Laddar annons
28 Aug, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med snygg zinfandelbox

Nya vintips denna vecka är bl.a. läcker smörig 1er Cru Chablis på flaska och en utmärkt lillchablis på box. Rött stort lagringsvin från Dourodalen och en snygg zinfandelbox finns också bland veckans nya på Röttorps Bästa.

Härlig lättbegriplig cabernet med klass

Casa Lapostolle är en franskägt mycket bra vinhus i Chile. De äger också Clos Apalta som är veckans röda lyxvin. Den mer måttligt prissatta Casa Lapostolle Cab S, 2011 för 119 kronor är i sitt prisläge en helt underbar stilfull nya världen cabernet med stor finess och längd i ovanligt lättbegriplig stil i BS.

Läcker vit smörig Bourgogne

Chablis Premier Cru Fourchaume, 2010 för 199 kronor är en elegant stor läcker och smörig vit bourgogne med betydande innehåll och bra syra. En läckerhet nu, från vinhuset Brocard och även bra att lagra vidare flera år. Finns i ett trettiotal butiker och kan beställas på två dagar i alla.

Söt chenin blanc med syra till bra pris

Chenin Blanc är en mycket intressant druva för hela spektret av viner från torra till mycket söta. Den gör sina bästa viner i Loiredalen i Frankrike i alla torrhetsgrader och där har vinerna ofta en mycket frisk och härlig syra som ger dem mycket långt liv. Vouvray La Levrière Moelleux, 2008 för 139 kronor är en läcker söt chenin blanc med typisk frisk syra till ovanligt trevligt pris, i BS.

Bästa fuskchampagnen kommer från Trentino

I Trentino i norra Italien på kanten av Alperna görs många riktigt bra mousserande viner till rimliga priser. Granne med storsäljaren Rotari ligger vinhuset Ferrari som gör några av de allra bästa vinerna i trakten. Deras Ferrari Brut, NV för 139 kronor är delikat, nyanserad, balanserad och fräsch och väl i klass med enklare äkta champagne.

Balanserad snygg zinfandelbox

De nu så populära tunga lite kladdiga och grova alkoholrika billiga Zinfandelerna är inte min musik. Men druvan kan också göras ut mer delikat och balanserat med måttlig sötma och just struktur utan att man förlorar generositeten och utan att det behöver kosta skjortan. Ett bra exempel är boxen Cline Zinfandel, 2012 för 229 kronor per 3l. En riktigt stilig, bra och billig Zinfandel.

Systembolagets bästa vita box

Systembolagets bästa vita torra box är Petit Chablis Ropiteau, 2012 för 229 per 2l. Det blir inget billigt vin, priset motsvarar ca 86 kronor flaskan. Men för det får man en rätt trevlig sublim Chablis med friska sluttoner och en tuch av mineralitet i lite återhållen stil.

Stort modernt Dourovin mest för källaren

Veckans lite dyrare lagringsvin på Röttorps Bästa är Quinta do Vallado Touriga Nacional, 2010 för 275 kronor. Ett av de nya stora lättvinerna från Dourodalen i norra Portugal där annars historien mest handlar om portviner. Magnifikt stort rikt och mullig med stor struktur och framtid. Har den härliga kombinationen av saftighet och finess som touriga nacional kan åstadkomma i denna vilda, vackra vindal. Kan gärna sparas i tio år till och kommer då att utveckla stor komplexitet.