Laddar annons
24 Aug, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Köpa direkt från toppvinhandel i London?

Roberson Wine

Systembolaget har blivit lite bättre på att även då och då sälja en del viner med lite ålder. Men fortfarande är det klent med tillgången på stora klassiska viner med mognad i jämförelse med t ex bättre vinhandlare i London. Men på distans kan du Nu handla hos en av de främsta, Roberson Wine.

Vinhandel i London

Roberson Wine är en ny dynamisk vinhandel som startade så sent som 1991 på High Street i Kensington. De har fått en rad utmärkelser bl.a, nyligen Decanter’s som Londons bästa vinhandel. De är leverantörer av stora klassiska viner till stjärnrestauranger både i UK och utomlands. För privatpersoner i länder utan Systemmonopol går det bra att beställa på vanligt sätt från deras lager i London.

Monopolet numera inget hinder

För svenskar är det lite mer komplicerat. Men sedan ett år tillbaka kör Roberson med distansförsäljning via nätet för svenskarna på sin sajt RobersonWine.se. Du beställer, betalar med kort och får varorna hem. De sköter betalningen av Din skatt och levererar som andra distansförsäljare lagligt och utan krångel för dig direkt hem. För svenskarna finns det nu tillgång till ca 1500 i huvudsak betydande och berömda viner, varav många med betydande ålder och mognad.

Åtta olika årgångar per slott

Några exempel på intressanta röda bordeauxer. De har t.ex. åtta olika årgångar av Cos d’Estournel  i tidsspannet 2007- 1982 för mellan 1 045 och 4 685 kronor flaskan. Förutom några olika årgångar av slottets andravin. För Ch Montrose finns också åtta olika årgångar från 2002 till 1953! Jag provade i veckan en helt intagande stor 1995 Ch Montrose som kostar 1 325 kronor. Ljuvlig läcker finstämd nästan ungt ännu med magnifik framtid och läckert hela vägen i klassisk stil. Stort ”snällt” år med ännu lite grepp kvar.

1953 Ch Montrose

1953 Ch Montrose kan vara ett magnifikt vin. Jag har konsumerat två olika flaskor av den för några år sedan. Den ena var alldeles utmärkt. Den andra helt gudomlig, en av mina största bordeauxupplevelser. I den här åldern blir det alltid stora flaskvariation och det finns inga garantier. För den 60årige bordeauxälskaren är det ändå ett spännande alternativ från det egna året för idag 5 955 kronor per flaska. Det finns nog inte särskilt många av dem.

Massor av Bourgogne och annat klassiskt

Tar vi en titt på listan av vita bourgogner hos Roberson är det fortfarande mycket imponerande. T ex fyra årgångar av Corton Charlemagne från Dom. Bonneau du Martray kring tusenlappen per styck och massor av annat riktigt bra. Det finns ett stort urval av intressanta viner, även om några känns lite dyra, som en 2007 Ornellaia för 2 150 kronor. Det äldsta vinet är från 1919, en söt Vouvray från Loire för knappt 8 000 kronor. Snart 100 år gammal.

Blanda lådor efter egen smak

En betydande fördel är att man själv kan plocka ihop en låda med olika viner, ner till en av varje och blanda några gamla storheter med yngre och billigare viner i lådan. Frakten för första lådan 6-12 flaskor kostar 250 kronor och för följande lådor 175 kronor i hela södra och mellersta Sverige (under 82 000 i postnummer). Lite högre fraktkostnad för resten av Norrland. Köper man gamla klassiska viner, blir inte frakten den stora posten. Man får räkna med några veckors leveranstid.

Distanshandel eller auktion?

Kul att även svenskarna nu enkelt kan handla direkt på distans hos välsorterad vinhandel i London. Det utökar Ditt potentiella sortiment, särskilt för de stora klassiska mogna vinerna. Systembolaget tycks anse att det är farligt för svenskarna hälsa att de kan köpa en 1953 Ch Montrose i London och få den levererad hem utan krångel. Samtidigt anser Systembolaget att det är bra för svenskarna att ibland kunna köpa något liknande på aktion i Sverige. Jag tror båda dessa möjligheter är alldeles utmärkta för den svenska vinkulturen.