips denna vecka är en mogen spansk cabernet, snygg röd bordeaux, fransk blek rosé, välbalanserade Marlborough SB, bästa billiga bubblet, vitt lyxvin från Pfalz, och topp Vintage för källaren.  För att se veckans 22 rekommenderade viner skall Du klicka på Röttorps Bästa i menyn ovan eller här.

Nya viner v29 2014 på Röttorps Bästa

Det görs några riktigt bra billiga cabernet viner i norra Spanien med lite inslag av egna druvan tempranillo. En av de allra bästa är Palacio de la Vega Crianza, 2009 för endast 69 kronor. Ett Navarra vin som oförtjänt hamnat lite i skuggan trots att det i sin prisklass är ovanligt bra och dessutom bjuder på lite härlig mognadskomplexitet. Finns i 19 butiker men kan beställas på två dagar till alla.

Snygg, lätt och mogen klassisk röd bordeaux

Château Fourcas Dupré, 2004 för 179 kronor är en bra medelbordeaux som nu efter tio år fått en snygg mognad med spänsten kvar i lätt multnads stadium. Snyggt utmognad, bra pris och kan sparas några år, men inte för länge. Inte så mycket kvar av denna ovanliga tillfälliga listning.

Fransk blek rosé

Fransk bättre rosé är ofta blekare i färgen och mildare, lättare i stilen än de mer smakrika från nya världen. I södra Frankrike gör F Lurton en just, frisk, mild, lättsam och lite delikat rosé med längd i Les Fumées Blanches Rosé, 2013 för 79 kronor.  Bra både som drink och till lätta sommarsallader.

Välbalanserad Marlborough SB

Hunter's Sauvignon Blanc, 2013 är en fin balanserad sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeeland med friska fina lätt citrustonade syror och bra slut. Lite mer komplext än sina kollegor från trakten i prisläget hundringen. Friskt direkt och härligt vin till lätta sommarrätter och som en somrig aperitif.

Bästa billiga bubbel

När man vill ha ett riktigt billigt mousserande vin tycker jag att El Miracle Cava Brut för 69 kronor just nu är bäst. Lite mineraliskt och viss längd och ovanligt just i prisklassen. Bra också till lätta maträtter, t ex skaldjur, eller en finare grönsaksrätt.

Vitt lyxvin från Pfalz

Det finns numera en del storslagna tyska rieslingviner. Ett av de allra bästa, om än ännu lite ungt för att konsumera nu, är Pfalzvinet, Kirchenstück GG Forst, 2011 för 499 kronor i Beställningssortimentet.  Läckert med magnifik mineralitet och storslagen ännu lite outvecklad längd från nygamla vinhuset von Winning. Bäst blir det med 10 år i källaren, men det är så delikat redan nu att det är svårt att låta bli.

Vit premiumbox på riesling

Mad House Riesling, 2013, kostar 229 kronor för tre liter. För det får Du en frisk torr trevlig enkel riesling med hygglig längd och innehåll från Australien. Det odlas en hel del riesling där, ofta med lite större kraft än de tyska.

Vintage Port för långlagring

Portvinshuset Croft gjorde på 1940-talet lysande Vintage Port med betydande utvecklingspotential och mycket långt liv. På 1970-talet tappade man helt formen och vinerna var rätt mediokra. Sedan några år har Fonseca/Taylor tagit över vinhuset som nu åter verkar vara på topp. Croft Vintage Port, 2011 är ett delikat och läckert vin med mycket lovande söt rikedom på lite strama finessiga sättet, som huset länge var känt för. Jag tycker man skall spara denna unga knopp till ett kommande underverk i minst 20 år och helst något decennium eller två till. Ett fantastiskt bra vin att spara en låda av om man har barn eller barnbarn från detta år, på det gamla engelska sättet. Vinet kostar 602 kronor flaskan, vilket är billigt för ett sådant magnifikt och exklusivt vin, om det finns lagringsmöjligheter.