Laddar annons
4 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bourgogne på sauvignon blanc

Nya vintips denna vecka är bl.a. en delikat finstämd billig pinot noir och en vit bourgogne på sauvignon blanc. I lite lyxigare sammanhang tipsas om en delikat vit lyxbourgogne och en fin ostronchampagne båda på ren chardonnay.

Utmärkt billig basrioja till fyndpris

Nya årgången av Conde de Valdemar Crianza, 2009, kostar 69 kronor. För den rimliga pengen får man en riktigt bra just fruktig och ganska spänstig basrioja med mognadskomplexitet och just längd. Ovanligt bra billig rioja med allt på rätt ställe.

Ny mogen årgång av betydande Prioratvin

Till den lite finare middagens delikata och smakrika kötträtt passar nya årgången av Prioratvinet Finca el Puig, 2007 för 189 kronor. Rikt, läckert med den komplexitet som bara lite ålder kan ge.  Bra nyanserad längd, betydande finess till fortfarande måttlig pris.

Finstämd somrig lätt pinot noir

Även om vädret just nu är ovanligt sommarlikt så går vi mot höst. Det är dags att i Röttorps Bästa byta ut rosétipset mot ett rött finstämt vin med måttlig kraft och lite delikatess. Windy Peak Pinot Noir, 2011 för 89 är ett sommarlätt rödvin på pinot noir för måttliga pengar med just stil hela vägen och bra torrt slut. Passar egentligen bättre än roséviner i alla lägen.

Bourgogne på sauvignon blanc

För vita viner i Bourgogne är man van vid att druvan heter chardonnay. Men det finns ett distrikt söder om Chablis, Saint-Bris, som gör sina vita viner på sauvignon blanc. Blason de Bourgogne Saint-Bris Sauvignon Blanc, 2012 för 90 kronor är en sådan frisk SB med lite mineralitet och bakgrund. Bra vin till lättare rätter och som mottagningsvin i ovanlig och lite hemlighetsfull Greta Garbo stil.

Perfekt ostronchampagne

Bland de nya bra billigare champagnerna finns ett lysande ostronvin (samt till alla andra smakmässigt lätta skaldjur och fiskar) i De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs för 259 kronor. Trots sitt låga pris en läcker, lätt rökig, ädel, stor champagne med lite stram syra på grund av låg dozage. Man har efter degorgeringen tillsatt ovanligt lite socker vilket ger en lite stramare, delikatare och lite mer mineralisk champagne med mindre rondör och bredd. För att det skall fungera krävs bra basviner som i detta fall.

Lyxig delikat Barolo

Nya röda lyxvinet på Röttorps Bästa den vecka är Barolon Parafada Massolino, 2008 för 485 kronor.  En läcker finstämd stor vingårdsbarolo av det delikata slaget, med något ljusare färg och klangfärg än vanligt Här finns redan en fin delikat balans och ett utvecklat slut, även om det ändå växer vidare vid lagring. Nyinkommet tillfälligt vin som drar lite mot en röd bourgogne i stilen.

Delikatess i södra Bourgogne

Det finns ett annat lite okänt deldistrikt i bourgogne som heter Pouilly-Fuissé. Det ligger i norra Macon, söder om Còte Chalonnais. Deras berömmelse var förr betydande och det gjordes en rad kopior som låtsades vara äkta Pouilly-Fuissé. Speciella jordar och några riktigt bra lägen kan göra storslagna mycket eleganta chardonnayviner alltid med lite överskott av delikatess och underskott av kraft. Allra bästa lägena har Chateau Fuissé. Deras Vielles Vignes brukar klassiskt räknas som distriktets bästa vin. Det finns nu att köpa i Beställningssortimentet. Skall Du konsumera vinet relativt snart så rekommenderar jag Dig att istället köpa den obetydligt billigare Château Fuissé Le Clos, 2011 för 349 kronor. Mycket delikat med stor utvecklingspotential och redan läcker långt fint slut. Delikat finessig vit bourgogne med stil och personlighet.