Laddar annons
9 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med rödvinet som passar alla och allt

Nya vintips denna vecka är rödvinet för alla och allt, en fyndig grüner, mogen halvtorr riesling, gammal och ungdomlig söt chenin blanc, årgångschampagne 2008, röd premiumbox och ett bra billigt lagringsvin.

Nya viner v28 2014 på Röttorps Bästa

I den snabbt ökande röda kvalitetsvinklassen kring hundralappen har den under flera decennier fyndigt bra klassikern Vila Santa Reserva, kommit en ny och lättillgängligare årgång 2012 för 99 kronor.  Verkligt seriöst bra komplett vin med fin struktur, klangfärg och genomklang i eftersmaken till suveränt pris. Passar alla och allt, vid alla tillfällen. Finns även på box för 275 kronor per 3l.

Lästips: Bästa rödvinet

Fyndig grüner veltliner

Leth Grüner Veltliner, 2013  för 79 kronor är ett ovanligt bra och användbart torrt vitt vin med  längd och friska lätt kryddiga toner.  Också det ett vin som fungerar väl till nästan all mat inklusive att dricka utan, som en drink. Druvan, Grüner Veltliner, har en speciell karaktär som gör att dess viner står bra även till skinkor och charkuterier.

Mogen halvtorr Rheingau

På ett fyrtiotal butiker finns den härliga mogna halvtorra Rheingauvinet Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese för 131 kronor. Mogen tolvåring med utvecklad komplex och finessig smak med stor längd och verkligt långt bra slut. Alltihop till ett mycket anständigt pris. Bra till bär och som ett betydande sällskapsvin efter maten på altanen.

Söt och frisk unik chenin blanc

Den eviga ungdomens härliga söta vita vin heter Moulin Touchais och görs på chenin blanc i Loiredalen.  Det kombinerar på ett unikt sätt frisk syra och söt generös rik smak. Har just bytt årgång till 2001. För 199 kronor får även denna årgång fyndnotering. Kan sparas i decennier. Är ett utomordentligt bra alternativ även till syrliga efterrätter genom den egna friska syran.  Unikt vin som bör provas för den som inte gjort det tidigare.

Årgångschampagne under 300 kronor

Det finns några riktigt bra årgångschampagner under 300 kronor. Ny denna vecka på Röttorps Bästa är Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, 2008. Friskt och läckert i ungdomlig ljuvlig direkt stil. 2008 ser ut att bli det nya riktigt stora året i champagne och vinet kommer att utvecklas en hel del med lagring, men är härligt redan nu.

Röd premiumbox

Roodeberg är den bra röda premiumbox som funnits längst i sortimentet. Nu i årgång 2012 för 275 kronor per 3 liter är det ett fortsatt snyggt seriöst rödvin med bra struktur och innehåll.

Billigt rött lagringsvin

Det finns en hel del viner även under hundringen som utvecklas väl med långlagring. Ett som jag själv provat många gånger som tioåring och äldre är ”vanliga” Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. För bara 95 kronor och numera med skruvkork, är det ett vin som utvecklar bordeauxlika härliga multnadstoner med åren. Har Du förvaringsmöjligheter är det riktigt intressant och köpa en låda (12st) och sedan öppna en flaska per år och följa vinets utveckling, utan att det kostar nämnvärt. Kanske bäst att lägga ned två lådor och ha en att bjuda på när man tycker att vinet nått sin topp.